Βέροια Ρεπορτάζ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας καταδίκασε με ψήφισμα τη βία στην περίπτωση Μπουτάρη

Για ένα δίωρο σχεδόν τα τελευταία γεγονότα της επίθεσης κατά του Δημάρχου Θεσσαλονίκης απασχόλησαν το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, για να καταλήξουν μετά από τοποθετήσεις σε ψήφισμα κατά της βίας.

Βέβαια, δεν υπήρξε δημοτικός σύμβουλος που να μην καταδικάσει  τη βία στη συγκεκριμένη περίπτωση, πολλοί όμως ήταν εκείνοι που μίλησαν για τη συμπεριφορά του Δημάρχου που οδήγησε στη βία, και της οποίας η καταγραφή σκέπασε το ίδιο το γεγονός της Γενοκτονίας, αμαυρώνοντας την ημέρα μνήμης.

Έγινε μάλιστα και παραλληλισμός της έκφρασης βίας στην περίπτωση Μπουτάρη με κείνην του Γρηγόρη Λαμπράκη, επισημαίνοντας ανάλογες συμπεριφορές. Κατά πολλούς ο  παραλληλισμός υπήρξε ατυχής.

Συγκεκριμένα την άποψή τους εξέφρασαν οι

Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης: Θυμηθήκαμε τα 99 χρόνια από τη Γενοκτονία, την οποία δεν ξεχνάμε και ζητάμε την αναγνώρισή της. Δυστυχώς όμως φέτος υπήρξαν παρατράγουδα στην   περίπτωση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης. Τα πολιτικά επιχειρήματα του καθένα πρέπει να είναι σεβαστά, οι διαφορές δεν πρέπει να λύνονται με τραμπουκισμούς. Πρέπει να μας χαρακτηρίζει η πολιτική υγεία.

Νίκος Μπέκης: Πρέπει ομόφωνα να καταδικάσουμε τέτοιες συμπεριφορές, όταν μάλιστα στην ίδια πόλη το ’63 δολοφονήθηκε ο Λαμπράκης.

Αντώνης Μαρκούλης: Καταδικάζουμε τις δηλώσεις Μπουτάρη αλλά και την επίθεση εναντίον του. Με τέτοιες συμπεριφορές αμαυρώνεται η επέτειος. Τα ακραία στοιχεία που επιτέθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με τα χαρακτηριστικά των Ποντίων.

Αντώνης Καγκελίδης: Ο Δήμος πρέπει να οργανώσει εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία. Όσο για τα φετινά παρατράγουδα, η βία πρέπει να καταδικάζεται. Δεν πρέπει όμως να το εκμεταλλευτούν κάποιοι για να αμαυρώσουν την εικόνα των Ποντίων.

Θανάσης Αποστολόπουλος: Ελευθερία στις ιδέες, αλλά μετά την ύβρη ακολουθεί η νέμεση. Δεν δικαιούται κανείς να αμαυρώνει τη μνήμη, κάτι τέτοιο συνιστά εγκληματική πράξη. Καταδικάζουμε τη βία, δεν ηρωοποιούμε όμως και πρόσωπα που δεν σέβονται τα μνήμη. Αιδώς για τη χειροδικία, αιδώς όμως και για σας που είστε Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και Μακεδονίας.

Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου: Τα γεγονότα φέρνουν αναμφισβήτητα στη μνήμη τα γεγονότα του Λαμπράκη. Δεν μπορούν οι τραμπούκοι και οι φασίστες να λειτουργούν στη χώρα. Το κράτος πρέπει να λειτουργεί. Η βία καταδικάζεται απ’ όπου κι αν προέρχεται. Η βία δεν είναι στο DNA της ελληνικής ψυχής.

Γιώργος Σοφιανίδης: Η ημέρα μνήμης δεν μπορεί να αποτελεί αφορμή για διαιώνιση της βίας. Τραμπούκοι και αντιφασίστες είναι έννοιες ασυμβίβαστες.

Γιώργος Κάκαρης: Διαφωνώ με τον Μπουτάρη αλλά και με τη βία. Πρέπει να προχωρήσουμε σε ψήφισμα καταδίκης τέτοιων περιστατικών.

Κώστας Καραπαναγιωτίδης:  Καταδικάζω οποιαδήποτε μορφή βίας αλλά και την προκλητική συμπεριφορά από τη μεριά του Δημάρχου. Ξεχάσαμε όμως με τα γεγονότα τη μνήμη και την επιδίωξη της αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Λαός που δεν αναγνώρισε όσα έχουν πάθει οι πρόγονοί του δεν έχει βέλη στη φαρέτρα του, για να διεκδικήσει τα δίκαιά του.

Πέτρος Τσαπαρόπουλος: Οι διαφορετικές απόψεις δεν επιλύονται με τη βία. Ο Λαμπράκης και οι διαφορετικές απόψεις στο Μεσαίωνα δέχτηκαν επίθεση βίας. Προτείνω να κατεβάσουμε ψήφισμα στο οποίο πρέπει να καταδικάζεται η βία. Οι αυτουργοί πρέπει να λογοδοτήσουν.

Θεόφιλος Κορωνάς: Οι λέξεις ύβρη και νέμεση δεν ευσταθούν, γιατί ο υβριστής τιμωρείται από τη Θεία Δίκη και όχι από αυτόκλητους τιμωρούς. Σαθρά τα επιχειρήματα του Μπουτάρη όχι όμως στη βία.

Σχετικά με το επικείμενο ψήφισμα κατατέθηκαν οι παρακάτω απόψεις:

Γιάννης Παπαγιάννης: Δεν μπορεί να γίνει καμιά σύγκριση ανάμεσα στον Μπουτάρη και τον Λαμπράκη. Δεν πέρασαν άλλα ψηφίσματα που προτάθηκαν εδώ πέρα. Γιατί τόση βιασύνη; Και γιατί δεν καταδικάζουμε και ενέργειες σαν του «Ρουβικώνα»; Μην ξεχνάμε ότι ο Μπουτάρης χρησιμοποίησε και μια χυδαία φράση για την ύπαρξη ή μη της Γενοκτονίας.

Αντώνης Μαρκούλης: Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τη δολοφονία του Λαμπράκη με τα γεγονότα του Μπουτάρη. Ακραία στοιχεία εκμεταλλεύτηκαν τη στάση Μπουτάρη. Το ψήφισμα θα πρέπει να κατατεθεί κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των επικεφαλής των παρατάξεων.

Αντώνης Καγκελίδης: Χρειάζεται ψήφισμα α’ για τη Γενοκτονία, β’ κατά των αρνητών της Γενοκτονίας και γ’ κατά της βίας.

Γιώργος Γουλτίδης: Το πολιτικό σύστημα θέλει να αμυνθεί προβάλλοντας μόνο τη βία και όχι τις δηλώσεις Μπουτάρη. Λείπει η ισονομία.

Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου:  Θέλω να τονίσω πως και στις δύο περιπτώσεις, Μπουτάρη-Λαμπράκη, ο φασισμός είναι ίδιος, είναι ίδιος ως συμπεριφορά. Το ψήφισμα είναι ελλιπές, αν δεν αναφέρεται στη Γενοκτονία. Να αναφερθούν και οι αθλιότητες στο Συμβούλιο της  Επικρατείας.

Ζήσης Πατσίκας: Δε θέλω να δικαιολογήσω τη βία, απουσιάζει όμως το κράτος δικαίου αλλά και το αίσθημα δικαιοσύνης στους πολίτες. Αν είχε λειτουργήσει το κράτος δικαίου, δε θα είχαμε το περιστατικό αυτό.

Πέτρος Τσαπαρόπουλος: Υπερασπιζόμαστε την ελεύθερη γνώμη. Υπάρχουν ενστάσεις για τα λεγόμενα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, αλλά το ψήφισμα είναι στοχευμένο, εναντίον της βίας.

Το ψήφισμα τελικά πέρασε μετά από επεξεργασία, αφού ολοκληρώθηκε η συζήτηση.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων