Απόψεις

“Στο θεατράκι της πολιτικής” γράφει ο Παντελής Μπουκάλας

  .

Είναι μοιραίο φαίνεται. Τουλάχιστον στη μικροήπειρο της πολιτικής, που διαθέτει τη δική της «κανονικότητα» κι ένα μικρό κουμπί, ον-οφ, με το οποίο ρυθμίζονται τα συναισθήματα, αδάπανα έτσι κι αλλιώς. Είσαι δικός μας; Δείχνεις με τις δηλώσεις και τις πράξεις σου, ή απλώς μ’ ένα κλείσιμο του ματιού σου, ότι θα πορευτείς μαζί μας; Οτι θα στρατευτείς στο πλάι μας, κι όχι σαν στρατηγός βέβαια, παρά σαν ανθυπασπιστής, ίσως ίσως και σαν αναλώσιμος φανταράκος; «Α, μα είσαι εξαίρετος άνθρωπος, λαμπρός πολιτικός και αγνός πατριώτης, ευφυέστατος και ανιδιοτελέστατος, όλα σου στον υπερθετικό. Είναι τιμή μας να συνοδοιπορήσουμε, να συμπολεμήσουμε για το καλό της φιλτάτης πατρίδας». Κτλ. κτλ.

Φυσάει ανάποδα ο αέρας, ξυπνάς με το λάθος πλευρό ή απλώς, το πιο πιθανό, στέκεσαι λίγο παραπάνω μπροστά στον καθρέφτη σου και ξαναζυγίζεις τα πράγματα; Αποφασίζεις να βλέπεις και με τα δυο σου μάτια, ν’ ακούς και με τα δυο σου αυτιά και να μιλάς δίχως να κόβεις τη γλώσσα σου στη μέση, ώστε με το μισαδάκι να κολακεύεις όσους αντέχουν μόνο την κολακεία και το προσκύνημα της μεγαλειότητάς τους; Κρίνεις και τους μεν και τους δε, και τους εκ δεξιών και τους εξ ευωνύμων και τους… φυγόκεντρους; «Α, μα είσαι άτομο πονηρό και υπερφιλόδοξο, ένας εαυτούλης που δεν νοιάζεται για το καλό της πατρίδας, μόνο το δικό σου όφελος σε κόφτει, παιδαριωδέστατη η σκέψη σου και ιδιοτελέστατη η πρακτική σου, όλα σου στον υπερθετικό. Ντροπή σου. Αλλά και δική μας ντροπή που σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσαμε να σε κάνουμε άνθρωπο, να σου δανείσουμε λίγο από το κύρος μας, μπας και νιώσεις κύριος». Κτλ. κτλ.

Στο θεατράκι της πολιτικής, οι σκηνοθέτες και οι υποβολείς, όσοι ανήκουν στη Φυλή-Εξ, τη Φυλή της Εξουσίας, σου αλλάζουν ρόλο, στολή και πρόσημο ανάλογα με το πόσο βολεύεις το σενάριό τους, ή με το πόσο διατεθειμένος είσαι να καταντήσεις μαριονέτα τους. Είσαι το αντηχείο τους, το μαγνητοφωνάκι που παίζει την κασέτα τους;

Πέφτουν βροχηδόν οι έπαινοι των κομματαρχών (καθώς και όσων υποτίθεται πως είναι δημοσιογράφοι, αλλά βασική δουλειά τους είναι η κομματογραφία) για το υψηλό κριτήριο και για την ντομπροσύνη σου. Πας να ψελλίσεις κάτι, να πεις τη δική σου γνώμη; Βροχηδόν τα καταγγελτήρια, οι συκοφαντίες, οι πρόχειρα καλυμμένες απειλές, τα σχολιάκια για την αναξιοπρέπειά σου, οι βολές για την «ανοησία» σου.

Στο θεατράκι της πολιτικής, αν δεν ανήκεις στη Φυλή-Εξ, μόνο σαν ανδρείκελο είσαι ανεκτός.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας