Βέροια Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

Αίθριο Ανακτόρου των Αιγών – Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ξενάγηση στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Δήμητρα Σμυρνή

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, συμμετέχοντας με δράσεις στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, οργάνωσε ξεναγήσεις στη Βέροια (Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο), στη Μίεζα (Μακεδονικοί Τάφοι) και στη Βεργίνα (Αίθριο Ανακτόρου των Αιγών).

Η ξενάγηση στη Βεργίνα  έγινε στο κτήριο του  Πολυκεντρικού Μουσείου από την αρχαιολόγο Εύα Κοντογουλίδου.

Γνωστή η κ. Κοντογουλίδου όχι μόνο για την επιστημονική της βαρύτητα αλλά και για το ταλέντο της να μεταδίδει τις γνώσεις της  με άκρως επικοινωνιακό τρόπο στο κοινό, κατάφερε να συναρπάσει το ακροατήριό της με μια ξενάγηση γύρω από το Ανάκτορο των Αιγών, που ξεπέρασε τη μία ώρα.

Εντυπωσιακός ο χώρος του Πολυκεντρικού Μουσείου ήδη στην υπάρχουσα μορφή του, προδιαθέτει τον επισκέπτη για  όσα θα φιλοξενήσει στο μέλλον, όταν ολοκληρωθεί, όπως ειπώθηκε, στις αρχές του 2020.

Στο χώρο του Μουσείου έχει αναταχθεί ένα μέρος της πρόσοψης του Ανακτόρου του Φιλίππου, που οδηγεί στην αρχική του εικόνα.   Με αναταγμένο το δεύτερο όροφο της πρόσοψης, με το αέτωμα και τα ψευδοπαράθυρα του, έχεις μια πρώτη  άποψη για το μεγαλείο του, έστω κι αν ο δεύτερος όροφος είναι τοποθετημένος τώρα στο έδαφος.

Οι πληροφορίες της κ. Κοντογουλίδου, μαζί με φωτογραφίες που έδειξε, φωτογραφίες του όλου χώρου του Ανακτόρου στην ψηφιακή τους εκδοχή της αναπαράστασης, βασισμένες σε συνεχή και επίπονη αρχαιολογική έρευνα, βοήθησαν όχι μόνο στην κατανόηση όσων λέχθηκαν αλλά και στην αίσθηση όλων των  ακροατών της πως έκαναν ένα γοητευτικό ταξίδι στο χρόνο.

Το Ανάκτορο, δομημένο γύρω από το κεντρικό του αίθριο, αποτελούσε ένα  οικοδομικό συγκρότημα που μπορούσε να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό προσώπων, που υποδήλωνε με την αρχιτεκτονική του το μεγαλείο και τη δύναμη του μακεδόνα βασιλιά, αποτελώντας για τις μεταγενέστερες εποχές πρότυπο για μίμηση.

Κατασκευασμένο από πωρόλιθο, με επιχρίσματα κονιαμάτων που έδιναν την εντύπωση στίλβοντος μαρμάρου, το Ανάκτορο δέσποζε στην περιοχή, καθώς χτίστηκε ψηλά, με τη δυνατότητα να βλέπει το μάτι μέχρι την Πέλλα και με δίπλα του το αρχαίο θέατρο, όπου παίχτηκαν οι «Βάκχες» του Ευριπίδη κι όπου δολοφονήθηκε ο Φίλιππος!

Θα μπορούσε να πει κανείς πολλά κι ενδιαφέροντα απ’ όσα ακούστηκαν στην ξενάγηση της κ. Κοντογουλίδου, τα οποία όμως θα ήταν σωστότερο  να δοθούν στο κοινό με εγκυρότερο τρόπο, πέρα από τη δική μας ενημέρωση.

Πάντως, η πρώτη γεύση απ’ αυτό που πρόκειται να γίνει στο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών αλλά και στο χώρο των Ανακτόρων του Φιλίππου,  όπου στο εργοτάξιό του εργάζονται 50 άνθρωποι πυρετωδώς, για να ολοκληρώσουν και να παραδώσουν στον τόπο και την Ιστορία ένα έργο μεγάλης βαρύτητας, ήταν πραγματικά και αντιπροσωπευτική και εντυπωσιακή!

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων