Βέροια

Ημερίδα Διάχυσης Αποτελεσμάτων Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ στην Κύπρο του Τομέα Γεωπονίας του 1ου ΕΠΑ.Λ. Βέροιας

 

Στην αίθουσα εκδηλώσεων – συνεδριάσεων του 1ου ΕΠΑ.Λ. Βέροιας  πραγματοποιήθηκε στις 25 Απριλίου 2018 η Hμερίδα διάχυσης αποτελεσμάτων του Ευρωπαϊκού προγράμματος κινητικότητας Erasmus+ του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος του 1ου ΕΠΑ.Λ. Βέροιας.

Η κινητικότητα πραγματοποιήθηκε από τις 14 Φεβρουαρίου έως τις 01 Μαρτίου 2018 στη Λεμεσό της Κύπρου και αφορούσε 12 μαθητές (αγόρια και κορίτσια) της Β΄ και Γ΄ τάξης του τομέα Γεωπονίας. Το θέμα ήταν :” H καινοτομία στην υπηρεσία των νέων επαγγελματιών στους τομείς των Οχημάτων και της Πληροφορικής και του Τουρισμού»  με κωδικό προγράμματος: 2016-1-EL01-KA102-023124. Αυτή ήταν η 3η κινητικότητα  και Φορέας αποστολής του προγράμματος ήταν το 1ο ΕΠΑ.Λ. Βέροιας και φορέας υποδοχής η εταιρία E-RCI Ltd.

Κατά την 16ήμερη παραμονή στην Κύπρο πραγματοποιήθηκαν:

  • τεχνικές επισκέψεις σε αγροτουριστικές μονάδες,
  • τεχνικές επισκέψεις σε τοπικές κοινότητες που έχουν αναπτύξει τον αγροτουρισμό
  • επιμόρφωση σε θέματα ίδρυσης, λειτουργίας και προώθησης αγροτουριστικής μονάδας από εξειδικευμένους εισηγητές ,
  • προσομοίωση δημιουργίας εικονικής αγροτουριστικής επιχείρησης κ.ά.

Πέραν του εκπαιδευτικού προγράμματος υπήρχε και αξιόλογο πολιτιστικό πρόγραμμα στην Κύπρο, με οργανωμένες ξεναγήσεις.

‘Ολες οι παραπάνω δράσεις παρουσιάστηκαν στην ημερίδα μέσα από ηλεκτρονικό υλικό, καθώς και οι εντυπώσεις των μαθητών από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Παρουσιάστηκαν ακόμη τα οφέλη από τα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+, τόσο για τους συμμετέχοντες μαθητές, όσο και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, αλλά και για το σχολείο και για τη κοινωνία γενικότερα.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο κ. Γιαννούλης Χρήστος, εκπρόσωπος του φορέα υποδοχής E-RCI στην Κύπρο, ο σύμβουλος Μαθηματικών Αν. Θεσ/κης κ. Πούλος Ανδρ. ως εκπρόσωπος της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Βέροιας κ. Λυκοστράτης Βασ., ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Βέροιας κ. Τσιαμήτρος Νικ., οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Κουμαριάς κ. Τζήμας Κ., Φυτειάς κ. Αγγέλου, Σφηκιάς κ. Λυκοστράτης Στ., εκπρόπωπος της Δ.Δ.Ε. Ημαθίας, του Επιμελητηρίου Ημαθίας, του Τουριστικού ‘Ομιλου Βέροιας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουμαριάς, Διευθυντές Σχολικών Μονάδων του νομού Ημαθίας, του Δ.ΙΕΚ Βέροιας, ο υπεύθυνος του ΚΕΣΥΠ Βέροιας, η πρόεδρος του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 1ου ΕΠΑ.Λ. Βέροιας,  εκπαιδευτές κι εκπρόσωποι Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, φίλοι.

‘Ολους τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Δ/ντής του 1ου ΕΠΑ.Λ. Βέροιας κ. Παντής Βαπτιστής, αναφέροντας ότι είναι το 5ο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα κινητικότητας που υλοποιεί ο τομέας Γεωπονίας του σχολείου, με τις ίδιες εκπαιδευτικούς -συνοδούς. Επίσης ότι η τρίτη αυτή κινητικότητα ολοκληρώνει το διετές πρόγραμμα Εrasmus+ που ξεκίνησε από το 2016.

Η καθηγήτρια-γεωπόνος κ. Ψιψίκα Κατερίνα, συντονίστρια, υπεύθυνη επικοινωνίας του προγράμματος αλλά και συνοδός παρουσίασε επιγραμματικά την έννοια του αγροτουρισμού αλλά και των άλλων μορφών εναλλακτικού τουρισμού. Επίσης ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος, τον Διευθυντή του σχολείου, τη Δ.Δ.Ε. Ημαθίας, την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), το φορέα υποδοχής για την άψογη διοργάνωση, τους γονείς των μαθητών που εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους, αλλά κυρίως τους ίδιους τους μαθητές της παιδαγωγικής ομάδας για την υποδειγματική συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια του προγράμματος κινητικότητας. ‘Εκανε έκκληση για συντονισμένες προσπάθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιωτών αλλά και συλλόγων, ώστε να αναπτυχθεί στην περιοχή μας ο αγροτουρισμός, ίσως και σε συνδυασμό με άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, αφού υπάρχουν οι προϋποθέσεις.

Η καθηγήτρια-γεωπόνος κ. Τσαχουρίδου Παναγιώτα, συνοδός επίσης του προγράμματος στάθηκε στα οφέλη από τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας, μιλώντας με αριθμούς, αφού από  το 2014 έως σήμερα το σχολείο υλοποίησε 7 διαφορετικές κινητικότητες και ωφελήθηκαν  συνολικά 93 μαθητές.

Το λόγο ακόμη πήραν οι κ. Πούλος, Γιαννούλης, Λυκοστράτης και Ουσουλτζόγλου τονίζοντας τη σημασία του αγροτουρισμού στην αγροτική οικονομία της περιοχής, τις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής μας σε θέματα αγροτουρισμού και την ήδη προσπάθεια που γίνεται, αλλά και την σημασία της τεχνικής – επαγγελματικής εκπαίδευσης στην δημιουργία σωστών επαγγελματιών.

Η ημερίδα έληξε με την απονομή στους συμμετέχοντες μαθητές των πιστοποιητικών Europass Mobility (ευρωδιαβατήριο), που εκδίδονται από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., σε συνεργασία με τους φορείς αποστολής και υποδοχής.

Το Europass είναι προσωπικό έγγραφο και πιστοποιεί γνώσεις, δεξιότητες κι ικανότητες που αποκτώνται μέσω της εκπαίδευσης, της κατάρτισης ή της επαγγελματικής εμπειρίας. Επίσης έχει ιδιαίτερη αξία στη συγκρότηση του ευρωπαϊκού βιογραφικού σημειώματος. Η προστιθέμενη αξία που φέρνουν τα Ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας Erasmus+ όσον αφορά στην ποιότητα στην εκπαίδευση στα σχολεία της περιοχής μας είναι καταγεγραμμένη στη ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία και επομένως αυτό που μένει είναι να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από αυτήν τη δυνατότητα. Η σχολική μονάδα πρέπει να αξιοποιεί όλους τους πόρους που είναι στη διάθεσή της, οι οποίοι σήμερα έχουν λιγοστέψει. Η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση βρίσκεται στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus +ΚΑ1 – Μαθησιακή Κινητικότητα Ατόμων (πρώην Leonardo da Vinci).

Με αφορμή τις καινοτόμες αυτές δράσεις του τομέα Γεωπονίας του 1ου ΕΠΑ.Λ. και του Ε.Κ Βέροιας, ελπίζουμε τα Ευρωπαϊκά αυτά προγράμματα να συνεχίσουν να οργανώνονται και να υλοποιούνται από τα σχολεία με αναμενόμενο μαθησιακό αποτέλεσμα την απόκτηση ικανοτήτων, σύμφωνα και με το Cedefop – Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Eκπαίδευσης – Κατάρτισης.

Εξάλλου, αποτελούν ανάμεσα στα ποικίλα άλλα οφέλη, μια αχτίδα φωτός στην εποχή της ανεργίας και της επαγγελματικής αβεβαιότητας, φέρνοντας σε επαφή τους μαθητές με την  ευρύτερη αγορά εργασίας. Τέλος, δείχνουν τη δύναμη που μπορεί να έχει το σχολείο, να κάνει πράγματα έξω από τα συνηθισμένα, κι έξω από τα σύνορα της χώρας μας.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας