Βέροια Ρεπορτάζ

“Ο Κλεισθένης”, το σχέδιο νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συζητήθηκε στο ΔΣ της Βέροιας

Για πολύ χρόνο και με πολλές τοποθετήσεις των μελών του απασχόλησε το ΔΣ της Βέροιας ο περίφημος «Κλεισθένης», το νέο νομοσχέδιο, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης τόνισε στην αρχή της συζήτησης σημαντικά σημεία του νομοσχεδίου όπως:

Το νέο εκλογικό σύστημα της Απλής Αναλογικής, την κατάργηση της αποκεντρωμένης διοίκησης και την ύπαρξη επόπτη, την ύπαρξη έξι κατηγοριών δήμων – η Βέροια θα ανήκει στους δήμους β’ κατηγορίας- τη δυνατότητα δημοψηφισμάτων για θέματα ήσσονος σημασίας, τη δυνατότητα εισόδου των δήμων σε αναπτυξιακές εταιρείες, τη δυνατότητα ενοικίασης εκτάσεων μέχρι και για 99 έτη, την αύξηση δημοτικών τελών με την προσθήκη τέλους πρασίνου, την απευθείας διάθεση στις κοινότητες χρημάτων τα οποία όμως θα είναι πολύ μικρά.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κώστας Καραπαναγιωτίδης είδε καταρχήν θετικό το ότι θα υπάρξει μια μεταρρύθμιση στο χώρο της ΤΑ, κάνοντας όμως παρατηρήσεις στο περιεχόμενό της. Συγκεκριμένα είπε:

«Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες της Περιφερειακής Ενότητας και ποιες των Δήμων. Μπορεί να μεταφέρονται αρμοδιότητες δεν μεταφέρονται όμως και πόροι. Μπορεί να χρειαζόμαστε τον έλεγχο από έναν επόπτη, όχι όμως την παρέμβασή του.

Το εκλογικό σύστημα της Απλής Αναλογικής, αν και ακούγεται σωστό, η κοινωνία δεν είναι έτοιμη γι’ αυτό. Μπορεί μ’ αυτό να μην είναι δυνατή η λήψη αποφάσεων, λόγω διαφωνίας συμβούλων. Ο δήμαρχος πρέπει να είναι ισχυρός.

Θα πρότεινα ως εκλογικό σύστημα μια μορφή Ενισχυμένης Αναλογικής, όσο πιο κοντά γίνεται στην Απλή.»

Ο Νίκος Μπέκης επικεντρώθηκε στο σημαντικότερο κατά τη γνώμη του στοιχείο του νομοσχεδίου το νέο εκλογικό σύστημα, λέγοντας:

«Είχαμε σοβαρές αντιρρήσεις για τον Καλλικράτη, για τον γιγαντισμό των δήμων που προκάλεσε και για την κεντρική διαχείριση πόρων. Σημαντικό όμως είναι ότι ο Κλεισθένης θεσμοθετεί την Απλή Αναλογική, πάγιο αίτημα όλων των δημοκρατικών δυνάμεων. Οι εκλογές έχουν τη σημασία και τη βαρύτητά τους, δεν είναι όμως το σημαντικότερο. Αλλάζουν κυβερνήσεις όχι καθεστώτα.

Υπάρχουν επιχειρήματα για τη μη λήψη αποφάσεων με την Απλή Αναλογική. Αλλά και με το προηγούμενο σύστημα ο Δήμαρχος παίρνει αποφάσεις και η μειοψηφία μένει στο περιθώριο.

Με την Απλή Αναλογική όλοι θα έχουν την ευθύνη να καταθέτουν προτάσεις και να παίρνουν αποφάσεις.

Ποια είναι η ικανότητα ενός Δημάρχου; Να παίρνει αποφάσεις μέσα από συγκλίσεις. Η τέχνη να κάνει απόφαση τη γνώμη όλων. Έτσι αναδεικνύονται και κρίσιμα θέματα. Πρέπει να αναγεννηθεί η τέχνη της πολιτικής, όπως την όριζαν οι Αρχαίοι.»

Ο Αντώνης Μαρκούλης επισήμανε τη σημασία της Απλής Αναλογικής καταθέτοντας όμως τη διαφωνία του με άλλα σημαντικά θέματα του νομοσχεδίου.

«Το πρώτο που πρέπει να επισημανθεί είναι η ψήφιση της Απλής Αναλογικής, που αποτελεί αίτημα των συνετών πολιτών! Γιατί κανείς δε δέχεται η δική του ψήφος να έχει μικρότερη δύναμη από του διπλανού του. Η άνιση κατανομή παραβιάζει την αρχή της ισονομίας.

Με το νέο νόμο όμως πρέπει να ειπωθεί πως δεν τίθεται κανένα κώλυμα ως προς τη διεύρυνση των θητειών. Θα πρέπει να υπάρχει ένα μάξιμουμ  κυβερνησιμότητας.

Επίσης υπεισέρχεται το θέμα της συναλλαγής. Ο νέος δήμαρχος θα μπορεί να παζαρεύει με συμβούλους άλλων παρατάξεων προκειμένου να προσφέρει κάποιο θώκο.

Είμαστε υπέρ της Απλής Αναλογικής αλλά με παρεμβάσεις σε άλλα θέματα. Θέλουμε ενιαίο  ψηφοδέλτιο για όλους τους δημοτικούς συμβούλους και ξεχωριστό για το Δήμαρχο. Επιπλέον δεν υπάρχει έλεγχος από νομικές υπηρεσίες έτσι ώστε οι ψηφίζοντες να αποφασίζουν μέσα σ’ ένα ορισμένο πλαίσιο» είπε.

Ο Γιώργος Μελιόπουλος  χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αρχή ενός νέου κύκλου αντιδραστικών και αντιλαϊκών μέτρων.

«Πρόκειται για μια νέα αφαίμαξη των πολιτών με την ένταξη καινούριων δημοτικών τελών. Οι φορείς εμπλέκονται σε αναπτυξιακές επιχειρήσεις. Διορίζεται επόπτης και άλλα ελεγκτικά όργανα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση συντάσσεται με τα κόμματα και τις κυβερνήσεις τους.

Απορρίπτουμε τον Καποδίστρια, τον Καλλικράτη και τώρα τον Κλεισθένη. Οι αλλαγές τους είναι αντιδραστικές. Να καταργηθεί το νομοσχέδιο.

Ναι στην Απλή Αναλογική και ο Δήμαρχος να εκλέγεται από το Δημοτικό Συμβούλιο» ολοκλήρωσε.

Μετά τους αρχηγούς των παρατάξεων τοποθετήθηκαν αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι σε μια κατάθεση ποικίλων απόψεων.

far

Φωτογραφίες: faretra. info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας