Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο της Βάλιας Μπαμπέτσα “Αν ακούς, κράτα με από το χέρι” – Μια σπουδή για την αγάπη

Δήμητρα Σμυρνή

Μετά από δύο ποιητικές συλλογές, η Βάλια Μπαμπέτσα παρουσίασε στη Βέροια το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Αν ακούς, κράτα με από το χέρι», εκδόσεις Ωκεανός.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας διέθεσε την αίθουσά του για την παρουσίαση του βιβλίου αλλά και στήριξε ηθικά και συναισθηματικά την προσπάθεια ενός νέου ανθρώπου, που ανήκει στη μεγάλη δικηγορική οικογένεια – η συγγραφέας είναι φιλόλογος με γονείς δικηγόρους- όπως είπε προλογίζοντας ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Φώτης Καραβασίλης.

Η φιλόλογος και επιμελήτρια των εκδόσεων Ωκεανός Ανθή Μπίσσα είπε για το βιβλίο και τη συγγραφέα του, σε μια αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη:

«Η συγγραφέας είναι ταλαντούχα με πολύ μέλλον κι όσο για το βιβλίο είναι ένα αισιόδοξο βιβλίο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.»

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ευγενία Καβαλάρη παρουσιάζοντας το βιβλίο το χαρακτήρισε επιγραμματικά με τη φράση «μια σπουδή για την αγάπη».

«Η συγγραφέας υπηρετεί το μυθιστόρημα, ένα δύσκολο λογοτεχνικό είδος, που από τη φύση του διαθέτει πολλά επεισόδια και πολλούς ήρωες, που πρέπει να διαγραφούν με πληρότητα.

Ο τίτλος του είναι αμφίσημος , αποπνέοντας προτροπή και έκκληση. Η αφήγησή του είναι τριτοπρόσωπη, τοποθετείται στο 2002 και διαδραματίζεται κυρίως στη Θεσσαλονίκη. Ήρωές του γόνοι μεγαλοαστικής οικογένειας με κυρίαρχες τις φιγούρες δύο αδελφών, της Αρετής και της Λίνας, φύσεις αντίθετες.

Έντονο το ερωτικό στοιχείο σ’ αυτό με κάποτε καταστροφική τη διάσταση του έρωτα, αφού οδηγεί στην παράνοια.

Το μυθιστόρημα, λοιπόν, είναι αισθηματικό με πολλά αυτογραφικά στοιχεία, όπως το θάνατο του πατέρα της συγγραφέως, που τελικά την οδηγεί λυτρωτικά στη γραφή. Είναι ένα βιβλίο που οδηγεί στην κάθαρση…» ολοκλήρωσε η Ευγενία Καβαλάρη.

Ο Αντώνης Καραβασίλης, ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος, πρόσθεσε τη δική του ματιά για το βιβλίο λέγοντας:

«Πρόκειται για ένα βιβλίο που ξεκινά δυναμικά και επικεντρώνεται σε αντιθετικά συναισθήματα. Από τη μια αρνητικά συναισθήματα, πένθος, απάτη, πόνος και από την άλλη θετικά, αγάπη και έρωτας.

Στοχεύει στο να δείξει ότι τα άτομα που βιώνουν τον πόνο και το πένθος, με κατάλληλη υποστήριξη μπορούν να ξαναγυρίσουν στη ζωή.

Το μήνυμα που στέλνει το βιβλίο της Βάλιας είναι πως με την αγάπη μπορούμε να παραμερίσουμε το πένθος και να προχωρήσουμε μπροστά» είπε χαρακτηριστικά.

Η ίδια η συγγραφέας, η Βάλια Μπαμπέτσα, είπε για το βιβλίο της:

«Το βιβλίο ξεκίνησε να γράφεται  με σκοπό την ανάγκη της ψυχής μου να έρθω αντιμέτωπη με την απώλεια. Το 2013 έβλεπα το τέλος του πατέρα μου να πλησιάζει. Προσπάθησα να το αντιμετωπίσω. Ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να συλλάβει το θάνατο. Όμως πιστεύω πως μετά το πένθος μπορείς να οδηγηθείς και πάλι στο φως. Κινητήρια δύναμη σ’ αυτό είναι η αγάπη. Το βιβλίο μου έχει πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία […]

Θέλω ο αναγνώστης μου να δει πόσο φοβερό είναι για ένα παιδί να χάνει τις ρίζες του, αλλά και πόσο σημαντικό είναι να παλεύει για να νικήσει.

Το βιβλίο δεν είναι μοιρολόι, αγγίζει μέσα από τον πόνο το φως, αφήνοντας σε κείνον που θα το διαβάσει ένα αίσθημα αισιοδοξίας» κατέληξε η νεαρή συγγραφέας του.

Η βραδιά έκλεισε με υπογραφή των βιβλίων της.

Φωτογραφίες: faretra.info  

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας