Βέροια Ρεπορτάζ

Ξεκίνησαν οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του Δήμου της Βέροιας – Τιμήθηκε ο Ανδρέας Βλαζάκης

Δήμητρα Σμυρνή

Τα 100 χρόνια ζωής του γιορτάζει σήμερα ο Δήμος της Βέροιας, ενταγμένος επίσημα από τις 4 Μαΐου 1918 στο Ελληνικό Κράτος.

Θέλοντας να δώσει στην ημερομηνία το ιστορικό και αξιακό βάρος που της αναλογεί, ο Δήμος σε συνεργασία με την ΚΕΠΑ οργάνωσε ημερίδα καλώντας τους Δημάρχους όλων των Δήμων που είχαν την ίδια ημερομηνία ένταξης να παραστούν στο Δημαρχείο της Βέροιας και να προσδώσουν με την παρουσία και το λόγο τους όχι απλά πανηγυρικό χαρακτήρα στην επέτειο αλλά και μια αφορμή επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων.

Έτσι, με παρόντες εκπρόσωπο του Μητροπολίτη, τους βουλευτές Γιώργο Ουρσουζίδη και Φρόσω Καρασαρλίδου, τους επικεφαλής των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, με παρόντες τους πρώην δημάρχους Βέροιας Ανδρέα Βλαζάκη, Γιάννη Χασιώτη και Χαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη, με πολλούς αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους της πόλης, ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πέτρος Τσαπαρόπουλος, υποδέχθηκαν και φιλοξένησαν στο Δημαρχείο σήμερα το πρωί Δημάρχους ή εκπροσώπους των Δήμων Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Χίου, Σάμου, Νάουσας και Έδεσσας. Οι Δήμαρχοι Φλώρινας και Λέσβου δεν υπήρξε δυνατότητα να παραστούν.

Ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης είπε για το  χαρακτήρα της εκδήλωσης:

«Αποφασίσαμε να γιορτάσουμε  το γεγονός της ένταξης του Δήμου μας στο Ελληνικό Κράτος με εκπροσώπους των Δήμων που είχαν την ίδια ημερομηνία ένταξης.

Η ημερίδα μας συνδυάζει το ιστορικό παρελθόν  με την προοπτική και το όραμα του μέλλοντος. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πέρασε από διάφορα στάδια. Σήμερα όμως βρίσκεται σε πραγματικά κομβικό σημείο. Είναι μεγάλη τιμή να γιορτάζουμε αυτήν την εμπειρία μας με εκπροσώπους των άλλων Δήμων.»

Στην αρχή της ημερίδας τιμήθηκε ο πρώην Δήμαρχος Ανδρέας Βλαζάκης ως ο παλιότερος εν ζωή Δήμαρχος της πόλης, ο οποίος χωρίς να μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή του είπε:

«Συγχαίρω το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για τη διοργάνωση της ημερίδας. Η τιμή στο πρόσωπό μου ανήκει σ’ όλους τους Δημάρχους αλλά και σ’ όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους εκείνης της εποχής, που προσπαθήσαμε να κάνουμε το καλύτερο. Θυμάμαι με συγκίνηση εκείνες τις συνεδριάσεις με τις αντιθέσεις τους. Δεν είμαι εγώ που θα κρίνω αν πετύχαμε. Σκοπός μας όμως ήταν να προσφέρουμε το καλύτερο.

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε… Είμαστε πραγματικά περήφανοι για την πόλη μας, γιατί υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι που την υπηρετούν.»

Ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Χασιώτης θέλησε να προσθέσει τη δική του ματιά για κείνη την εποχή λέγοντας:

«Θέλω να πω κάποια πράγματα για τον τρόπο που δουλέψαμε με τον Ανδρέα Βλαζάκη. Ο Βλαζάκης ανέλαβε σε μια επαναστατική εποχή, όταν έγιναν τομές στο ρόλο και το σκοπό της Αυτοδιοίκησης, όταν ο Δήμαρχος έπρεπε να απολογηθεί στις λαϊκές συνελεύσεις, όταν ο Δήμος επιτέλους άρχισε να ασχολείται με την κοινωνική πολιτική, δίνοντας στον πολίτη την αίσθηση ότι είναι ενεργό μέλος στην τοπική Αυτοδιοίκηση. Έγιναν εκατοντάδες έργα τότε με κυρίαρχο την ίδρυση της ΔΕΥΑΒ, που με το βιολογικό καθαρισμό πέτυχε να εντάξει τη Βέροια στις προηγμένες πόλεις της Ευρώπης.»

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας Πέτρος Τσαπαρόπουλος έκανε μια ιστορική αναδρομή με αναφορά στη σειρά των δημάρχων της πόλης από το 1918 μέχρι σήμερα, κάνοντας μικρά πορτρέτα του καθένα και επισημαίνοντας τη νεκρή περίοδο της δεκαετίας του 1940-1950, σκληρή εποχή της Κατοχής και του Εμφυλίου.

Ιδιαίτερη πινελιά η αναφορά του στις γυναίκες της ΤΑ, αναφορά  με δικαιολογημένη συγκίνηση από τη μεριά του σε μια από τις τρεις, στη γιαγιά του Μαρία Τσαλουχίδου, λαϊκή αγωνίστρια.

Ο λόγος στη συνέχεια δόθηκε στους εκπροσώπους των φιλοξενούμενων Δήμων, που έδωσαν το στίγμα ο καθένας της πόλης του, το παρελθόν, την πορεία αλλά και το όραμα γι’ αυτήν με τον καλύτερο τρόπο.

Μίλησαν: Ο Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιώργος Δημαρέλος, ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, η Δημοτική Σύμβουλος Χίου Εύη Καλκούνη, ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο Δήμαρχος Νάουσας Νίκος Κουτσογιάννης και ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτριος Γιάννου.

Την εκδήλωση έκαναν περισσότερο ενδιαφέρουσα σχετικά video που προβλήθηκαν.

Απόψε το βράδυ, σε συνέχεια των επετειακών εκδηλώσεων, ο Δήμος τιμά το Θάνο Μικρούτσικο στο Χώρο Τεχνών της Βέροιας για την προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας