Πολιτική

Το Μ-Λ ΚΚΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά

Τιµούµε την Εργατική Πρωτοµαγιά δυναµώνοντας τον αγώνα ενάντια στην καπιταλιστική εκµετάλλευση, τον ιµπεριαλισµό, τον πόλεµο και το φασισµό Για Ειρήνη, ∆ουλειά, ∆ηµοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία, Σοσιαλισµό

Εργάτες – εργαζόµενοι/ες Η Πρωτοµαγιά είναι η παγκόσµια ηµέρα αγώνα και διεθνιστικής αλληλεγγύης της εργατικής τάξης! Είναι η µέρα όπου η εργατική τάξη αντλεί διδάγµατα από τους ιστορικούς αγώνες της, επιθεωρεί και συγκεντρώνει τις δυνάµεις της για να διεκδικήσει τα δίκαια αιτήµατά της και να προωθήσει τους µεγάλους σκοπούς της τάξης της. Η φετινή Πρωτοµαγιά, 132 χρόνια από την εξέγερση των εργατών του Σικάγο για το “ιστορικό 8ωρο” βρίσκει την παγκόσµια εργατική τάξη, τους λαούς και τα έθνη στις δύσκολες συνθήκες που έχει διαµορφώσει η παγκόσµια καπιταλιστική κρίση που ξέσπασε εδώ και µια δεκαετία και συνεχίζεται.

Τα σύννεφα του πολέµου σκοτείνιασαν τον ουρανό και ο ανταγωνισµός των ιµπεριαλιστών βυθίζει ολόκληρες περιοχές του πλανήτη σε ανείπωτη φρίκη. Για µια ακόµα φορά η φρικωδία επικρατεί στη Μέση Ανατολή, όπου ξεσπούν όλες οι αντιθέσεις του σύγχρονου κόσµου, ενώ οι πολεµικές απειλές του αµερικάνικου ιµπεριαλισµού ενάντια στη Λ.∆. της Κορέας απλώνουν τον κίνδυνο για την ειρήνη µέχρι τον Ειρηνικό. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να κρατήσει τα πλανητικά της κεκτηµένα και να φρενάρει µε αίµα και πόλεµο την ανερχόµενη µεγάλη δύναµη, την καπιταλιστική Κίνα, την επάνοδο της πάντα στρατιωτικά ισχυρής Ρωσίας του αντιδραστικού Πούτιν, αλλά και την οικονοµική ισχυροποίηση της Γερµανίας. Η Ευρώπη τρίζει! Μετά την έξοδο της Βρετανίας και την κρίση που διαπέρασε όλες τις οικονοµίες της, ο άξονας Βερολίνου – Παρισιού προσπαθεί να βρει µια νέα ισορροπία και να διατηρήσει την ηγεµονία του στην ΕΕ, ενώ τα φασιστικά- ρατσιστικά ρεύµατα επηρεάζουν όλο και περισσότερο τις χώρες της Ευρώπης.

Η Γηραιά Ήπειρος µε τη Γαλλία και την Αγγλία στάθηκε στο πλευρό του Τραµπ στην επίθεση στη Συρία. Καθώς οι ανταγωνισµοί των ιµπεριαλιστικών δυνάµεων εντείνονται, οι ∆υτικοί επιταχύνουν τις διαδικασίες ένταξης όλων των χωρών των Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ, οι οποίες τροφοδοτούν ξανά επικίνδυνους εθνικισµούς και έχουν δροµολογήσει υπό αµερικανονατοϊκή οµπρέλα ένα ακόµα διπλωµατικό γύρο για την «επίλυση» της «εκκρεµότητας» της Ελλάδας µε την πΓ∆Μ. Στη Μέση Ανατολή και τη Νοτιανατολική Μεσόγειο οι ιµπεριαλιστικές στρατιωτικές επεµβάσεις και ο πόλεµος στη Συρία συνεχίζονται για έβδοµη χρονιά, ενώ το κράτος του Ισραήλ, µετά την προκλητική απόφαση του Τράµπ να µεταφέρει την αµερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήµ, κλιµακώνει τη δολοφονική πολιτική του σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

∆ίπλα µας η γειτονική Τουρκία του Ερντογάν, µε στρατιωτικές κατοχές και εισβολές, «πατάει» σε τρεις χώρες (Κύπρος, Συρία, Ιράκ), αµφισβητεί διεθνείς συνθήκες και ασκεί πολιτική ισχυρής περιφερειακής δύναµης, στα πλαίσια της οποίας έχει εντείνει τις προκλήσεις και τις πιέσεις της σε βάρος της Κύπρου, ενώ έχει διευρύνει τις αµφισβητήσεις της σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωµάτων της Ελλάδας, µε διαδοχικές πολιτικές και διπλωµατικές δηλώσεις, αλλά και επικίνδυνες ενέργειες στην περιοχή του Αιγαίου. Μέσα στους όρους που καθορίζουν οι αρπακτικές επιδιώξεις και τα πολεµικά σχέδια των ιµπεριαλιστικών δυνάµεων στη Νοτιανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο η τουρκική επιθετικότητα προστίθεται σαν ένας ακόµα παράγοντας που ανεβάζει όχι µόνο την πολιτική αλλά και την στρατιωτική ένταση, εγκυµονώντας σοβαρούς κινδύνους για την ειρήνη και τους λαούς των δύο χωρών.

Η πολιτική υποτέλειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (αλλά και της Ν∆ και των άλλων αστικών κοµµάτων), που έχει θέσει το έδαφος, τη θάλασσα και τον αέρα της Ελλάδας στη διάθεση των αµερικανονατοϊκών στρατιωτικών σχεδιασµών και πολεµικών εκστρατειών, δεν αποµακρύνει ούτε προστατεύει τη χώρα µας από τους πολεµικούς κινδύνους, αλλά αντίθετα τη φέρνει πιο κοντά σε αυτούς, ενώ οδηγεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την υπόθεση της Κύπρου σε νέα αδιέξοδα και ναυάγια.

Μπροστά σε αυτή την πραγµατικότητα προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη ανάπτυξης του αντιπολεµικού αντιιµπεριαλιστικού κινήµατος για:

• Την υπεράσπιση και την κατάκτηση της Εθνικής Ανεξαρτησίας, την απαλλαγή της χώρας µας από τις αλυσίδες του ιµπεριαλισµού.

• Την έξοδο της χώρας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.-Το διώξιµο των αµερικάνικων βάσεων.

• Το δυνάµωµα της φιλίας των λαών Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας ενάντια στον πόλεµο, στον εθνικισµό και το φασισµό, ενάντια στην πολιτική των κυρίαρχων τάξεων και των αντιδραστικών δυνάµεων σε Ελλάδα και Τουρκία. Tην ειρηνική επίλυση των ελληνοτουρκικών προβληµάτων και την απόκρουση κάθε επιθετικής ενέργειας της κυβέρνησης της Τουρκίας σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας µας, αλλά και κάθε επιθετικής ενέργειας της κυβέρνησης της Ελλάδας κατά της Τουρκίας. Την αποτροπή της διχοτόµησης της Κύπρου.

• Την αµοιβαία συνεννόηση, τη φιλία και την κοινή πάλη των λαών των Βαλκανικών χωρών ενάντια στον ιµπεριαλισµό, στις επαναχαράξεις συνόρων και την ενσωµάτωση των Βαλκανίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

• Την υπεράσπιση των δικαιωµάτων των προσφύγων που τους γεννούν οι πόλεµοι και η εκµετάλλευση.

Η Πρωτοµαγιά του 2018 βρίσκει το λαό και τη χώρα για 8η συνεχή χρονιά κάτω από την µπότα των µνηµονίων της ΕΕ και του ∆ΝΤ. Οι κυβερνήσεις της Ν∆- ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, µε τα πολιτικά τους συµπληρώµατα σε εναλλασσόµενους ρόλους και µε αδύναµη την αριστερά και το εργατικό- συνδικαλιστικό κίνηµα, έχουν περάσει µια τεράστια θηλιά στο λαό και στη χώρα:

Με το πέταγµα πάνω από ένα εκατοµµύριο εργαζοµένων στην ανεργία!

Με την κατάργηση της σταθερής εργασίας και τη µαζική αντικατάστασή της µε την προσωρινή, µερική, ελάχιστα αµειβόµενη και συχνά απλήρωτη απασχόληση!

Με την περικοπή των µισθών και των συντάξεων πάνω από 35% και µε τη διάλυση των Συλλογικών Συµβάσεων Εργασίας!

Με τη ληστρική αύξηση της φορολογίας των λαϊκών στρωµάτων. Με το ξεπούληµα της ∆ηµόσιας περιουσίας!

Με το πετσόκοµµα δαπανών σε Παιδεία – Υγεία – Ασφάλιση – Πρόνοια, ενώ τινάζουν τις πολεµικές δαπάνες στα ύψη!

Με την αρπαγή της λαϊκής στέγης και διώξιµο της νεολαίας στο εξωτερικό!

Αυτοί παρουσιάζουν τα µατωµένα πλεονάσµατα που βγαίνουν από τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήµατος ως «κατάκτηση», τη διάλυση των συλλογικών συµβάσεων, την ανεργία και τα λουκέτα σαν «αναγκαίο µέτρο».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού αρχικά εξαπάτησε τον λαϊκό κόσµο µε υποσχέσεις για κατάργηση των µνηµονίων, τώρα επιδιώκει να αντικαταστήσει την πρώτη µεγάλη απάτη της µε µια δεύτερη που υπόσχεται «έξοδο από τα µνηµόνια», ενώ είναι γνωστό ότι όχι µόνο τα 8ετή αντεργατικά µέτρα των τριών µνηµονίων θα εξακολουθήσουν να ισχύουν, αλλά και ότι µε άλλη ονοµασία θα υπάρξει συνέχεια των αντιλαϊκών µέτρων.

Ταυτόχρονα η Ν∆ «αντιπολιτεύεται» µε την απαίτηση για περισσότερες, πιο σκληρές και γρήγορες αντιλαϊκές «µεταρρυθµίσεις», ενώ ο ΣΕΒ διεκδικεί να µείνει άθικτο και να διευρυνθεί το µνηµονιακό αντεργατικό οπλοστάσιο. * * *

Απέναντι στην κλιµακούµενη αντιλαϊκή πολιτική η εργατική τάξη και ο λαός µας αναζητούν τον δρόµο που θα την ανακόψει. Έναν δρόµο που το άνοιγµά του φράζεται από το κουφάρι µιας συµβιβασµένης και υποταγµένης συνδικαλιστικής ηγεσίας σε ΓΣΣΕ/ Α∆Ε∆Υ και εµποδίζεται από τη διαιρετική πολιτική του ΚΚΕ.

Το εργατικό κίνηµα καλείται σήµερα να ξεπεράσει αυτά τα εµπόδια ανασυγκροτώντας τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του και αναζωογονώντας τους µαζικούς αγώνες του. Καλείται να τιµήσει την Εργατική Πρωτοµαγιά στέλνοντας το µήνυµα της ταξικής αγωνιστικής ανασυγκρότησης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήµατος, που προωθεί:

• αιτήµατα σύµφωνα µε τα συµφέροντα των εργαζοµένων, ενάντια στη γραµµή του συµβιβασµού και της ηττοπάθειας

• µορφές µαζικής πάλης και ταξικής αλληλεγγύης που ενώνουν και κάνουν αποτελεσµατικό τον αγώνα των εργαζοµένων

• µορφές οργάνωσης και συνδικαλιστικής λειτουργίας που µπορούν να επανασυσπειρώσουν τους εργαζόµενους στα σωµατεία και να πολλαπλασιάσουν τις δυνάµεις του εργατικού συνδικαλιστικού κινήµατος.

* * * Η Εργατική Πρωτοµαγιά γιορτάζεται φέτος στη χρονιά που συµπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του επαναστατικού ΚΚΕ, του κόµµατος της εργατικής τάξης στην Ελλάδα. Το ΚΚΕ στη 40χρονη επαναστατική πορεία που ακολούθησε µετά την ίδρυση του, πριν ο ρεβιζιονισµός το αλώσει, µε τις ιδέες και την πολιτική του, µε το πρόγραµµά του για τη δηµοκρατική και σοσιαλιστική αναγέννηση της νεοελληνικής κοινωνίας, µε τους στενούς δεσµούς που έκτισε µε την εργατική τάξη και τον λαό µας, µε την αγωνιστικότητα και τις θυσίες των κοµµουνιστών-µελών του, ενέπνευσε, οργάνωσε και καθοδήγησε τους µικρούς και µεγάλους αγώνες της εργατικής τάξης της χώρας µας, στάθηκε επικεφαλής των αγώνων του λαού µας για την εθνική απελευθέρωση και την εθνική ανεξαρτησία, δηµιουργώντας τις εποποιίες του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ∆ΣΕ. Βαθιές ρίζες δένουν το επαναστατικό ΚΚΕ µε την Κόκκινη Εργατική Πρωτοµαγιά, ποτισµένες και από το αίµα των 200 ηρωικών κοµµουνιστών που εκτελέστηκαν από τις γερµανικές ναζιστικές δυνάµεις στο σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτοµαγιά του 1944.

Αναπόσπαστα συνδεδεµένη µε την επαναστατική ιστορία και τους στόχους του κοµµουνιστικού κινήµατος, η Εργατική Πρωτοµαγιά, στους σηµερινούς καιρούς της µεγάλης υποχώρησής του, φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη της ανασυγκρότησης του κοµµουνιστικού κινήµατος, της ανασύστασης του επαναστατικού κόµµατος της εργατικής τάξης, ως αναγκαίας προϋπόθεσης για το ξαναδυνάµωνα του εργατικού κινήµατος και την εκπλήρωση της απελευθερωτικής αποστολής της εργατικής τάξης. * * * 132 χρόνια ύστερα από τη µατωµένη – ηρωική απεργία του Σικάγο, 100 χρόνια από την ίδρυση του επαναστατικού ΚΚΕ, η Εργατική Πρωτοµαγιά καλεί την εργατική τάξη και το λαό να συνεχίσει αποφασιστικά τον αγώνα για: • την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης και την ανατροπή των µνηµονίων • την επανακατάκτηση και διεύρυνση των εργατικών και λαϊκών δικαιωµάτων • την πολιτική και συνδικαλιστική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήµατος

• Ειρήνη – ∆ηµοκρατία – Εθνική Ανεξαρτησία – Σοσιαλισµό Ζήτω η Εργατική Πρωτοµαγιά

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας