Βέροια Γράμματα & Τέχνες

“Μονόγραμμα” και Ζαμπέτας. Μια πλούσια μουσική βραδιά αφιερωμένη στο Γηροκομείο της Βέροιας

 Δήμητρα Σμυρνή

Το Οργανικό φωνητικό Σύνολο «Μονόγραμμα» οργάνωσε και πάλι μια πλούσια μουσική βραδιά, αφιερωμένη αυτήν τη φορά στο Γιώργο Ζαμπέτα και τα τραγούδια του, προσφέροντας, όπως κάθε χρόνο, τα έσοδά της στο Σωσσίδειο Γηροκομείο της Βέροιας.

Η Πρόεδρος του Γηροκομείου κ. Εύη Μούρτζιου και ο Μητροπολίτης Παντελεήμων μίλησαν προλογίζοντας για τη σημασία ενός τέτοιου ιδρύματος για την πόλη, που τιμά και σέβεται τους πολίτες της, όταν χρειάζονται τη βοήθειά της στη δύση της ζωής τους.

Η κ. Αλέκα Ανανιάδου πρόεδρος του «Μονογράμματος» στο δικό της σύντομο πρόλογο έδωσε τη σημαντική και γόνιμη σχέση πολιτισμού και αλληλεγγύης, που ήταν και το ουσιαστικό περιεχόμενο της βραδιάς.

Το «Μονόγραμμα» ζωντάνεψε αυτήν τη φορά το μουσικό πορτρέτο του Γιώργου Ζαμπέτα, που για πολλούς ήταν ίσως το καλύτερο μπουζούκι μιας εποχής, και για τους περισσότερους ένας συνθέτης που τα τραγούδια του αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν με πάθος.

Ο Ζαμπέτας του κινηματογράφου, ο Ζαμπέτας showman  της πίστας, ο λαϊκός και με τη δική του σφραγίδα στα τραγούδια του αλλά και στην ερμηνεία τους, διέθετε την απλότητα και την αμεσότητα που χαρακτήριζε τον Έλληνα, πριν αρχίσει να αλλοτριώνεται επικίνδυνα.

Τα γνωστότερα τραγούδια του Ζαμπέτα ακούστηκαν σε ενορχηστρώσεις του Πέτρου Ρίστα, που ήταν ο μαέστρος της ορχήστρας και χορωδίας αλλά και ο εμπνευστής   της βραδιάς.

Εξαιρετική η ορχήστρα, αποτελούμενη από τους Αντώνη Σαρακατσιάνο πιάνο, Κώστα Παπαδόπουλο και Νίκο Λολίδη μπουζούκι, Πάνο παπαδόπουλο ακορντεόν, Χρήστο Σαρκατζή κιθάρα, Σίσσυ Γεωργοπούλου φλάουτο, Μαριάννα Τσιάνου τσέλο, Δάνη Κουμαρτζή κοντραμπάσο και Κώστα Ρίζο κρουστά.

Πλάι στη γνωστή σε όλους χορωδία χορωδία του Συνόλου, με τις πολλές της επιτυχίες, οι σολίστες Στεφανία Γκουντουρά, Μέρκος Κούτρας και Γιώργος Γελαράκης απέδωσαν με τη δική του προσέγγιση ο καθένας το Ζαμπέτα, έχοντας ως σημείο σύγκλισης τη  γνήσια λαϊκή φωνή και την αγάπη τους γι’ αυτόν.

Ορχήστρα, χορωδία και τραγουδιστές έδεσαν σ’ ένα ακόμη πιο σύνθετο σύνολο, όταν προστέθηκε στη δυναμική του συνόλου ο χορός. Χορευτές του Συλλόγου Μικρασιατών, με την επιμέλεια του Φώτη Πανανόπουλου, έντυσαν με κίνηση τα τραγούδια του Ζαμπέτα, προκαλώντας με τη μουσική, τη φωνή και το χορό, πραγματικό ενθουσιασμό στο κοινό.

Χόρεψαν οι Γ. και Σ. Λαζεκίδης, Ν. Ράδης, Δ. Μπουγιουκλίδης, Π. Παναγιωτίδης, Γ.Βρανάς, Σ. Δεληγιώργης, Κ. Μελικιώτης και Θ. Μαζαράκης.

Μια βραδιά πλούσια σε εικόνες και ήχους που απέσπασε θετικότατα σχόλια.

Φωτογραφίες: faretra. info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας