Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Veria Open Art – Μια ενδιαφέρουσα πολυμορφική εκδήλωση ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης

Δήμητρα Σμυρνή

Για δεύτερη χρονιά φέτος η Veria Open Art, ένα ελεύθερο καλλιτεχνικό βήμα στην πόλη μας, φαίνεται πως όχι μόνο επιβίωσε ως ιδέα, αλλά συγκέντρωσε ακόμη περισσότερους καλλιτέχνες, αποδεικνύοντας πως η έμπνευση της πιανίστριας Νατάσας Παύλου βρήκε πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί.

Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν  στην πολυμορφική εκδήλωση της Open Art, που πραγματοποιήθηκε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας, ήταν και πολλοί και με διαφορετικά αντικείμενα.

Έτσι μουσικά κομμάτια που ακούστηκαν έδεσαν με έκθεση έργων ζωγραφικής και γλυπτικής, αλλά και με προβολή ταινίας μικρού μήκους.

Για την ιδέα της Open Art μίλησε η Νατάσα Παύλου αναδεικνύοντας τη δύναμη της Τέχνης ως τρόπου προσωπικής έκφρασης του καλλιτέχνη αλλά και επικοινωνίας του με τους αποδέκτες της δημιουργίας του, χτίζοντας δεσμούς που ενώνουν, ιδιαίτερα όταν υπάρχει η δυνατότητα να τους δίνεται ένα ελεύθερο βήμα έκφρασης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ίδια να παίζει στο πιάνο Alexander, Rimsky-Korsakov και  Rachmaninov, κομμάτια μικρά, που αναδείκνυαν όμως τη δεξιοτεχνία της στο όργανο.

Ο Δημήτρης Βαλαβάνης απέδωσε συναισθηματικά με την κιθάρα του παραλλαγές του Fernando Sor  πάνω σε θέμα του Mozart, ενώ ο Βασίλης Βαλαβάνης επιδόθηκε σε καθαριστική προσέγγιση του Τσιτσάνη, έχοντας ως δεύτερη κιθάρα τον 11χρονο μαθητή του, τον ταλαντούχο Τηλεφάνη Τριανταφυλλίδη.

Η μικρού μήκους ταινία της Χριστίνας Δημητριάδου είχε ως θέμα την ενδοσχολική βία και πρωταγωνιστές της ήταν μικροί μαθητές του 9ου Δημοτικού Σχολείου Νάουσας. Η ταινία διέθετε και καλλιτεχνική αρτιότητα και εκπαιδευτική ευστοχία.

Η βραδιά έκλεισε με τραγούδια του Βασίλη Βαλαβάνη σε στίχους του Δημήτρη Προβάδου, που τα ερμήνευσε  με ιδιαίτερο τρόπο ο Δημήτρης Σολάκογλου. Τραγούδια πραγματικά ενδιαφέροντα από άποψη και μουσικής και στίχου.

Οι εικαστικοί που συμμετείχαν έβαλαν τη δική τους πινελιά στην εκδήλωση με πρώτο το Θανάση Λέτσιο, που χρόνια τώρα δίνει το παρών του στην πόλη μετατρέποντας με φαντασία το ξύλο της φύσης σε δικά του γλυπτά. Προβολή έργων του σε προτζέκτορα έδειξε αυτήν την καλλιτεχνική πορεία.

Οι καλλιτέχνιδες της ζωγραφικής κατέθεσαν κομμάτια της δουλειάς τους, όπου κυριαρχούσε το χρώμα και η προσωπικότητα της κάθε μιας.

Συμμετείχαν οι: Βαλαβανίδου- Λέτσιου Εύα, Κασαμπαλή Βασιλική, Κοκοζίδου Άννα, Κωνσταντίνου Αναστασία, Τουτουντζίδου Ιωάννα και Τσόλη Κωνσταντία.

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση πλούσια σε παρουσίες, που του χρόνου σίγουρα θα γίνουν περισσότερες.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας