Αγροτικά Βέροια

Δήμος Βέροιας: Διαχείριση κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων

 

Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε τα τελευταία έτη και συνεχίζει να καταβάλει ο Δήμος Βέροιας  για την ευαισθητοποίηση του αγροτικού κόσμου σχετικά με την ορθή διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοπροστατετυτικών προϊόντων συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη απόρριψη τους στα σημεία πλήρωσης των αγροτικών βυτίων με νερό και στα ρείθρα των δρόμων.

Ο δήμος Βέροιας παρόλο που οι κενές συσκευασίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων ανήκουν στην κατηγορία των επικινδύνων αποβλήτων, για τα οποία σύμφωνα με την ΚΥΑ 50910/2727/2013 δεν έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης τους, σεβόμενος την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημοσιάς υγείας των δημοτών του, υιοθέτησε τις οδηγίες της Συντονιστικής Εθνικής Αρχής (ΣΕΑ) με τίτλο «Κατευθυντήριες οδηγίες διαχείριση αποβλήτων χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων», την εγκύκλιο 5919/62354/13-05-2014 (ΑΔΑ : ΒΙΦ2Β-ΡΟΖ), «Βέλτιστες Εργασιακές Πρακτικές Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων», καθώς και του Ν 4036/2012 ως προς τη διαχείριση των κενών συσκευασιών και με γνώμονα αυτές ενημέρωσε τον αγροτικό κόσμο που δραστηριοποιείται στα διοικητικά του όρια.

Υπήρξε ο πρώτος δήμος στην Κεντρική Μακεδονία που εντάθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης κενών συσκευασιών  φυτοπροστατευτικών προϊόντων που εκπονείται από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ)

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (Π.Ο.Υ), συστήνεται η λειτουργία ειδικών σχημάτων διαχείρισης συσκευασιών, για την προστασία των χρηστών των φυτοπροστευτικών προϊόντων και του κοινού, τα οποία θα διασφαλίζουν ότι :

  • Οι συσκευασίες των φυτοπροστατευτικών προϊόντων ξεπλένονται τρεις φορές αμέσως μετά τη χρήση του περιεχομένου τους και το περιεχόμενο της έκπλυσης  ρίχνεται και αυτό στο δοχείο από το οποίο θα γίνει η εφαρμογή
  • Προλαμβάνεται οποιαδήποτε ακατάλληλη χρήση των κενών συσκευασιών
  • Είναι εύκολο για τους χρήστες να επιστρέψουν τα κενά δοχεία στο σχήμα

Οποιοδήποτε σχήμα διαχείρισης για να στεφθεί με επιτυχία πρέπει να στηρίζεται στη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στη διακίνηση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων : τις ελεγκτικές αρχές, τις εταιρίες παραγωγής, τα καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων, τους χρήστες των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, τις υπηρεσίες συλλογής απορριμμάτων και τις εταιρίες ανακύκλωσης ή ανάκτησης ενέργειας.

Τα τελευταία τρία χρόνια τα καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων και οι συνεταιρισμούς που λειτουργούν εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, διαθέτουν ειδικούς σάκους για τη συλλογή των κενών συσκευασιών φ.π και ενημερωτικό υλικό, τα οποία διατίθενται στους αγρότες για τη φύλαξη των κενών συσκευασιών, έως την παράδοση τους κατά την ημέρα συλλογής, σε ειδική ομάδα βεβαίωσης ορθή διαδικασίας διαχείρισης κενών συσκευασιών φ.π..

Η ειδική ομάδα αποτελείται από εκπρόσωπο του συλλόγου Γεωπόνων Νομού Ημαθίας, εκπρόσωπο του Δήμου και εκπροσώπους του ΕΣΥΦ και της ΕΕΑΑ Α.Ε.. Οι εκπρόσωποι, κατά την ημέρα συλλογής, αφού εξετάσουν ενδελεχώς το περιεχόμενο της κάθε σακούλας με τις κενές συσκευασίες που τους παραδίδεται από τους παραγωγούς και τους ιδιώτες εν γένει και αφού διαπιστώσουν ότι έχει πραγματοποιηθεί το τριπλό ξέπλυμα στις κενές συσκευασίες και κατά συνέπεια τηρούνται οι οδηγίες της Διεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παραλαμβάνουν τις σακούλες και καταγράφουν τον κωδικό και το βάρος αυτών υπογράφοντας τη σχετική βεβαίωση παραλαβής

Από το Σεπτέμβριο του 2015 έως σήμερα, το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου έχει οργανώσει και πραγματοποιήσει τέσσερις συλλογές κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Στις αρχές του 2017 το πρόγραμμα επεκτάθηκε με την τοποθέτηση ειδικών κάδων συλλογής στα καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων Οι κάτοχοι κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων μπορούν να παραδώσουν δωρεάν τις κενές συσκευασίες που έχουν στην κατοχή τους και έχουν υποβληθεί στη διαδικασία του τριπλού ξεπλύματος σύμφωνα με τους κανόνες του πιλοτικού προγράμματος, οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου στα καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων και στον αγροτικό συνεταιρισμό, που αναφέρονται παρακάτω, ανεξάρτητα από τη συλλογή που διοργανώνει η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βέροιας.

Ειδικούς κάδους διαθέτουν :

  1. Γεωφορία, Αποστολίδης Γρηγόριος, στη Βέροια (νέα περιφερειακή οδός Βέροιας – Νάουσας)
  2. Βράνας Χρήστος, Αριστοτέλους 165 Γ’, Μακροχώρι
  3. Νικολαϊδής Κωνσταντίνος στην Πατρίδα
  4. Τσεσμελής Χαράλαμπος, 7,5 km προς Άγιο Γεώργιο
  5. Γιουβανίτσκα Μαρία, Βεργίνα
  6. Γουλσουζιάδης Ηρακλής, Σταδίου 80, Βέροια
  7. Ιωαννίδης Κωνσταντίνος, Τριπόταμος
  8. Ταϊπλιάδης Κωνσταντίνος, Πατρίδα
  9. Σβαρνόπουλος Αντώνιος, Ριζώματα
  10. Αγροτικός Συνεταιρισμός Αλιάκμων

Παρόλαυτα η ανεξέλεγκτη απόρριψη εξακολουθεί να υφίσταται γεγονός που επιβεβαιώνεται από αυτοψίες της υπηρεσίας.

Οι χρήστες γεωργικών φαρμάκων παρουσιάζουν ενστάσεις ως προς την τήρηση των υποχρεώσεων τους απέναντι στην εφαρμογή της ΣΕΑ και των απαιτήσεων του προγράμματος.

Οφείλουν όμως να γνωρίζουν πως η μη τήρηση των απαιτήσεων της ΣΕΑ επιφέρει τη κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 45, παρ. 2 του Ν. 4036/2012. «Στους παραβάτες των διατάξεων των άρθρων 38 έως 44 του παρόντος επιβάλλεται πρόστιμο από τριακόσια (300) έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.»

Τον τελευταίο χρόνο ο Δήμος έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά και όποιος διαπιστωθεί να πετά κενές συσκευασίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων θα έρχεται αντιμέτωπος με το νόμο.

Ας μην ξεχνάμε πως «Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε το σήμερα καλύτερο….»

Ο Αντιδήμαρχος

Καθαριότητας – Ανακύκλωσης – Περιβάλλοντος – Πολ. Προστασίας – Ζωικής Παραγωγής – Προστασίας & Περίθαλψης Αδεσπότων Ζώων

Παπαδόπουλος Βασίλειος

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας