Πολιτική Ρεπορτάζ

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος στη Βέροια: “Επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια στον ορίζοντα – Ο λαός να επαγρυπνεί”

Δήμητρα Σμυρνή

Στα πλαίσια μιας μεγάλης κίνησης ενημέρωσης ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ,  έδωσε συνέντευξη τύπου, στην οποία, με γνώση του αντικειμένου σε βάθος, λόγο διαυγή και άκρως επικοινωνιακό, φώτισε πολύπλευρα το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα επιμένοντας στους κινδύνους που διατρέχουμε ως χώρα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, αλλά και αναλύοντας την κατάσταση σε οικονομικό επίπεδο.

Η λέξη που χαρακτηρίζει το πνεύμα όλης της συνέντευξης είναι η λέξη επαγρύπνηση!

Συγκεκριμένα ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος είπε:

«Ο καλύτερος τρόπος εορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ είναι να αναπτύξει μεγάλους δεσμούς με τις μάζες, κάνοντας γνωστές τις πολιτικές εξελίξεις, ιδιαίτερα σήμερα που η περίοδος είναι κρίσιμη και η  λαϊκή επαγρύπνηση και η οργάνωση είναι απαραίτητη όσο ποτέ. Ο λαός καλείται να πληρώσει τώρα, πέρα από το εσωτερικό κόστος, και εξωτερικό.  Μυρίζει μπαρούτι. Ίσως αντιμετωπίσουμε εμπόλεμη κατάσταση, και σ’ αυτήν μας οδηγούν ξένα συμφέροντα.»

Ο Ζαριανόπουλος ζήτησε στη συνέχεια την άρση της λαϊκής εμπιστοσύνης  από όλες τις κυβερνήσεις που μας οδήγησαν μέχρι εδώ, εμπλέκοντας τη χώρα στα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και αυξάνοντας την κερδοφορία των λίγων.

Ειδικά για τα Βαλκάνια επισήμανε πως πίσω από τις εκκλήσεις για εθνική ενότητα προετοιμάζουν το λαό για εμπλοκή του σε επικίνδυνα παιχνίδια. Απαραίτητη σ’ αυτήν τη φάση, περισσότερο από ποτέ, όχι μόνο η έλλειψη εμπιστοσύνης σε πολιτικά κόμματα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της δεδομένης κατάστασης αλλά ιδιαίτερα στα φερέφωνα του ναζισμού και του φασισμού, που πρέπει να απομονωθούν.

Για τις δυνάμεις του κεφαλαίου στη χώρα μας αποκάλυψε τη στάση τους λέγοντας ότι τέτοιες δυνάμεις  αφήνουν πόρτες συνεργασίας ανοιχτές και με την Τουρκία και με τα Σκόπια. Το κεφάλαιο άλλωστε αναγνωρίζει μόνο τα δικά του κέρδη, τόνισε.

Ειδικά για το Ελληνοτουρκικό επέμενε με επιχειρήματα πως ο λαός δεν δικαιούται να εφησυχάζει με τη σκέψη ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, στην οποία ανήκουμε, θα επέμβει.

«Μην ξεχνάμε ότι η επέμβαση των Τούρκων στην Κύπρο έγινε ενώ ανήκαμε στο ΝΑΤΟ. Άλλωστε το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν αναγνωρίζουν θαλάσσια σύνορα ανάμεσα σε μας και στην Τουρκία. Έτσι είναι ανοιχτοί οι κίνδυνοι θερμών επεισοδίων, καθώς αμφισβητείται ο χώρος της εθνικής κυριαρχίας μας.

Αιτία για όλα αυτά δεν είναι οι προεκλογικές ανάγκες του Ερντογάν ούτε η προσωπικότητά του, αλλά η προσπάθεια της Τουρκίας να αναδιατάξει ζώνες συμφερόντων κόντρα στα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης.

Ο λαός πρέπει να απορρίψει το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι παράγοντες σταθερότητας, είναι παράγοντες πολέμων και προσφυγιάς. Το είδαμε στη Γιουγκοσλαβία και τη Συρία. Πρόκειται για τεράστιους ανταγωνισμούς με δυνατούς παίκτες.»

Ειδικά για το Σκοπιανό έδειξε πως η βιασύνη της Κυβέρνησης για την επίλυσή του υποκινείται από τη διάθεση του ΝΑΤΟ να διευρύνει τον άξονά του.

«Στο θέμα της ονομασίας, που είναι αδιέξοδο, υποκρύπτεται ο αλυτρωτισμός. Το πρόβλημα είναι η ένταξη του ίδιου του κράτους των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Η θέση του ΚΚΕ για την ένταξη είναι αρνητική και θα καταψηφιστεί, για να μην αποτελέσουν τα κράτη πιόνια στον ανταγωνισμό» κατέληξε.

Όσο για το ΝΑΤΟ πρόσθεσε: «Υπάρχει ρωγμή στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Τουρκία, όμως ο δρόμος επαφής δεν έκλεισε. Δε θέλει το ΝΑΤΟ να παραχωρήσει την Τουρκία στη Ρωσία. Ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι ρόλος επιδιαιτητή που θα μοιράσει τις ζώνες.»

Για όσους ωφελήθηκαν από την κρίση τόνισε πως θα ωφεληθούν και μέσα από τους πλειστηριασμούς. « Η πολιτική της ΕΕ είναι πολιτική της οικειοποίησης του λαού. Το ΚΚΕ δεν μπήκε στο τσουβάλι κανενός. Δικαιωθήκαμε που δεν μπήκαμε σε κυβερνήσεις. Η εποπτεία και η επιτροπεία θα συνεχιστούν και μετά την δήθεν λήξη των μνημονίων.»

Και ολοκλήρωσε λέγοντας:

«Το συμπέρασμα και ταυτόχρονα μήνυμα του ΚΚΕ είναι πως ο λαός δεν πρέπει να δείξει άλλη ανοχή. Πρέπει να ξεπεράσει τη μοιρολατρία του, πιστεύοντας στις δυνάμεις του. Η νίκη του ’40 ήταν νίκη του λαού μας και κανενός άλλου.

Καλούμε το λαό να στρέψει την προσοχή του στο ΚΚΕ. Να δείξει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του κόντρα σε κείνους που τον εκμεταλλεύονται.»

Σε ερωτήσεις γύρω από  την έξοδο από την κρίση,  γύρω από τη στάση του ΚΚΕ απέναντι σε ένα θερμό επεισόδιο και  γύρω από το σχεδιασμό του Κόμματος, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πλειστηριασμοί, ο  Σωτήρης Ζαριανόπουλος είπε:

1. «Δυστυχώς δε θα ξαναγυρίσουμε πίσω, σε καλύτερες καταστάσεις. Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίζονται.

2. Είμαστε το κόμμα που καλεί σε εγρήγορση. Δεν ξέρουμε την έκταση ενός επεισοδίου και τον τόπο, καθώς εμπλέκονται πολλές δυνάμεις στην περιοχή.

Θέση του ΚΚΕ είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, όπως κάναμε πάντα. Τα νέα παιδιά, που θα κληθούν να θυσιαστούν όμως, θα θυσιαστούν για ποιον; Για να συνεχίσουν να κάνουν μπίζνες οι μεγάλοι και τα συμφέροντά τους; Υπερασπίσου τη χώρα σου αλλά ανακτώντας και τα δικαιώματά σου.

3. Κυρίαρχο σημείο στην αντιμετώπιση των πλειστηριασμών είναι η ενημέρωση του λαού. Η δήθεν δίκαια αντιμετώπιση εκείνων που χρωστούν μέσω των πλειστηριασμών κάθε άλλο παρά ευσταθεί κι αυτό πρέπει να το ξέρει ο λαός. Οι λόγοι που οδηγούν στους πλειστηριασμούς είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι νέες πόρτες που ανοίγονται στα funds, ενισχύοντας τα διεθνή χρηματιστήρια.

Η στρατηγική  μας είναι να καλέσουμε το λαό σε οργανωμένους φορείς, να βαδίσουμε όλοι μαζί χωρίς ταξικές διακρίσεις, ώστε να παρεμποδίσουμε κατασχέσεις και εξώσεις. Η ΕΕ ζορίζεται από τις αντιδράσεις του λαού. Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιηθεί και να οργανωθεί.»

Σε πρόσθετη ενημέρωση που έκανε, κλείνοντας, για το πρόβλημα των αγροτών στην περιοχή μας, τόνισε πως οι μικροί αγρότες πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και πως είναι καιρός για παρεμβάσεις.

banner-article

Ροη ειδήσεων