Απόψεις

“Τον νου σας! Ήρθαμε” γράφει η Τζωρζίνα Αθανασίου

Τζωρτζίνα Αθανασίου

Μέρες που είναι, ας εντοπίσουμε το όμορφο γύρω μας και ας παινέψουμε λίγο και τα γύρω σπίτια πέρα από το δικό μας, που… Παρατήρησα ανακοινώσεις από Διοργανώσεις, Οργανισμούς, Αρχές, Δήμους για βραβεύσεις που απονεμήθηκαν χάρη στην εξωστρέφεια που ανέπτυξαν, στην ενέργεια που επένδυσαν, στις ιδέες που σκαρφίστηκαν και στο όραμα που ακολούθησαν, αψηφώντας τα κακώς κείμενα της καθημερινότητάς, τα ισχνά οικονομικά βαδίζοντας σε ένα αύριο που δε θα γίνει καλύτερο από μόνο του, αλλά θα το κάνουμε εμείς.

Χάρηκα που είδα τον Δήμο Μαραθώνα να βραβεύεται με το χρυσό Βραβείο ως  Major Tourism Event (Μαραθώνιος), μου άρεσε η βράβευση του Δήμου Αμαρουσίου στα Best City Awards 2017,καρδιοχτύπησα που βραβεύτηκε ο Δήμος μας για τις καινοτόμες δράσεις του στο πλαίσιο της ίδιας διοργάνωσης και του Verde Tec 2018, ένιωσα υπερήφανη για τον Δήμο Ηρακλείου που απέσπασε βραβεία σε τρεις κατηγορίες στα Greek Tourism Awards 2018, συγκινήθηκα με το Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας στη Χρηστή Διακυβέρνηση του Δήμου Παλαιού Φαλήρου. Τόσοι άλλοι Δήμοι, τόσες ιδέες, τόσες πρακτικές. Τόσες βελτιωμένες και βέλτιστες πρακτικές. Τόσες ιδέες που άλλες βραβεύτηκαν, άλλες όχι, που όμως υπάρχουν και βελτιώνουν καθημερινά τη ζωή συμπολιτών μας ανά την Ελλάδα.

Μου άρεσαν όσα άκουσα να μνημονεύονται και επιβεβαίωσα πώς «πενία τέχνας κατεργάζεται». Κορωνίδα όλων των πρακτικών στο δικό μου μυαλό είναι τα θερμαινόμενα πεζοδρόμια του Καρπενησίου που δεν παγώνουν παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες. Ξέρω πως έχει χρόνια που υλοποιήθηκαν, τα έχω περπατήσει και εγώ στην πανέμορφη αυτή πόλη. Αυτά σκέφτομαι όμως, κάθε φορά που ακούω εκείνο το αντιπαθές «αυτό δε γίνεται», σα να ήμουν μπροστά ηχούν στα αφτιά μου οι αντιδράσεις και τα μειδιάματα που αντιμετώπισε εκείνος που τα σκέφτηκε και τόλμησε να ξεστομίσει την ιδέα.  «Ουτοπία», «φαντασία», πώς να τα χαρακτήρισαν άραγε αυτοί που τελικά τα χαίρονται; Δεν πειράζει όμως, και εκείνοι επιτελούν ένα θεάρεστο έργο γιατί με τις μόνιμες αντιρρήσεις σφυρηλατούν δυνατότερα επιχειρήματα σε όσους προσπαθούν.

Με χαροποιεί η σκέψη ότι σε ένα πεδίο όπου ο Δήμος μας ήταν απών, πλέον δραστηριοποιείται ενεργά αποσπώντας διακρίσεις ακόμα και έναντι άλλων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν χτίσει μια εμπειρία στη συμμετοχή σε τέτοιους διαγωνισμούς. Αρκεί να αναφέρουμε τον Δήμο Αμαρουσίου που παρέλαβε το 2009 το τρίτο Εθνικό Βραβείο Ποιότητας, την ίδια χρονιά μάλιστα που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρέλαβε το πρώτο.

Με χαροποιεί που από εκεί που δεν μας καλούσαν σε Βραβεύσεις, τώρα θέτουμε υποψηφιότητα. Με χαροποιεί που κερδίζουμε διακρίσεις. Με χαροποιεί που όταν δεν κερδίζουμε, το ότι κρίνεται κάποιος καλύτερος ημών δίνει αξία στη νίκη του. Με χαροποιεί που κάνουμε την φασαρία που μπορούμε. Με χαροποιεί που μαθαίνουμε τα κατορθώματα άλλων και εκείνοι τα δικά μας. Με χαροποιεί που η δύναμη του μυαλού, της φαντασίας, … που η ώθηση της επίλυσης, της δημιουργίας, της ανάτασης …που η ομαδικότητα, η συνεργασία, η αποδοχή και το όραμα …μας διαχωρίζουν από τους παλιούς εαυτούς μας, μας ξεχωρίζουν από τους άλλους και μας πλησιάζουν σε αυτό το συλλογικό καλό που έχουμε μέσα μας.

Για τους παραπάνω λόγους, ας μην μας χαλούν την προοπτική οι θιασώτες του «αυτό δε γίνεται»!! Προσωπικά τους απαντώ «Αυτό δεν μπορείς να το κάνεις εσύ. Και εσύ, δεν είσαι μέτρο σύγκρισης».

Συγχαρητήρια σε όλους, βραβευμένους και μη. Εις το εγγύς μέλλον και άλλα σπουδαία ή σπουδαιότερα.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας