Εργασία Τοπικά

ΑντΑρΣυΑ Ημαθίας: Όχι στα προγράμματα της σύγχρονης σκλαβιάς

 

Με αφορμή την επικείμενη λήξη των οκτάμηνων συμβάσεων των προσλαμβανομένων στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Απασχόλησης το Μάρτιο στην πόλη μας αλλά και σε όλη την Ελλάδα ξαναθυμίζουμε γιατί αυτά αφορούν σε προγράμματα σύγχρονης σκλαβιάς και όχι σε προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας.

Όπως είναι γνωστό εδώ και καιρό, τα κοινωφελή προγράμματα, προγράμματα ορισμένου χρόνου απασχόλησης στους δήμους εγγεγραμμένων στα μητρώα ανέργων, αποτελούν ένα από τα βασικά όπλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την «αντιμετώπιση» της ανεργίας – στην πραγματικότητα την πλασματική μείωσή της. Στόχος αυτών των προγραμμάτων (voucher, κοινωφελής εργασία, κ.α.) είναι η επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού και η προσφορά φτηνών εργατικών χεριών τόσο σε επιχειρήσεις όσο και στις υποστελεχωμένες δημόσιες υπηρεσίες (δήμοι, νοσοκομεία, σχολεία, δημόσιοι φορείς). Προγράμματα που, όπως έχει αναδείξει η ίδια η πραγματικότητα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ανακύκλωση της ανεργίας και μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού πλάνου κυβέρνησης-ΕΕ-Κεφαλαίου να καθιερώσει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, παίρνοντας πίσω μια σειρά εργατικών κατακτήσεων που είχαν κερδηθεί από το εργατικό κίνημα μέσα από αγώνες χρόνων.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια μορφή νομιμοποιημένης μαύρης εργασίας καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι διοχετεύονται στην αγορά, χωρίς η εργοδοσία να υποχρεώνεται να καταβάλλει εργοδοτικές εισφορέςΤο επίδομα ανεργίας μετατρέπεται ολοένα και πιο συστηματικά σε επίδομα εργοδοσίας. Τα εργασιακά δικαιώματα τα οποία εξαιρούνται του κοινού εργατικού δικαίου και εμπίπτουν στην αγαθή προαίρεση του εργοδότη-δήμου, κουτσουρεμένο πλαίσιο αδειών χωρίς δικαίωμα συσσώρευσης ημερών, καταβολή στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μόνο αν το επιλέξει ο εργοδότης-δήμος, τοποθέτηση σε πόστα που είτε απαγορεύεται είτε δεν παρέχεται η κατάλληλη εκπαίδευση, ελλιπή μέτρα ασφαλείας (όπως, άλλωστε, μαρτυρούν και τα ουκ ολίγα εργατικά ατυχήματα που έχουν σημειωθεί αυτά τα χρόνια στα πλαίσια των προγραμμάτων). Σε όλα αυτά να προσθέσουμε και τις ήδη υπάρχουσες καθυστερήσεις με ευθύνη του μηχανισμού Υπουργείου-Δήμων-ΟΕΑΔ-ΕΣΠΑ στις καταβολές των ασφαλιστικών εισφορών, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στα προγράμματα να μένουν στην ουσία ανασφάλιστοι και να ακυρώνονται και εκείνα τα λιγοστά ασφαλιστικά δικαιώματα για την κατοχύρωση των οποίων, κατά τα άλλα, δίνει τον αγώνα της η κυβέρνηση.

Πρόσφατα,  η κυβέρνηση έχει λάβει απόφαση για δέσμευση των ταμειακών αποθεμάτων των Δήμων, κάτι που νομοτελειακά θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις πληρωμών των ωφελούμενων ενώ  παρά τη θεωρητική δέσμευση της κυβέρνησης για διευκόλυνση της επανένταξης των ωφελούμενων στην αγορά εργασίας, η προϋπηρεσία των ωφελούμενων και η μοριοδότηση δεν αναγνωρίζονται για ενδεχόμενη εργασία εκτός των προγραμμάτων.

Μόνη απάντηση ο συλλογικός αγώνας!

Είναι καιρός να αξιοποιηθεί ξανά η πλούσια εμπειρία των αγώνων του προηγούμενου διαστήματος. Με οργάνωση σε επιτροπές ανά δήμους οι οποίες θα έχουν πολιτικά αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά και επίκεντρο το πολιτικό αίτημα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους. Να βαδίσουμε ξανά όλοι μαζί, εργαζόμενοι, επισφαλείς, απολυμένοι, άνεργοι, με όπλο την αλληλεγγύη και το συλλογικό αγώνα. Να αγωνιστούμε για να ζούμε αξιοπρεπώς από τη δουλειά μας και όχι ο καθένας μόνος του και ηττημένος και όλοι μαζί σαν δούλοι. Να παλέψουμε για:

  • ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 8ΜΗΝΟ
  • ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ – ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
  • ΙΣΗ ΑΜΟΙΒΗ – ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΗΣ – ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
  • ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ
  • ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ
  • ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΟ ΑΝΕΡΓΩΝ – ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΣΠΑ
  • ΚΑΝΕΝΑ ΔΑΝΕΙΟ ΕΙΤΕ ΑΠΟ Ε.Ε. ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Τ.Ε.ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α ΒΕΡΟΙΑΣ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας