Τοπικά Υγεία

Οι αποφάσεις της Γ. Συνέλευσης του ΠΙΣ στην εκτελεστική επιτροπή της CPME

Του Τάσου Βασιάδη

Σημαντικές παρεμβάσεις του Αντιπροέδρου Αναστάσιου Βασιάδη

Κατά τον χρόνο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, παράλληλα συνεδρίασε  η Εκτελεστική Επιτροπή – E.C. της Μόνιμης Επιτροπής Ευρωπαίων Ιατρών – CPME, που είναι το Ανώτατο  Όργανο Εκπροσώπησης των Εθνικών Ιατρικών Συλλόγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  με τα μεγάλα τρέχοντα ζητήματα της Υγείας  .

Στις Εργασίες της Εκτελεστικής Επιτροπής συμμετείχε και ο Επικεφαλής των Διεθνών Υποθέσεων του ΠΙΣ  και Αντιπρόεδρος της  CPME Αναστάσιος Βασιάδης.

Κατά την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής παρουσιάστηκαν από τον Έλληνα Αντιπρόσωπο  οι αποφάσεις της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ για τα επίκαιρα ζητήματα της Υγείας και ζητήθηκε η εντονότερη παρέμβαση προς τους Διεθνείς Θεσμούς, ώστε σύμφωνα και με την σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να εξαιρεθεί η Υγεία από τα επιβαλλόμενα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα.

Χαρακτηριστικά  αναφέρθηκε ότι με τις  μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες υγείας επιδεινώνεται καθημερινά η περίθαλψη των πολιτών και η ασφαλής ιατρική λειτουργία.

Ειδικότερη αναφορά έγινε για τα ζητήματα της υποβαθμισμένης πρωτοβάθμιας περίθαλψης, την επισφαλή λειτουργία των νοσοκομείων λόγω της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης και για την εκτεταμένη ιατρική μετανάστευση, λόγω της ανεργίας και των δυσμενών συνθηκών απασχόλησης.

Κατά την πολύωρη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής εξετάστηκαν τα ζητήματα που αφορούν την Υγεία και Ασφάλεια στον χώρο Εργασίας, την προώθηση των εμβολιασμών, το Brexit σε σχέση με το Ιατρικό Επάγγελμα στην Ευρώπη, την δημόσια διαβούλευση σχετικά με το Δημοσιονομικό Πλαίσιο, την διαμόρφωση δημοσίων κανόνων για την συνεργασία ιατρικού επαγγέλματος και φαρμακοβιομηχανίας, τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά την δημοσιοποιηθείσα επικείμενη κατάργηση του Εθνικού Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας και  όλων των αντιστοίχων Επιστημονικών Φορέων, τους επικαιροποιημένους όρους της συμφωνίας για την  Δίαιτα, την Διατροφή, την Σωματική Άσκηση, το Αλκοόλ και τον Καπνό, την νομοθετική πρόταση για  την Αξιολόγηση των Τεχνολογιών Υγείας, καθώς και τρέχοντα διεκπεραιωτικά ζητήματα σε σχέση με τις Ομάδες Εργασίας και την προσεχή Γενική Συνέλευση της CPME.

Σε όλα τα ζητήματα ο Α. Βασιάδης μετέφερε τις πάγιες θέσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της CPME ο Αντιπρόεδρος κ. Α.Βασιάδης συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Κόμματος «Κίνημα Αλλαγής» κ. Φώφη Γεννηματά που συμμετείχε στην Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων στις Βρυξέλλες, την οποία ενημέρωσε για τις θέσεις του ΠΙΣ στα ζητήματα της Υγείας.

banner-article

Ροη ειδήσεων