Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Αυλαία για τις “Εαρινές Συμφωνίες” με ανατρεπτικές σονάτες του Beethoven για βιολί και πιάνο. Μια ιδιαίτερη βραδιά

Δήμητρα Σμυρνή

Ο κύκλος των συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας «Εαρινές Συμφωνίες 2018» έκλεισε σήμερα με μια ιδιαίτερη βραδιά,  με τίτλο «ο Beethoven στο γύρισμα του 18ου αιώνα»,  όπου η επιλογή των έργων και η δεξιοτεχνία των μουσικών οδήγησαν σ’ ένα υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα.

Το κοινό της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, που παρακολούθησε τη βραδιά, αρκετά μεγάλο και μυημένο στην κλασική μουσική, είχε την ευκαιρία ν’ ακούσει τρεις σονάτες του Beethoven, που χαρακτηρίζονται από λυρική διάθεση και ανατρεπτική φόρμα στη γραφή τους, καθώς συνδυάζουν ένα γοητευτικό παιχνίδι ανάμεσα στο βιολί και το πιάνο, δίνοντας στο βιολί την ισοτιμία που δε διέθετε μέχρι τότε.

Ακούστηκαν οι σονάτες Ν4, Ν2 και Ν5 . Η τελευταία είναι γνωστή και ως «Σονάτα της άνοιξης», με πολλά χαρακτηριστικά στο ύφος που να τη θυμίζει.

Η Πόπη Φιρτινίδου  στο πιάνο και ο Γιάννης Στέφανος Βλάχος στο βιολί, καταξιωμένοι και οι δυο καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Βέροιας, απέδωσαν τις σονάτες όχι απλά  με την επιστημονική και καλλιτεχνική αρτιότητα που ταίριαζε σ’ αυτές, αλλά και με μια έξοχη μουσική σχέση μεταξύ τους, καθώς οι δυο τους συνεργάζονται χρόνια, σχεδόν μία δεκαετία. Σχέση που εκφράστηκε με την πλήρη εναρμόνιση των δύο οργάνων αλλά και την άκρως συγκινησιακή ταύτισή τους στην απόδοσή των έργων.

Μια βραδιά υψηλών απαιτήσεων ως προς τα έργα αλλά και άψογης αντιμετώπισής τους από τους εξαιρετικούς μουσικούς που τα απέδωσαν.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας