Βέροια

Βιβλιοπαρουσίαση. Θανάσης Μαρκόπουλος “Ματιές ενόλω ΙΙ”. Βέροια, Τετάρτη 21 Μαρτίου

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Ημαθίας, οι Εκδόσεις Μελάνι και το βιβλιοπωλείο «Ηλιοτρόπιο» παρουσιάζουν τα δοκίμια του Θανάση Μαρκόπουλου Ματιές ενόλω ΙΙ  την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018 στις 7 μ.μ. στον πολυχώρο της «Ελιάς» (Βέροια). Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Έφη Λιακοπούλου, φιλόλογος του 5ου Γενικού Λυκείου Βέροιας, ο Παντελής Τσαλουχίδης, φιλόλογος και κριτικός λογοτεχνίας, κι ο συγγραφέας, ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ευγενία Καβαλλάρη.

Οι Ματιές ενόλω ΙΙ περιλαμβάνουν δώδεκα δοκίμια, τα οποία δημοσιεύτηκαν τη δεκαετία 2005-2015 σε περιοδικά του κέντρου και της περιφέρειας. Πρόκειται για κείμενα που έρχονται να προσεγγίσουν αντίστοιχους ποιητές του μεταπολέμου, τρεις της πρώτης γενιάς (Σαχτούρης, Λειβαδίτης, Κωσταβάρας), τέσσερις της δεύτερης (Κέντρου-Αγαθοπούλου, Δημουλά, Λυκιαρδόπουλος, Νικηφόρου) και πέντε της γενιάς του ’70 (Γκανάς, Μαυρουδής, Μπράβος, Μαρκόπουλος, Φωστιέρης). Αντίθετα, οι Ματιές ενόλω του 2003 συγκέντρωναν δοκίμια των χρόνων 1996-2003 και πραγματεύονταν το έργο οχτώ μεταπολεμικών ποιητών, τριών της πρώτης γενιάς (Αναγνωστάκης, Κύρου, Θασίτης) και πέντε της δεύτερης (Χριστιανόπουλος, Ασλάνογλου, Μέσκος, Ευαγγέλου, Μάρκογλου).

Ο Θανάσης Μαρκόπουλος γεννήθηκε το 1951στα Κρανίδια της Κοζάνης. Σπούδασε Αρχαία Ελληνική και Νεοελληνική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε τις μεταπτυχιακές και τις διδακτορικές του σπουδές στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

Τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά του εστιάζονται στην ποίηση και τη λογοτεχνική κριτική. Ποιήματα και κριτικά του κείμενα γύρω από τη μεταπολεμική ελληνική ποίηση και πεζογραφία δημοσιεύτηκαν κατά καιρούς σε εφημερίδες και περιοδικά, λογοτεχνικά και φιλολογικά. Έχει εκδώσει οχτώ συλλογές ποιημάτων, τρεις μελέτες και τέσσερα βιβλία με δοκίμια.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας