Βέροια

“Εαρινές Συμφωνίες” – O Beethoven στο γύρισμα του 18ου αιώνα

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ_ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ
“ΕΑΡΙΝΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ”

Συναυλίες μουσικής δωματίου στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

O Beethoven στο γύρισμα του 18 ου αιώνα.

Το Σάββατο 24 Μαρτίου, στις 8:30 μμ οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Γιάννης Βλάχος και Πόπη Φιρτινίδου θα ερμηνεύσουν τρεις σονάτες του Ludwig Van Beethoven για βιολί και πιάνο γραμμένες μεταξύ του 1799 και του 1801, ανάμεσά τους και την κοσμαγάπητη σονάτα της άνοιξης.

Οι σονάτες για βιολί και πιάνο του Μπετόβεν στο γύρισμα του 18ου αιώνα

Η σονάτα op. 23 είναι μία από τις δύο που έγραψε ο Μπετόβεν σε ελάσσονες τονικότητες σε ένα σύνολο δέκα σονατών που τον απασχόλησαν από το 1798 μέχρι το 1812. Με το ιδιαίτερο ύφος της, σοβαρό και ασκητικό, αν και όχι σκοτεινό, υπήρξε η πρώτη που απέσπασε από τους κριτικούς θετικά σχόλια όταν εκδόθηκε. Η ανατρεπτική ματιά του συνθέτη κρύβεται, ανάμεσα σε άλλα, και στο γεγονός το έργο τελειώνει σε απαλούς, γλυκούς τόνους και όχι στο οργασμικό έντονο φινάλε που είναι η συνήθεια και το αναμενόμενο για τις σονάτες της κλασσικής εποχής.

Οι σονάτες op.12 No 2 και op.24 είναι και οι δύο γραμμένες σε φωτεινές μείζονες τονικότητες. Έχουν παρ’ όλα αυτά έντονα διαφορετικό χαρακτήρα.

Η πρώτη, σε λα μείζονα, βρίθει αναφορών στο έργο του μεγάλου Φραντς Γιόζεφ Χάιντν (1832 – 1809) που δεν δίσταζε να τοποθετεί πνευματώδεις, ως και αστείες, μουσικές ιδέες στις συνθέσεις του. Συγκεκριμένα, η σονάτα είναι γεμάτη χιουμοριστικά στοιχεία και ένα συνεχές κυνηγητό ανάμεσα στα δύο όργανα που δεν τελειώνει ούτε καν στο οριστικό τέλος του έργου που ο συνθέτης δίνει στο ένα μόνο από τα δύο όργανα!

Σε αντίθεση με αυτήν, η σονάτα op. 24, σε φα μείζονα, χαρακτηρίζεται από τόσο λυρισμό και θαρραλέα έμπνευση που μπορεί άνετα να χαρακτηρισθεί ρομαντική. Η τρυφερότητα, το χιούμορ, αλλά και τα έντονα δραματικά στοιχεία  εναλλάσσονται και προσφέρουν ένα πλήρες έργο που μετά από τόσα χρόνια είναι ακόμα φρέσκο, ζωντανό, κοσμαγάπητο και όχημα ονείρου τόσο για τους μουσικούς όσο και για τους εραστές της μουσικής.

Ο Γιάννης Στέφανος Βλάχος γεννήθηκε το 1963. Σπούδασε βιολί στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, απ’ όπου και αποφοίτησε με Δίπλωμα βιολιού το 1989 (τάξη Ο. Κουζόφ). Μετά την αποφοίτησή του συμμετείχε σε σεμινάρια βιολιού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει διατελέσει μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (1984 – 1994) και της ορχήστρας της ΕΤ3 (1998 – 2000), έχει συνεργαστεί με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (1985 – 2007), ενώ έχει συμμετάσχει κατ’ επανάληψιν σε Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης και στην ηχογράφηση δύο cd. Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες Μουσικής Δωματίου σε πολλές διοργανώσεις ανά την Ελλάδα, ενώ από το 2017 συμπράττει με το μουσικό σύνολο ‘Art Various’.

Έχει διδάξει στα Δημοτικά Ωδεία Αλεξανδρούπολης, Γιαννιτσών και Έδεσσας, και στο Ωδείο Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών, ενώ από το 1991 διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Βέροιας.

Η Πόπη Φιρτινίδου γεννήθηκε το 1966. Σπούδασε πιάνο στο Δημοτικό Ωδείο Βέροιας, απ’ όπου και αποφοίτησε με Δίπλωμα πιάνου το 1989 (τάξη Πόπης Χατζηδήμου). Μετά την αποφοίτησή της και μέχρι σήμερα συμμετέχει σε σεμινάρια πιάνου ως ακροάτρια ή ενεργό μέλος (Roberto Szidon, Νικόλας Αστρινίδης, Δόμνα Ευνουχίδου κ.α.).

Έχει πραγματοποιήσει ατομικά ρεσιτάλ και σειρά συναυλιών ως συνοδός.

Έχει παρακολουθήσει εξ αποστάσεως μαθήματα πάνω στα αντικείμενα Εκπαιδευτική Ψυχολογία (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Εισαγωγή στην Εκπαίδευση των παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες και Εισαγωγή στην Εκπαίδευση των ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Εισαγωγή στην Ιστορία της Κλασσικής Μουσικής (Yale University, ΗΠΑ), ενώ από τον Φεβρουάριο του 2018 παρακολουθεί το πρόγραμμα Εξερευνώντας τις σονάτες του Beethoven για πιάνο (Curtis Institute of Music, ΗΠΑ). Το 2015 ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Reading (Ηνωμένο Βασίλειο) πάνω στην Διδασκαλία των Μουσικών Οργάνων.  Διδάσκει μουσική από το 1987.

 Ο Γιάννης και η Πόπη παίζουν μαζί από το 2009 γιατί είναι φίλοι.

ΑΝΤΩΝΙΑΔΕΙΟΣ ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ , ΩΡΑ 8.30Μ.Μ /  ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

banner-article

Ροη ειδήσεων