Κόσμος

Οργή για την εκτέλεση της Μαριέλε Φράνκο – Η δημοτική σύμβουλος “φωνή” των φτωχών

Δολοφονήθηκε στο αυτοκίνητό της μαζί με τον οδηγό της – Ήταν ο «φύλακας άγγελος» των αδυνάτων – Ανήκε στο αριστερό κόμμα και ήταν η πρώτη της θητεία στο δημοτικό συμβούλιο

Οργή έχει προκαλέσει σε ολόκληρη τη Βραζιλία η άγρια δολοφονία μίας δημοφιλούς ακτιβίστριας και του οδηγού της, οι οποίοι εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από δύο άντρες, με τις Αρχές της χώρας να μιλούν για συμβόλαιο θανάτου.

Η Μαριέλε Φράνκο ήταν δημοτική σύμβουλος του Ρίο ντε Τζανέιρο και ήταν γνωστή ως η «φωνή» των κατατρεγμένων της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης που μαστίζεται από φτώχεια, αστυνομική βία και εκτελέσεις μεταξύ κυκλωμάτων ναρκωτικών.
Ο επικεφαλής της Ασφάλειας του Ρίο, Ρίτσαρντ Νούνιες τόνισε ότι οι διεξάγεται ενδελεχής έρευνα για τους δύο θανάτους.

Το χρονικό της διπλής εκτέλεσης

Δύο αξιωματικοί της αστυνομίας δήλωσαν στο Associated Press, ότι δύο άντρες που επέβαιναν σε αυτοκίνητο πυροβόλησαν εναντίον του αυτοκινήτου που μετέφερε την Φράνκο, το βράδυ της Τετάρτης 14 Μαρτίου.

Νεκροί από τα πυρά έπεσε η πολιτικός και ο οδηγός της, ενώ ένας δημοσιογράφος που καθόταν στο πίσω κάθισμα τραυματίστηκε.  Και οι δύο αστυνομικοί είναι βέβαιοι ότι στόχος ήταν η Φράνκο.

Μία ημέρα πριν από τη δολοφονία της, με ανάρτησή της στο Twitter, η Φράνκο είχε ασκήσει κριτική για την κατάσταση στην πόλη, αμφισβητώντας τη δράση της αστυνομίας.

Η δολοφονία της προκάλεσε οργή στην κοινή γνώμη, με πλήθος κόσμου να συγκεντρώνεται το απόγευμα της Πέμπτης στους δρόμους του Ρίο ντε Τζανέιρο, φωνάζοντας συνθήματα και ζητώντας απονομή δικαιοσύνης για τον θάνατό της.

Ποια ήταν η ακτιβίστρια δημοτική σύμβουλος 

Η Μαριέλε Φράνκο ήταν μία ομοφυλόφιλη, μαύρη γυναίκα, η οποία είχε σπάσει τα ταμπού της πολιτικής του Ρίο ντε Τζανέιρο, κερδίζοντας την πέμπτη θέση σε ψήφους, όταν εξελέγη μέλος του δημοτικού συμβουλίου το 2016.

Ήταν ειδική σε θέματα αστυνομικής βίας και προσφάτως είχε κατηγορήσει αστυνομικούς για υπερβολική χρήση βίας εναντίον πολιτών, στους οποίους έκαναν ελέγχους στις φαβέλες

Μέλος του αριστερού κόμματος, η Φράνκο ήταν ιδιαίτερα γνωστή για το κοινωνικό της έργο, ενώ ήταν η πρώτη της θητεία στο δημοτικό συμβούλιο.

protothema

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας