Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Παρουσιάστηκε σε πλατύ ακροατήριο στη Βέροια το βιβλίο του Δημήτρη Φλαμούρη “Ψυχο-λογικές σχέσεις”

Δήμητρα Σμυρνή

Στο παραδοσιακό καφέ Σερεμέτα της Βέροιας παρουσιάστηκε το βιβλίο του Μαθηματικού – Θετικού Ψυχολόγου Δημήτρη Φλαμούρη PhD, “Ψυχο-λογικές Σχέσεις”, εκδόσεις Πηγή, σε συνεργασία με το Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ενεργών Πολιτών Βέροιας.

Σε πλατύ ακροατήριο, που έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα του βιβλίου, ο συγγραφέας του ήρθε σε άμεση επαφή με το κοινό, μέσα από έναν ζωντανό διάλογο που στήριξε το περιεχόμενο του βιβλίου του.

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Σοφιανίδης έδωσε στην αρχή της εκδήλωσης τη σχέση του Δήμου της Βέροιας με το  Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ενεργών Πολιτών, που έχει δημιουργήσει στην πόλη τμήμα Ψυχολογίας-Κοινωνιολογίας, προϊόν των δράσεων του οποίου είναι και η συγκεκριμένη παρουσίαση βιβλίου.

Συντονίστρια της βραδιάς η Πάττυ Παπαδήμου-Θεοδωρίδου, εκπαιδευτικός, κριτικός, Μcs AΠΘ, η οποία και έδωσε το βιογραφικό του συγγραφέα προλογίζοντας.

Τονίζοντας η κ. Παπαδήμου τη σύζευξη θετικών και θεωρητικών κατευθύνσεων στις σπουδές του συγγραφέα (Μαθηματικός και Ψυχολόγος) πρόσθεσε το σημαντικό στοιχείο που καθορίζει την όλη επιστημονική του θεώρηση και που την αποτελούν καινούργιες θεωρίες και όχι παρωχημένες.

Μια σύντομη  προσέγγιση του βιβλίου μέσα από το προσωπικό αναγνωστικό πρίσμα έδωσε η  Ελίζα Σιδερίδου, ηθοποιός, playback theatre “coo-action”, η οποία είπε χαρακτηριστικά για το βιβλίο:

«Ο λόγος του Φλαμούρη μάς αφυπνίζει. Φιλτράρει τις γνώσεις του μέσα από την καθημερινότητα. Στο βιβλίο ένιωσα να  ξαναβαφτίζομαι. Είναι ένα βιβλίο που  το έχω πια στην εργαλειοθήκη μου και που, είμαι σίγουρη, λειτουργεί για τον καθένα διαφορετικά, μα θετικά.»

Ένας διάλογος από το βιβλίο, που διαβάστηκε από την Ελίζα Σιδερίδου και τη φιλόλογο Δέσποινα  Σπυριδοπούλου, έδωσε την ευκαιρία στον ίδιο το συγγραφέα, το Δημήτρη Φλαμούρη, να μιλήσει για το βιβλίο του λέγοντας:

«Το βιβλίο μου είναι προϊόν άπειρων σκέψεων για το πώς λειτουργούν οι άνθρωποι. Γι’ αυτό χρησιμοποιώ πολλά παραδείγματα, προσπαθώντας πάντα να ακούγεται η αντίθετη άποψη.

Προτρέπω πάντα τους αναγνώστες μου να γνωρίσουν τον εαυτό τους, γιατί πιστεύω πως η αυτογνωσία οδηγεί στην ευτυχία.

Το μεγαλύτερο σύνδρομο που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος είναι αυτό της αυτοκριτικής, σ’ έναν κόσμο που καλούμαστε να παίξουμε πολλούς ρόλους και μάλιστα να τους παίξουμε τέλεια.

Κρίνουμε και κρινόμαστε καθημερινά, φοβούμενοι την κριτική των άλλων. Ο φόβος μας όμως βασίζεται στην άγνοια. Φόβος και γνώση δε συμβιβάζονται. Το motto του βιβλίου μου είναι «η γνώση είναι δύναμη».

Πρέπει να δούμε τον εαυτό μας χωρίς παραμορφωτικούς καθρέφτες, να μάθουμε ποιοι είμαστε κι αν χρειαστεί να επιδιώξουμε κάποιες αλλαγές, να τις κάνουμε από επιθυμία και όχι από αδυναμία. Αυτό είναι το κλίμα μέσα στο οποίο κινείται όλο το βιβλίο.»

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Φλαμούρης απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού, που είχαν ποικίλο περιεχόμενο, όπως:

Πού οφείλεται η διαμόρφωση ενός χαρακτήρα;
Είναι εφικτή η αυτογνωσία;
Η ψυχολογία είναι ο μόνος δρόμος, για να γνωρίσουμε τον εαυτό μας;
Γιατί οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν τόσο δυσκολέψει, ιδιαίτερα στα νέα ζευγάρια
;

Η βραδιά έκλεισε με την υπογραφή  των βιβλίων του από το συγγραφέα.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας