Εκδηλώσεις

“Ελληνίδα Μάνα”. Ατομική έκθεση της Αριάδνης Στροφύλλα

Επιμελεια: Αλεξάνδρα Κολλάρου

Το artAZ παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Αριάδνης Στροφύλλα με τίτλο «Ελληνίδα Μάνα». Η καλλιτέχνης πραγματεύεται, με τρυφερό τρόπο, τα όρια και τις γραμμές που διέπουν τις σχέσεις και τη ρευστότητα που χαρακτηρίζει τη ζωη.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον Χώρο Τέχνης «9 ΕΝΝΕΑ», μεταξύ 22 Μαρτίου – 14 Απριλιου  2018.

 Με σημείο αφετηρίας την Ελληνίδα μάνα η Αριάδνη Στροφύλλα εξερευνά και σχολιάζει τις σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους, με τα αντικείμενα και τις καταστάσεις της καθημερινής ζωής, το περιβάλλον, καθώς και τις απρόσδιόριστες σχέσεις μεταξύ αυτών. Η Ελληνίδα Μάνα εμφανίζεται ως σύμβολο και αναφορά στη θυληκότητα, το εγχώριο, το στερεότυπο και την επανάκτηση όλων αυτών μέσα από ένα παιχνίδι μέσα στη γνώριμη και απομακρυσμένη μας κληρονομιά. Ενσωματώνει έννοιες όπως η σεξουαλικότητα, η απόσταση και η εγγύτητα, η νεότητα, η ωριμότητα, η άφεση και η αναδιάταξη, σαν μια δύναμη που τις διαπραγματεύεται όλες.

Η εσωτερική, ονειρική γλώσσα της καλλιτέχνιδας απαρτίζεται από σύμβολα και φόρμες που συντίθενται, σχεδόν εμμονικά, για να χτίσουν το οπτικό της αλφάβητο. Εικόνες τις καθημερινότητας, και οι έννοιες που αυτόματα συμβολίζουν, επιστρατεύονται σα μεταφορικά οχήματα αφήγησης πιο περίπλοκων ιδεών και καταστάσεων. Τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα, όπως οι ανθρώπινες «συναντήσεις», τα στοιχεία από το φυσικό περιβάλλον, η κίνηση και η μελέτη του φωτός και της σκιάς, σχηματοποιούν τις εικόνες, που διέπονται ταυτόχρονα από υπαινικτική μουσικότητα. Η ασάφεια είναι ακόμη ένα κύριο χαρακτηριστικό της δουλειάς – ασάφεια του φύλλου, της διάθεσης, των συναισθημάτων, των προθέσεων και των πράξεων.

Η ενότητα αποτελείται από πίνακες, σχέδια, κεραμικά και γλυπτά που λειτουργούν σαν κρίκοι μιας αλυσίδας. Συνδέονται μεταξύ τους μέσα από έναν αναπάντεχο «αυτοπεριορισμό»: δημιουργήθηκαν με ένα μόνο χρώμα -ιδιαίτερα φορτισμένο και μαζί καθησυχαστικά οικείο- το “Ελληνικό” μπλε. Η κατ’ επιλογή μονοχρωμία παραπεμπει στην εστιαση της προσοχης στην αφηγηση της εικονας με ευθυ και λιτο τροπο, καθιστώντας τη διαδρομή από το ένα έργο στο άλλο αυτονόητη, σα τη φυσική τάξη των πραγμάτων.

Η Αριάδνη Στροφύλλα χρησιμοποιεί την τέχνη σαν εργαλείο επικοινωνίας, την επιστρατεύει για να ανοίξει έναν διάλογο χωρίς τέλος, δείχνοντας πρακτικά ότι η τέχνη είναι κάτι προσιτό και απαραίτητο για τη διαπραγματευση και των πιο δύσκολων θεμάτων, αυτών που τα λόγια δε μας βοηθούν πάντα να εκφράσουμε.

Βιογραφικά στοιχεία

Η Αριάδνη Στροφύλλα γεννήθηκε το 1995 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Γκλασκώβης (Σκωτία) και στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης (Αυστρία). Έχει επίσης παρακολουθήσει μαθήματα κεραμικής στο FireWorks Studio της Γκλασκώβης. Μαθήτευσε δίπλα στους Katherine Slusher και Jesús Vilallonga, στη Βαρκελώνη (Ισπανία).
Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ομαδικές εκθέσεις στη Γλασκώβη, Βιέννη, Αθήνα και Λέσβο (art residency). H «Ελληνίδα Μάνα» είναι η πρώτη της ατομική έκθεση.

Πληροφορίες για το artAZ

Η εικαστική πλατφόρμα του artAZ λειτουργεί σαν γέφυρα μεταξύ της Ελληνικής και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής, στοχεύοντας στην επί της ουσίας προώθηση της Ελληνικής τέχνης στο εξωτερικό αλλά και στη συσπείρωση της εγχώριας εικαστικής κοινότητας με σκοπό την ενδυνάμωση της. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση www.artaz.gr.

 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΜΑΝΑ

#EllinidaMana #GreekMother

Διεύθυνση: Χώρος Τέχνης «9 ΕΝΝΕΑ», Κέας 9, Πλατεία Κολιάτσου

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018, 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 22 Μαρτίου – 14 Απριλίου 2018 (κλειστά 4-7 Απριλίου)

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Παρασκευή, 18:30 – 20:30

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Κολλάρου

Διοργάνωση: artAZ

Υποστήριξη: Οινοποιεία Μπουτάρη

Χορηγός επικοινωνίας: Kroma Magazine

Πληροφορίες: info@artaz.gr

www.artaz.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας