Πολιτισμός

ΚΚΕ: Προκήρυξη Πανελλήνιου Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού για τη φιλοτέχνηση μνημείων

– ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ –

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων ζωής και δράσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, η Κεντρική Επιτροπή προκηρύσσει Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό για την ανέγερση δύο (2) μνημείων στη Μακρόνησο και τη Γυάρο, τόποι που επί σειρά ετών λειτούργησαν από το αστικό κράτος ως χώροι απομόνωσης και φρικτών βασανιστηρίων για χιλιάδες κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές. Η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί τους καλλιτέχνες να συμμετάσχουν καταθέτοντας τις προτάσεις τους, ώστε με το έργο τους να εκφράσουν το μεγαλείο των αγωνιστών του λαού, δίνοντας ζωή στη μνήμη και παρακαταθήκη για τους αγώνες του μέλλοντος. Η συμμετοχή στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό αποτελεί προσφορά των καλλιτεχνών στους αγώνες του λαού και την ιστορία του.

Ο διαγωνισμός, που δεν έχει μειοδοτικό χαρακτήρα, θα διεξαχθεί μυστικά με ψευδώνυμο (αποκλείεται ψευδώνυμο με αριθμούς). Οι προτάσεις θα κατατεθούν ξεχωριστά για τη Μακρόνησο και ξεχωριστά για τη Γυάρο και πρέπει να περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που αναφέρονται στην αναλυτική προκήρυξη.

Το όλο έργο θα πρέπει να ανταποκρίνεται στο πνεύμα και το περιεχόμενο της προκήρυξης και να είναι από κατασκευαστικής πλευράς άρτιο. Οι αναλογίες της καλλιτεχνικής σύνθεσης και η μορφή της θα πρέπει να εναρμονίζονται με τον περιβάλλοντα χώρο και με το ύφος του τοπίου, με σεβασμό στο χαρακτήρα του τόπου ως ιστορικού τόπου μαρτυρίου. Στην επιλογή των υλικών και στην όλη δομή της κατασκευής, θα χρειασθεί να ληφθούν από τον καλλιτέχνη, σοβαρά υπόψη, οι δύσκολες και ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες στις οποίες θα εκτίθεται το μνημείο (το ακραίο διαβρωτικό περιβάλλον – θάλασσα, υγρασία, βροχή, χιόνια, δυνατοί άνεμοι κλπ).

Για την αξιολόγηση των προτάσεων (μελετών), την τελική επιλογή της καταλληλότερης, καθώς και την παρακολούθηση της πορείας για την καλή εκτέλεση μέχρι και την ολοκλήρωση του έργου έχει συγκροτηθεί επιτροπή κρίσης.

Την κάλυψη του συνόλου των δαπανών για το μνημείο, την οργάνωση και εκτέλεση των προμηθειών, εργασιών και μεταφορών αναλαμβάνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Στο διαγωνισμό θα απονεμηθούν τα παρακάτω βραβεία, ξεχωριστά για τις προτάσεις που θα αφορούν στη Μακρόνησο και ξεχωριστά για τις προτάσεις που θα αφορούν στη Γυάρο: 1ο βραβείο: ανάθεση του έργου και συμβολική αμοιβή ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000€), 2ο βραβείο: συνδρομή δύο (2) χρόνων για όλες τις εκδόσεις της  Σύγχρονης Εποχής αυτής της περιόδου, 3ο Βραβείο: συνδρομή ενός χρόνου (1) για όλες τις εκδόσεις της  Σύγχρονης Εποχής αυτής της περιόδου.

Δικαίωμα συμμετοχής στον Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό έχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (Ε.Ε.Τ.Ε.). Η πρόταση μπορεί να κατατεθεί τόσο από μεμονωμένους καλλιτέχνες όσο και από ομάδες καλλιτεχνών. Στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει εικαστικός καλλιτέχνης – μέλος του ΕΕΤΕ που θα φέρει την ευθύνη της πρότασης. Οι προτάσεις θα κατατεθούν χωριστά για τη Μακρόνησο και χωριστά για τη Γυάρο.

Η παράδοση των μελετών ορίζεται να πραγματοποιηθεί το χρονικό διάστημα από 10/9/2018 έως και 12/9/2018, τις ώρες από 10π.μ. έως 4μ.μ., στην έδρα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, (Λεωφ. Ηρακλείου αρ. 145, Ν. Ιωνία- Περισσός).

Ολόκληρο το κείμενο της προκήρυξης θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και στο πόρταλ 902.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 2592644 Δευτέρα έως Παρασκευή τις ακόλουθες ώρες 13.00 -17.00, Μπούτα Σταυρούλα.

ΑΘΗΝΑ 8/3/2018

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

banner-article

Ροη ειδήσεων