Βέροια Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε στη Βέροια το βιβλίο του Κ. Γκιουλέκα “Ο Μακεδονικός Αγώνας 1903-1908”

Το νέο βιβλίο του Κ. Γκιουλέκα, «Ο Μακεδονικός Αγώνας 1903-1908», εκδόσεις Μένανδρος, παρουσιάστηκε στη Βέροια, στο Κινηματοθέατρο ΣΤΑΡ.

Ο βουλευτής, δικηγόρος, δημοσιογράφος και συγγραφέας Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, απόγονος Μακεδονομάχων, καταθέτει το βιβλίο του, προϊόν σοβαρής και επίπονης έρευνας με τη μορφή χρέους απέναντι στην εποχή και κείνους που τη σφράγισαν με τους αγώνες τους.

Με παρόντες το Μητροπολίτη Βέροιας κ. Παντελεήμονα, τον Αντιπεριφερειάρχη Κ. Καλαϊτζίδη , το Δήμαρχο Βέροιας Κ. Βοργιαζίδη, το βουλευτή Α. Βεσυρόπουλο, δημοτικούς συμβούλους και πρώην βουλευτές του Νομού, η παρουσίαση έγινε σε ικανοποιητικό ακροατήριο κι από διακεκριμένους εισηγητές. Συντονίστρια της εκδήλωσης η Σύμβουλος Επιχειρήσεων Ιφιγένεια Βλαχογιάννη.

Ο λόγος δόθηκε αρχικά στον Μητροπολίτη Βέροιας, ο οποίος στο χαιρετισμό του μίλησε για το μέγεθος και το πάθος του Μακεδονικού Αγώνα αλλά και για τη συνέχειά του σήμερα, μέσα βέβαια σε τελείως διαφορετικές συνθήκες, εξαίροντας την συνεχή έρευνα του συγγραφέα, που καρπό της αποτελεί το συγκεκριμένο βιβλίο.

Ο βουλευτής Απόστολος Βεσυρόπουλος στο δικό του χαιρετισμό μίλησε για βιβλίο που βασίζεται στην αντικειμενικότητα, αφού οι κύριες πηγές του είναι ο τύπος της εποχής, συνδέοντας την αξία του βιβλίου με τα σημερινά γεγονότα, που αφορούν στο θέμα της Μακεδονίας.

Ο π. Επ. Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Λεοντιάδης, που προλόγισε, έδωσε σύντομα τα ιστορικά γεγονότα και την περιρέουσα ατμόσφαιρα  της εποχής και τη μεταστροφή της Κυβέρνησης μετά το θάνατο του Παύλου Μελά, χαρακτηρίζοντας το βιβλίο, προϊόν σοβαρής δουλειάς, που αποπνέει πατριωτική ευαισθησία.

Ο Λέκτορας Διεθνούς Δικαίου ΑΠΘ, π. Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, υποψήφιος βουλευτής-ευρωβουλευτής, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, χαρακτήρισε στη συνέχεια το βιβλίο σταθμό για τη διερεύνηση της εποχής, και εξαιρετικά ενδιαφέρον λόγω των πρωτότυπων πηγών του.

Τονίζοντας το χρέος από τη μεριά του συγγραφέα απέναντι όχι μόνο στην Ιστορία, αλλά και στον μακεδονομάχο παππού του, που πήρε τα όπλα στα 15 του χρόνια, μίλησε διεξοδικά για το περιεχόμενό του, χωρίζοντάς το σε μέρη και καταλήγοντας: «Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να γίνει ντοκιμαντέρ ή ταινία και οπωσδήποτε δεν πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη.»

Η εισήγησή του έκλεισε φορτίζοντας συναισθηματικά το κλίμα με την ανάγνωση επιστολών του Παύλου Μελά στη γυναίκα του Ναταλία.

Ο δημοσιογράφος, ερευνητής του λαϊκού πολιτισμού Γιώργης Μελίκης, δίνοντας  το βάρος και το βάθος της Ιστορίας με  φράσεις όπως: «οι ήρωές μας ανήκουν στο διηνεκές», «η Ιστορία συντελείται πάντα σε χρόνο Ενεστώτα», χαρακτήρισε το λόγο του βιβλίου λόγο ουσιαστικό, με την ουσία του ντοκουμέντου, και την οντότητα του βιβλίου δημοσιογραφο-ιστορική.

Ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Γκιουλέκας ξεκίνησε να μιλά για το βιβλίο του λέγοντας: «Γιατί το έγραψα; Γιατί δεν ήθελα να κρατήσω για μένα όσα βρήκα. Ήθελα να τα κοινωνήσω και στους άλλους.»

Αναφερόμενος σε δυνατές στιγμές του βιβλίου, όπως στη συνάντησή του με την 98χρονη κόρη του Παύλου Μελά, τη Ζέζα, έδωσε συγκινητικές λεπτομέρειες καταλήγοντας: «Δεν είχα το δικαίωμα τέτοιες στιγμές να τις κρατήσω μόνο για μένα.»

Εξαίροντας το ρόλο του Τύπου της εποχής, που μέσα από άπειρες δυσκολίες κατέγραφε την Ιστορία, δίνοντας με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων το κύριο υλικό στο βιβλίο του, συνέδεσε ολοκληρώνοντας το τότε με το τώρα καταλήγοντας: «Τα οικονομικά αδιέξοδα θα τα αντιμετωπίσουμε. Στα εθνικά θέματα όμως δεν πρέπει να υποθηκεύσουμε το μέλλον των παιδιών μας.»

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας