Νάουσα Πολιτισμός

“Μια πόλη, ένα Δρώμενο, εμπειρία ζωής” γράφει η Τζωρζίνα Αθανασίου

Μετά τα Χριστούγεννα είχαμε κάτι να περιμένουμε, θα ερχόντουσαν οι Aπόκριες, σχετικά αργά για εμάς που τις απολαύσαμε και τις περιμέναμε ανυπόμονα, σχετικά νωρίς για εκείνους που τις προετοίμαζαν υπομονετικά.  Κάθε εκδήλωση στην οποία καλούμαστε να συμμετάσχουμε κρύβει από πίσω της προετοιμασία και συντονισμένη ομαδική δουλειά μηνών.

Μια εκδήλωση στο σπίτι οργανώνουμε και γεμίζουμε μπλοκ με σημειώσεις, με τηλέφωνα, με «μην ξεχάσω», καθορισμό προτεραιοτήτων, προβλέψεις και αποφάσεις, και να έχεις και στον νου σου τον αστάθμητο παράγοντα των καιρικών συνθηκών. Βάλτε τώρα με το νου σας πόσες λεπτομέρειες πρέπει να ρυθμιστούν όταν η γιορτή διαρκεί πολλές μέρες, όταν προσκεκλημένοι είναι όσοι χωρούν στην καρδιά μας και όλοι, δημότες και επισκέπτες πρέπει να νιώσουν ξέγνοιαστα, άνετα, ελεύθερα και κεφάτα. Εμείς που ζούμε εδώ χαρήκαμε τις Αποκριάτικες Εκδηλώσεις, χαρήκαμε και το Δρώμενο. Αυτά ήρθαν και τα βίωσαν μαζί μας χιλιάδες επισκέπτες από άλλα μέρη της Ελλάδος και του εξωτερικού, οι οποίοι κατέφθασαν είτε ιδιωτικά, είτε με οργανωμένα λεωφορεία (90), γέμισαν δρόμους και πλατείες, καφετέριες, εστιατόρια, ταχυφαγεία και ξενοδοχεία.

Και δεν είναι μόνο τα άμεσα… τα όσα οργανώθηκαν επί τούτου του σκοπού. Δεν είναι μόνο οι ιδέες δράσεων που έφεραν όλον αυτόν τον κόσμο. Η Νάουσα βούλιαξε χάρη στην εξωστρεφή στάση που έχει υιοθετήσει ο Δήμος στην επικοινωνία όσων καταφέρνει και όσων επιχειρεί. Πηγαίνοντας προς τον κόσμο, ο κόσμος έρχεται προς τα εμάς.

Η προβολή έχει μεγάλη σημασία, και δεν στέκομαι μόνο στη διαφήμιση με την τυπική της μορφή όπως π.χ καταχωρίσεις στον τύπο ή τηλεοπτικά σποτ και ραδιοφωνικές διαφημίσεις. Δεν εστιάζω σε αυτές, γιατί δεν είναι κατά τη γνώμη μου το Α και το Ω, καθώς πλέον η διαφήμιση αντιμετωπίζει έναν ενημερωμένο καταναλωτή που την έχει συνηθίσει. Η διαφήμιση επιτελεί κάτι άλλο σημαντικότερο: έρχεται να αφυπνίσει την κατάλληλη στιγμή μνήμες που δημιουργήθηκαν από καιρό πριν.  Η εξαιρετική καταχώριση στο ένθετο Ταξίδια της «Καθημερινής», τα ραδιοφωνικά μηνύματα σε σταθμούς Αθήνας, Βέροιας και Θεσσαλονίκης, κράτησαν τον Δήμο μας στην επικαιρότητα και τσιγκλούσαν επιπλέον την περιέργεια αναγνωστών και ακροατών.

Η προβολή μας είχε ξεκινήσει θαρρώ πολύ νωρίτερα, με τα βραβεία που αποσπάσαμε μα κυρίως με τον ενθουσιασμό που ακολούθησε τη δημιουργία των τρισδιάστατων διαβάσεων. Τηλεοπτικά συνεργεία μετέδωσαν εικόνες από την πόλη της Νάουσας και οι δημοσιογράφοι συνομίλησαν με τον Δήμαρχο Η.Π Νάουσας και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο. Το ίδιο συνέβη και με ραδιοφωνικούς σταθμούς. Το θέμα έπαιζε για καιρό, και ήταν «πιασάρικο». Μέσα από τις συνεντεύξεις τους οι αρμόδιοι κατάφεραν να προβάλουν δράσεις όπως το Street Art Festival μα κυρίως το Δρώμενο. Η στοχευμένη άμεση και έμμεση διαφήμιση απέδωσε καρπούς. Τρισδιάστατες διαβάσεις λοιπόν πάλι θα είχαμε, αν όμως δεν τις είχαμε «πουλήσει», θα τις χαιρόμασταν μόνο εμείς  χωρίς να αποκομίζουμε τα οφέλη που μας έφεραν.

Σε κάποιους άρεσε η έναρξη της περιόδου της Αποκριάς και απήλαυσαν τον χορό, το τραγούδι και τα πειράγματα του Tonis Sfinos, Σε κάποιους δεν άρεσε, σεβαστό. Δεν παύει όμως ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης, να έχει ένα όνομα που ακούγεται, και που στην αφίσα των εμφανίσεών του συμπεριέλαβε τον Δήμο μας. Την Τσικνοπέμπτη, βρέθηκαν στην πόλη μας άνθρωποι από όλο τον Νομό, αλλά και από όμορους Νομούς. Άνθρωποι που έφαγαν, ήπιαν, μπορεί και να διανυκτέρευσαν. Άνθρωποι που πέρασαν όμορφα και που συνέδεσαν την περιοχή μας με μια ωραία ανάμνηση που θα ‘θελαν να ξαναζήσουν, και πολλοί από αυτούς ήρθαν ξανά τη δεύτερη Κυριακή. Ήρθαν, επειδή τους γεννήθηκε η περιέργεια, ήρθαν επειδή ο καθένας από μας είναι ένας τουριστικός πράκτορας. Ήρθαν επειδή ρώτησαν για τις Μπούλες που άκουσαν στο ραδιόφωνο, και τους είπατε λεπτομέρειες. Ήρθαν επειδή τους είπατε να μην τις χάσουν μιλώντας με ενθουσιασμό.  Ήρθαν επειδή ήταν νόστιμο το φαγητό, ήρθαν για να δουν και το διαφορετικό. Ήρθαν για αυτό που είμαστε. Ήρθαν επειδή στη Νάουσα βρήκαν από όλα, και το γέλιο και τη συγκίνηση.

Να θίξουμε όμως και ένα πρακτικό κομμάτι. Λέγονται πολλά για την αμοιβή του καλλιτέχνη και για των μουσικών του. Όσοι παρευρεθήκατε στο σχετικό Δημοτικό Συμβούλιο, γνωρίζετε ότι η αμοιβή τους ήταν η μισή από το ποσό που ακούγεται και το υπόλοιπο μισό αντιστοιχεί στους νόμιμους φόρους του Κράτους. Τα χρήματα που εισπράχθηκαν από τους επαγγελματίες, ξεπερνούν το ποσό που δόθηκε από τον Δήμο. Μπορείτε να κάνετε ένα μίνι ρεπορτάζ σε καφέ, περίπτερα, βενζινάδικα και χώρους εστίασης, θα σας πουν ότι ο κόσμος και ήταν πολύς, και άφηνε χρήματα. Οι τζίροι των καταστημάτων ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, και κάθε προηγούμενο.

Τα χρήματα είναι ευαίσθητο θέμα, και απαιτούν υπευθυνότητα και σεβασμό στην κατανομή τους διότι συμβολίζουν κόπο και στερήσεις από όλους μας. Ο Δήμος απέδειξε να το συναισθάνεται, αφού τα χρήματά του/ μας,  «επενδύθηκαν» και μας αποδόθηκαν εις το πολλαπλάσιο. Ας πούμε ότι η επιλογή εκδήλωσης της Τσικνοπέμπτης ήταν επένδυση χαμηλού ρίσκου και υψηλής απόδοσης. Συγχαρητήρια αξίζουν στο μέλος της Επιτροπής Αποκριάς που  έθεσε την ιδέα στο τραπέζι, και συγχαρητήρια σε όσους την αναγνώρισαν ως τέτοια και την υλοποίησαν.

Συγχαρητήρια και στους Συλλόγους που με τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις της δεύτερης Κυριακής τόνισαν το χρώμα της παράδοσής μας, σε συνδυασμό με τα υπέροχα Μπουλούκια και δικαίωσαν όσους επισκέφθηκαν τη Νάουσα. Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη επιτυχία της φετινής Αποκριάς, είναι ασφαλώς όλα τα μετρήσιμα μεγέθη.. επισκεψιμότητα άνευ προηγουμένου… αυξημένος τζίρος… Είναι όμως και το άλλο…. το «Ω ρε συ! Το χάσαμε! Του χρόνου να πάμε και ‘μεις», που είπαν όσοι άκουσαν τις διηγήσεις αυτών που έφυγαν από εδώ με το χαμόγελο…

Με το καλό να ορίσουν όλοι μαζί του χρόνου..του χρόνου θα περάσουμε ομορφότερα γιατί θα ‘μαστε περισσότεροι. Και ως γνωστόν όλοι οι καλοί χωράμε.

banner-article

Ροη ειδήσεων