Βέροια

To Λύκειο Ελληνίδων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας

 

Tην Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου μέλη του Λ.Ε.Β. επισκέφθηκαν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας, στα πλαίσια του προγράμματος  ” Το Λύκειο των Ελληνίδων ντύνει τα νιάτα του τόπου μας”.

Τα παιδιά της Γ΄ τάξης  είχαν την ευκαιρία να δουν, να φορέσουν αλλά και να ακούσουν κάποια πράγματα, για αντιπροσωπευτικές φορεσιές της  περιοχής μας. Να μάθουν επίσης  για την ιστορία και τους συμβολισμούς που αυτές κουβαλάνε, να γνωρίσουν τα μέρη από τα οποία αποτελούνται καθώς και το ρόλο τους στην τοπική κοινωνία.

Οι κυρίες του Λυκείου Ελληνίδων ( Μαρία Κελεπούρη,  Βαγγελίτσα  Στάρτζου-Κογκίδου Ελισάβετ Ρέπα ) με περισσή φροντίδα έντυσαν δασκάλες, μαθητές και μαθήτριες, ενώ ταυτόχρονα  αφηγούνταν με στοργή, σκηνές από το παρελθόν…

Σκηνές που μια παραδοσιακή φορεσιά μπορεί να μεταφέρει, όπως τα πανηγύρια και τις χαρές των ανθρώπων,  το χτύπημα του αργαλειού και το μεράκι των γυναικών να μεταφέρουν την ομορφιά κατά τις προσταγές της μόδας της τότε εποχής  στην αγαπημένη τους οικογένεια.

Υφάσματα πολύτιμα δουλεμένα από μετάξι και υλικά που με αγώνα και κόπο έφταναν στα χέρια των ανθρώπων , που όμως άντεξαν στο χρόνο  για να μεταφέρουν εικόνες μιας παλιάς εποχής στη νέα γενιά. Ευχαριστούμε τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας  που συμβάλλουν με κάθε τρόπο  στην  πολιτιστική  δραστηριότητα του  σχολείου μας και του τόπου μας.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων

του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας

banner-article

Ροη ειδήσεων