Παιδεία Τοπικά

Ανοιχτή επιστολή της ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ


ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ

Συναδέλφισσα, συνάδελφε, Διανύουμε τον ένατο σχεδόν χρόνο στην δημόσια εκπαίδευση με ελάχιστους και, τα τελευταία έξη χρόνια, μηδενικούς διορισμούς, ενώ υπάρχουν αθρόες αποχωρήσεις και χιλιάδες κενά οργανικών θέσεων.

Οι μνημονιακές πολιτικές ασφυκτικού περιορισμού των δαπανών για την παιδεία έχουν ως αποτέλεσμα, όλα αυτά τα χρόνια, φαινόμενα όπως οι καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων, η αύξηση των ωρών διδασκαλίας, οι αλλαγές στις αναθέσεις κ.τ.λ.

Ακόμα όμως και αυτά τα αντιπαιδαγωγικά μέτρα δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν το γεγονός πως οι συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών επέβαλλαν νέους μόνιμους διορισμούς, οι οποίοι ποτέ δεν έγιναν, με συνέπεια την “αφύσικη” διόγκωση των αναπληρωτών κάθε είδους και κατηγορίας. Αναπληρωτών με περιορισμένα δικαιώματα, επισφαλή εργασία και άσχημες συνθήκες προσφοράς εκπαιδευτικού έργου, που καλύπτουν όμως μόνιμες και όχι περιστασιακές ανάγκες.

Το παγκόσμιας πρωτοτυπίας αυτό φαινόμενο αποτελεί πληγή για την δημόσια δωρεάν παιδεία και αναμφισβήτητα πλήγμα στα εργασιακά – κοινωνικά δικαιώματα εργαζομένων εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων.

Η ΟΛΜΕ στο τελευταίο δεκαήμερο του Φλεβάρη και στις αρχές Μάρτη έχει προγραμματίσει μια σειρά εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, παραστάσεων, προκειμένου να αναδείξει το πρόβλημα και να διεκδικήσει μαζικούς διορισμούς και εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με εκείνα των μόνιμων συναδέλφων, χωρίς εξαιρέσεις και περιορισμούς.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Η μόνιμη, σταθερή εργασία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα σε κάθε ευνομούμενη κοινωνία. Ιδιαίτερα στο χώρο της δημόσιας παιδείας, η εφαρμογή του δικαιώματος αυτού, θα απαλλάξει τους αναπληρωτές συναδέλφους μας, από την ομηρία-ανασφάλεια-αβεβαιότητα κάθε χρονιάς, θα προσφέρει σταθερή βάση και συνθήκες εργασίας σε όλους-όλες και, συνεπώς, θα κάνει ουσιαστικότερο το εκπαιδευτικό έργο.

Η μόνιμη, σταθερή εργασία ομογενοποιεί τον Σύλλογο διδασκόντων και αναπτύσσει σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των συναδέλφων. Επιτρέπει στις σχολικές μονάδες καλύτερο προγραμματισμό και πολύ μεγαλύτερη λειτουργικότητα. Εξασφαλίζει στους μαθητές μας γνώριμο, σταθερό εκπαιδευτικό προσωπικό και την, απολύτως αναγκαία από παιδαγωγική άποψη, βάση ψυχοπνευματικής σχέσης με τους δασκάλους-δασκάλες τους, για την μέγιστη δυνατή επίδοση –μόρφωση.

Για όλους αυτούς τους λόγους σε καλούμε να συμμετάσχεις πρόθυμα και ολόψυχα την Τετάρτη 28 Φλεβάρη, στις 2μμ., στην παράσταση διαμαρτυρίας-διεκδίκησης της ΕΛΜΕ Ημαθίας στην Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης.

Ένας ελάχιστος χρόνος απ’ την καθημερινότητά σου είναι ικανός να μεταβάλλει μόνο προς το καλύτερο τις εργασιακές σου σχέσεις και τις συνθήκες που βιώνουμε καθημερινά στο σχολείο. Ένας ελάχιστος χρόνος για έναν μεγάλο, σημαντικό στόχο για όλους και όλες!

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας