Βέροια Ρεπορτάζ

Κινδυνεύουν να κλείσουν δημοτικοί παιδικοί σταθμοί της Βέροιας – Παράσταση των εργαζομένων στο Δημοτικό Συμβούλιο

Τα εργασιακά τους δικαιώματα αλλά και το δικαίωμα όλων των παιδιών στη φροντίδα και στην κοινωνικοποίηση μέσα από τη λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών  υπερασπίστηκαν σήμερα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Με δύο μεγάλα πανό διαμαρτυρίας αλλά και καταθέτοντας τις απόψεις τους, οι εργαζόμενοι πρόβαλαν ανάγλυφα το πρόβλημα που προέκυψε μετά από πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης να ενταχθούν τα τετράχρονα παιδιά από την επόμενη χρονιά όχι πια στους παιδικούς σταθμούς αλλά στα νηπιαγωγεία.

Η συγκεκριμένη απόφαση προκαλεί συρρίκνωση στους παιδικούς σταθμούς, αφού προκαλεί μείωση των παιδιών, αλλά και μείωση της φροντίδας που παρείχαν οι σταθμοί στα παιδιά και αδιέξοδο στους εργαζόμενους γονείς, αφού μειώνεται δραματικά ο χρόνος φύλαξής τους.

Εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους η Κατερίνα Αναστασίου είπε:

«Αναμφισβήτητα υπερασπιζόμαστε τις δουλειές μας, αλλά θα σταθώ και στο ρόλο που παίζουν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός και για τα παιδιά και για τους γονείς.

Ίσως πρέπει να αυξήσουμε τον αριθμό των βρεφικών σταθμών κατεβάζοντας το όριο της ηλικίας υποδοχής. Ακόμη και τμήματα μειονοτήτων μπορούν να δημιουργηθούν. Πρέπει να τραβήξουμε περισσότερα παιδιά.

Οι παιδικοί σταθμοί χρειάζονται τη βοήθεια του Δήμου.»

Με έντονο ενδιαφέρον απ’ όλους του δημοτικούς συμβούλους και με  ερωτήσεις που υποβλήθηκαν φωτίστηκε καλύτερα το θέμα για το οποίο ο Πρόεδρος του ΚΑΠΑ Στέργιος Διαμάντης είπε:

«Κινδυνεύουν να κλείσουν τρεις παιδικοί σταθμοί, διότι τα κτίρια είναι παλιά, χωρίς όμως να μας δίνεται χρόνος για ανακατασκευή τους από την Κυβέρνηση. Η κ Φωτίου δε μας άφησε κανένα περιθώριο.

Μας παίρνουν τα μισά παιδιά και τα πάνε στο νηπιαγωγείο. Οδηγούμαστε σε υπολειτουργία και κλείσιμο.»

Τονίζοντας από τη μια, πέρα από την εξαιρετική φροντίδα που προσφέρεται στα παιδιά από το προσωπικό, τη δυνατότητα σίτισής τους, κι από την άλλη το χρόνο που μένουν τα παιδιά στον σταθμό, 7- 4 το απόγευμα, ενώ στο νηπιαγωγείο σχολούν στις 12.30 το μεσημέρι, επέμεινε και στο χρόνο των 11 μηνών που προσφέρεται όλη τη χρονιά από τον παιδικό σταθμό, σε αντίθεση με τον πολύ λιγότερο του νηπιαγωγείου.

«Πρότασή μας να αφήσουμε στους γονείς την επιλογή, γιατί θα ‘ρθει ο Σεπτέμβριος και οι γονείς θα διαμαρτύρονται.»

Και ο Πρόεδρος των εργαζομένων Σάκης Χειμώνας  πρόσθεσε χαρακτηριστικά:

«Αν χαθούν θέσεις δημιουργούνται προβλήματα στην κοινωνία, ειδικά με τη σημερινή οικονομική συγκυρία […] Ο Δήμος πρέπει να δημιουργήσει δομές βρεφονηπιακών σταθμών. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τον ανταγωνισμό με τους ιδιώτες. Πρέπει να πιέσουμε την κυβέρνηση και να ενημερωθούν οι γονείς.»

Οι επικεφαλής των παρατάξεων αλλά και όσοι δημοτικοί σύμβουλοι πήραν το λόγο  συμφώνησαν πως πρέπει να δοθεί μια μεταβατική περίοδος τριών ετών και  το δικαίωμα της επιλογής στους γονείς.

Η σύμπνοια που εκφράστηκε με τα λόγια εκφράστηκε και με το παρακάτω ψήφισμα που κατέθεσαν οι εργαζόμενοι και το οποίο πέρασε ομόφωνα και έχει ως εξής:

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Νομού Ημαθίας κατέθεσε προς το Δ.Σ. σήμερα  στις 21/2/2018 το παρακάτω ψήφισμα και το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο

  • Να παραμείνει ως έχει το δικαίωμα επιλογής των γονέων για την φοίτηση των παιδιών τους στο Νηπιαγωγείο ή στο Παιδικό Σταθμό.
  • Να υπάρξει μεταβατική περίοδος τουλάχιστον τριών ετών προτού εφαρμοστεί το Π.Δ. για τις τεχνικές προδιαγραφές των παιδικών σταθμών.
  • Να υπάρξει η απαιτούμενη χρηματοδότηση των υφισταμένων δομών ώστε αυτές να δύναται να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα τόσο από την πολιτεία όσο και από τους Δήμους
  • Να δοθεί βάρος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να ενισχυθούν  και δημιουργηθούν νέες βρεφονηπιακές δομές
  • Μόνιμη και σταθερή απασχόληση για όλους στους εργαζομένους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων