Απόψεις

“Ξεχωριστή Καθαρή Δευτέρα με τους Εθελοντές της Δράσης για την Άγρια Ζωή” γράφει η Άννα Γαβρά

Ονειρευόμαστε έναν κόσμο που χωράει και σέβεται όλες τις μορφές ζωής του πλανήτη. Ονειρευόμαστε έναν άνθρωπο που αποδέχεται και συμβιώνει αρμονικά με τους «γείτονές» του. Και πάμε λίγο παρά πέρα… κάνουμε κάτι γι’ αυτό.

Στη «Δράση για την  Άγρια Ζωή» προσφέρουμε φροντίδα και περίθαλψη σε όσα άγρια ζώα βρεθούν αδύναμα ή τραυματισμένα. Αφού αναρρώσουν απελευθερώνονται και πάλι στη φύση.

                                                                                        Δράση για την Άγρια Ζωή

Μια αλλιώτικη Καθαρή Δευτέρα έζησαν όσοι αποφάσισαν να περάσουν τη μέρα αυτή με τους εθελοντές της  «Δράσης  για την Άγρια Ζωή». Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, στον Δήμο Δέλτα στο Καλοχώρι, βρίσκεται το «Νοσοκομείο» των άγριων ζώων και πτηνών. Σ’ ένα οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος και έχτισε τις κτιριακές του εγκαταστάσεις.

Οικογένειες με μικρά παιδιά, γνωστοί και φίλοι των εθελοντών αλλά και της Δράσης, βρέθηκαν όλοι μαζί για να γιορτάσουν τα «Κούλουμα». Ανάμεσά τους και ο Δήμαρχος Δέλτα κ. Μίμης Φωτόπουλος, πάντοτε κοντά στη Δράση και τους ανθρώπους της. Μιλάει με λόγια θερμά για το έργο τους. Τονίζει ότι είναι το μοναδικό στο είδος του σ’ ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, από τον Έβρο ως την Κέρκυρα και από τη Θεσσαλία ως τα Βόρεια σύνορά μας. Τη χρονιά που πέρασε, δέχτηκαν 1700 περίπου άγρια ζώα και πουλιά, κι αυτό δείχνει το έργο τους. Αξίζει, αλήθεια, να το αγκαλιάσει κανείς και να προσφέρει ότι μπορεί, όπως  φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής, τροφές ή είδη γενικής χρήσης (απορρυπαντικά πλυντηρίου, vetex σε ρολό, απολυμαντικά κ. α). Δήλωσε μάλιστα ότι ο Δήμος και  ο ίδιος είναι δεκτικοί και καταβάλλουν προσπάθειες για επέκταση  του χώρου, ώστε να γίνει πιο άνετος για τα φιλοξενούμενα ζώα και πτηνά, αλλά και τους εθελοντές , που προσπαθούν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν μικρούς και μεγάλους για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του τόπου μας.

Το τραπέζι στρωμένο περιμένει  μικρούς και μεγάλους , με παραδοσιακά σπιτικά φαγητά, λαγάνα, φασολάδα, χαλβά και κρασί αλλά και με άλλες λιχουδιές που πρόσφεραν απλόχερα οι επισκέπτες.

Προηγείται όμως η ξενάγηση στο χώρο, όπου φιλικοί εθελοντές, με περίσσεια αγάπη εξηγούν στους παραβρισκόμενους  το έργο τους και ξεναγούν στον χώρο. Η αίθουσα υποδοχής, το δωμάτιο με τα μικρά πουλιά- καρδερίνες, καλόγεροι, δεκαοχτούρες. Κι αμέσως μετά ο «θερμός» θάλαμος για τα ζωάκια που δεν πρέπει να κοιμηθούν (χειμερία νάρκη), όπως οι Χελώνες, και για θηλαστικά όπως ο Ασβός,  για να μπορέσουν να τα γιατρέψουν. Δίπλα ακριβώς η «εντατική» για τα πιο δύσκολα περιστατικά, πληγωμένα ζώα (Σκαντζόχοιρος) και πουλιά-Γερακίνες, Μπούφοι, Χουχουριστές…  Και τέλος το ιατρείο. Κανονικό ιατρείο!

Με το τέλος της ξενάγησης όλοι μαζεύονται γύρω από το τραπέζι και το φαγοπότι αρχίζει. Όλοι μαζί μια παρέα γεύονται τις σαρακοστιανές νοστιμιές, δίνοντας και παίρνοντας ευχές.

Μικρά παιδιά τρέχουν να πετάξουν τους αετούς. Όμως το πονηρό αεράκι παίζει κρυφτούλι μαζί τους και πότε ακούγονται φωνές ενθουσιασμού κι άλλοτε απογοήτευσης. Άλλοι επισκέπτονται τα «ανοιχτά»  κλουβιά με τους  Πελαργούς και τους Γλάρους. Κι άλλοι θαυμάζουν τον πανέμορφο Κύκνο που είναι έτοιμος να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον.

Η πιο συγκινητική στιγμή της ημέρας φτάνει. Τρεις  περήφανες Γερακίνες απελευθερώνονται˙  πετούν μακριά σχίζοντας τον αέρα και χάνονται στον ορίζοντα.

Τις ωραίες στιγμές ολοκληρώνουν δύο νέα παιδιά, ο Γιώργος και η Φροσύνη, που με πάθος τραγουδούν και παίζουν, προσφέροντας μοναδικές στιγμές.

Μια πραγματικά διαφορετική μέρα, με πολλές συγκινήσεις, που αξίζει να τη ζήσει κανείς.

Καλή Σαρακοστή!  Και του Χρόνου!    ( Με καλό καιρό).

Φωτογραφίες:  Πηνελόπη Καραγιάννη, Stella  P.

www.drasi-agriazoi.gr

τηλ. 6979914852

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας