Απόψεις

“Απόστημα … NOVARTIS” γράφει ο Γιώργος Ουρσουζίδης

 

        Στο χώρο της πολιτικής, οι αποφάσεις αφορούν σε μια ολόκληρη κοινωνία ανθρώπων που περιμένει τον σεβασμό και την ανταπόκριση στις ανάγκες της. 

        Όταν αυτές οι αποφάσεις αποβαίνουν σε βάρος της  κοινωνίας από εσφαλμένη εκτίμηση, τότε οι υπόλογοι πολιτικοί πρέπει να πάνε σπίτι τους.

        Όταν όμως αποβαίνουν σε βάρος της κοινωνίας από εσκεμμένη δόλια ενέργεια , τότε οι υπόλογοι πολιτικοί πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και να λογοδοτήσουν.

         Στην οργάνωση του πολιτικού μας βίου, καλούμαστε να αναγνωρίζουμε το τεκμήριο της αθωότητας για βλάβες που έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία,  ιδιαίτερα σε  ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και  μάλιστα σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

        Το τεκμήριο της αθωότητας υφίσταται και είναι σεβαστό, μόνο όταν ενεργούμε προς την κατεύθυνση της έρευνας των φερόμενων οικονομικών σκανδάλων – και εδώ πρόκειται για αδιαμφισβήτητο σκάνδαλο – διαφορετικά αφορά σε συγκάλυψη και συνενοχή.

         Με αυτές τις σκέψεις επισκέφτηκα την αίθουσα 131 της Βουλής – εκεί  φυλάσσεται φρουρούμενο το υλικό της δικογραφίας της NOVARTIS – όπου προστατευόμενοι μάρτυρες φέρονται να εμπλέκουν στελέχη του δημοσίου, ιδιωτικών εταιρειών, αλλά και πολιτικά πρόσωπα σε αδικήματα, όπως απιστία σε βάρος του δημοσίου, δωροληψία – δωροδοκία  και  νομιμοποίηση παράνομων εσόδων (ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος). Επίσης, υπάρχουν στη διάθεση των βουλευτών πολύτιμα στοιχεία που αφορούν στην υπόθεση, από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. 

       Μελέτησα με μεγάλη προσοχή και κράτησα σημειώσεις διαβάζοντας με μεγάλο ενδιαφέρον και έκπληξη τις καταθέσεις των μαρτύρων, αυτό που σίγουρα έχω να παρατηρήσω είναι ότι τα άτομα αυτά, έχουν πλήρη και απόλυτη γνώση του κύκλου εργασιών και των πρακτικών – θεμιτών και αθέμιτων – που αφορούν στην προώθηση και πώληση των φαρμάκων της συγκεκριμένης εταιρείας. Δεν διατηρώ ουδεμία αμφιβολία επ’ αυτού.

     Στα έγγραφα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά,  ότι  το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτού του έγγραφου για την «εφαρμογή του νόμου και αποδεικτικούς λόγους που αφορούν μόνο στα ακόλουθα φυσικά πρόσωπα:

 Ανδρέας Λοβέρδος,

 Μάριος Σαλμάς,

Άδωνις Γεωργιάδης,

Ανδρέας Λυκουρέντζος,

Αντώνιος Σαμαράς,

Ιωάννης Στουρνάρας,

Δημήτρης Αβραμόπουλος».  

        Συνεπώς, οι μηνύσεις που κατατέθηκαν σε βάρος Ελλήνων δικαστών και πολιτικών, θα έπρεπε να στραφούν καί κατά των Αμερικανικών Αρχών  – κι όμως, δεν έγινε έτσι!

        Σε άλλο έγγραφο της ίδιας αρχής του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. – με την ίδια ακριβώς διατύπωση – αναφέρονται άλλα επτά ονόματα φυσικών προσώπων/συνεργατών, ένα μάλιστα εξ΄αυτών αναφέρεται και στις δύο λίστες.

      Και έρχομαι στην πολιτική ουσία αλλά και στο ερώτημα που απασχολεί τους πολίτες : είναι πράγματι αυτό το σκάνδαλο το μεγαλύτερο που γνώρισε ποτέ η χώρα; Είναι όντως το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, όπως παραστατικά δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος;

      Αν δεν είναι κανείς Υπουργός ή δικαστικός ή εισαγγελέας, ή ειδικός, ο μόνος τρόπος να απαντήσει καλόπιστα στο παραπάνω ερώτημα, είναι να θέσει τα πράγματα στην πραγματική  τους διάσταση, διερευνώντας τις συνέπειες των σκανδάλων στην οικονομική / ηθική τους διάσταση, αλλά και σχέση με την ίδια τη ζωή (επιβίωση) των  ανθρώπων. 

      Διερωτώμαι λοιπόν:

      Είναι το σκάνδαλο NOVARTIS, πιο μεγάλο σκάνδαλο από τα 400εκ ευρώ (0.23% του ΑΕΠ) που χρωστούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις τράπεζες από χρήματα που δανείζονταν με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα που μελλοντικά…ΘΑ είχαν! Ποιος και πότε θα επιστρέψει αυτά τα λεφτά, η έλλειψη των οποίων έχει οδηγήσει σε ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών οι οποίες πληρώθηκαν από το αίμα του ελληνικού λαού;

      Είναι το σκάνδαλο NOVARTIS πιο μεγάλο από τα «θαλασσοδάνεια» της τάξης του 1 δις ευρώ (0.57% του ΑΕΠ) που έδιναν οι τράπεζες σε «μεγάλα» και «έγκριτα» ΜΜΕ, με εγγύηση «αέρα κοπανιστό», όπως ακούστηκε μέσα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής; Πόσο πιο  επικίνδυνο είναι το τρίγωνο της διαπλοκής Πολιτικών-ΜΜΕ-Τραπεζών; Πόσες «κατευθυνόμενες» και ψευδείς ειδήσεις καταναλώσαμε τα τελευταία χρόνια; Πόσο σπέκουλα και προπαγάνδα έγινε στις πλάτες του ελληνικού λαού προκειμένου αυτός να άγεται και να φέρεται από ορισμένους αργυρώνητους δημοσιογράφους; Ποιο είναι το πραγματικό οικονομικό μέγεθος αυτού του σκανδάλου – σίγουρα πολύ περισσότερο του 1 δις !

       Είναι το σκάνδαλο NOVARTIS, πιο μεγάλο σκάνδαλο από το να είσαι πολιτικός ή συγγενής πολιτικού και να διατηρείς offshore υπεράκτιες εταιρείες σε παραδείσια νησιά; Γιατί πρέπει να βάλεις τα λεφτά σου σε offshore και δεν τα κρατάς στην Ελλάδα, ώστε να φορολογηθείς όπως ο κάθε έλληνας εργαζόμενος; Να τα «ρίξεις» στην πραγματική οικονομία, την ώρα μάλιστα που στον τόπο σου «βρέχει» Μνημόνια το ένα πίσω απ’ τ’ άλλο;  Πόσο ηθική είναι η φοροαποφυγή πολιτικών προσώπων και συγγενών τους; Σε ποιο βαθμό οι offsore αυτές είναι «πλυντήρια» βρώμικου χρήματος; Πόσο είναι το κόστος στην πραγματική οικονομία; Αν λάβουμε υπόψη τις πιο χαμηλές εκτιμήσεις η απώλεια δημόσιων εσόδων ανέρχεται πάρα πολλά δις, τουλάχιστον 5% ΑΕΠ.

       Είναι το σκάνδαλο NOVARTIS, πιο μεγάλο σκάνδαλο από αυτό της SIEMENS που έκανε δώρα «καθ΄ έξιν και κατ΄ εξακολούθηση» σε πολιτικούς και κόμματα; Μόλις προχθές είχαμε μια ακόμα δημόσια παραδοχή ενώπιον του Δικαστηρίου, στελέχους του ΠΑΣΟΚ εκείνης της περιόδου που ομολόγησε ότι 1εκ μάρκα δόθηκαν στο ΠΑΣΟΚ ως χορηγία από τη SIEMENS. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πήρε δώρο ένα τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο τελικά όταν δεν κατάφερε να δικαιολογήσει και μετά την αναστάτωση των αποκαλύψεων το πλήρωσε ο ίδιος. Ήταν μόνον αυτά!

      Ποιο ήταν αλήθεια το προσδοκώμενο όφελος των «δωρητών», ώστε να προκύψει το πραγματικό μέγεθος της βλάβης που υπέστη η Ελληνική κοινωνία;

        Είναι το σκάνδαλο NOVARTIS πιο μεγάλο από το πάρτι σπατάλης και αναξιοκρατικών προσλήψεων- κυριολεκτικά κηφήνων- στο αμαρτωλό Ερρίκος Ντυνάν; Και στο ΚΕΕΛΠΝΟ; Η λειτουργία του οποίου αυτές τις ημέρες ελέγχεται από την αρμόδια εξεταστική Επιτροπή της Βουλής; Όταν μάλιστα εταιρεία ιδιοκτησίας συζύγου πρώην Υπουργού και νυν «μεγάλου» τραπεζίτη, έπαιρνε χιλιάδες ευρώ για να διοργανώσει ενημερωτική εκστρατεία κατά του καρκίνου,… ως «μεταδιδόμενου» νοσήματος !! 

        Είναι το σκάνδαλο NOVARTIS, πιο μεγάλο από την καταδίκη πρώην Υπουργού της Ν. Δημοκρατίας, για χρηματισμό… 7.000 ευρώ από επιχειρηματία, προκειμένου να καταθέτει ερωτήσεις στη Βουλή υπέρ συμφερόντων του; Ή η καταδίκη άλλου πρώην Υπουργού, λαλίστατου σήμερα στελέχους επί των Οικονομικών, που είχε απλήρωτο και ανασφάλιστο το προσωπικό του πολιτικού του γραφείου; Ήταν μόνον αυτός;

      Είναι το σκάνδαλο NOVARTIS, είναι πιο μεγάλο από το κλείσιμο της ΕΡΤ και το μοίρασμα τις πίτας στους διαπλεκόμενους κρατικοδίαιτους  των ιδιωτικών Μ.Μ.Ε., του συστήματος που στοίχισε όσο… 50 Ε.Ρ.Τ., από τα υποβρύχια που έγερναν, τα μεγάλα εθνικά δημόσια έργα  των οδικών αξόνων που ως δια μαγείας «έκλεισαν» όλα το 2017 και μάλιστα με εξοικονόμηση πόρων της τάξης των 764 εκ. ευρώ (0.45% του ΑΕΠ), τις μίζες Τσοχατζόπουλου και της παρέας του, της περιπέτειας με τη λίστα Lagarde που ήταν «παράνομης» προέλευσης και άρα δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί, παρόλα αυτά το 2017 εθελουσίως δηλώθηκαν 711εκ. ευρώ(0.42% του ΑΕΠ), ή ακόμα, από την θλιβερή άνοδο της νεοφιλελεύθερης ακροδεξιάς και της φασίζουσας ρητορείας;

      Μέσα σε τόσες επιλογές, αδυνατεί κανείς  να ξεχωρίσει ποιο είναι το  μεγαλύτερο σκάνδαλο, μετά βεβαιότητας όμως προκύπτει ότι: 

      Όλα τα παραπάνω  σκάνδαλα  έχουν κοινό σημείο αναφοράς επίορκους  πολιτικούς  που  καταχράστηκαν  βάναυσα  τους πολίτες που τους εμπιστευτήκαν

    Όμως ΟΧΙ δεν είναι όλοι ίδιοι, μέσα στα ίδια κόμματα που πρωταγωνίστησαν για δεκαετίες, υπάρχουν έντιμοι πολιτικοί, υπάρχουν έντιμοι βουλευτές, που αγανακτούν και αηδιάζουν με παρόμοιες πρακτικές και επιθυμούν την τιμωρία των επίορκων.

     Τα προαναφερθέντα σκάνδαλα είναι μέρος  του φέροντα οργανισμού που δομήθηκε στα χρόνια της  Μεταπολιτευτικής  Ελλάδας, οφείλουμε να την αναδομήσουμε εκ βάθρων – όλοι μαζί.

      Έτσι λοιπόν εξηγείται η «ιερή μανία» της Αντιπολίτευσης -ιδιαίτερα των πρωταγωνιστών –  προς την κυβέρνηση της Αριστεράς.    

      Έτσι εξηγούνται οι απειλές και οι εκφοβισμοί, ο πόλεμος λάσπης, τα στημένα δημοσιεύματα, τα εγκάθετα κανάλια, τα κατευθυνόμενα και κατά παραγγελία ρεπορτάζ.

       Αυτή η κυβέρνηση «χάλασε» δουλειές δεκαετιών.

      Πράγματι, σπείρανε ανέμους και σήμερα θερίζουμε θύελλες. Είναι τόσο αμαρτωλό το παρελθόν τους, που είμαι σίγουρος, ότι ακόμα και τυχόν επίδοξοι σκευωροί αποθαρρύνονται, ελλείψει αντικειμένου…

  • Επιθυμούμε λοιπόν όχι να λάμψει, αλλά ν’ αστράψει η αλήθεια.
  • Οι ένοχοι να τιμωρηθούν , και οι αθώοι να αποδοθούν στην κοινωνία αποκατεστημένοι  από την άδικη εμπλοκή τους.
  • Η κυβέρνηση,  οι  βουλευτές όλων των κομμάτων, οφείλουμε να προστατέψουμε – όπως συνειδητά ήδη κάνουμε – τη δημοκρατία   και  με  ψυχραιμία  να  φέρνουμε  στην  επιφάνεια κάθε σκάνδαλο, μικρό ή μεγάλο, το οποίο στοίχειωνε ή στοιχειώνει την πολιτική ζωή του τόπου μας. – Είναι το χρέος απέναντι στους ανθρώπους  που κυριολεκτικά μάτωσαν, που μαρτύρησαν, για αυτόν τον τόπο.

Η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος στους πιο ευαίσθητους τομείς, όπως στον χώρο της υγείας, της άμυνας, τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και Μ.Μ.Ε., τα «μαύρα» ταμεία, οι φορολογικοί παράδεισοι και τα κάθε είδους εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, είχαν σοβαρές συνέπειες για τους Έλληνες πολίτες. Πάρα πολλοί στερήθηκαν τα αυτονόητα, στερήθηκαν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ξεπουλήθηκαν περιουσίες για λίγες μέρες παράτασης ζωής, η ελπίδα για ζωή έγινε εμπόρευμα και …ταξίδι αναψυχής για τους  επιτήδειους – Όλα στο βωμό της αβελτηρίας των πολιτικών ταγών!

        Το σκάνδαλο του φαρμάκου στην Ελλάδα, έχει κοστίσει πολύ ακριβά και όχι μόνο στους Έλληνες πολίτες, αλλά και σε πολίτες άλλων χωρών, αφού η χώρα μας ήταν σημείο αναφοράς και διαμόρφωνε τις τιμές σε άλλα 29 κράτη, μήπως οι υπόλογοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν και εκεί;.. Ή θα τους μηνύσουν και αυτούς;

        Στο ερώτημα ποιο από τα σκάνδαλα που ισοπέδωσαν τη χώρα ήταν το πιο καταστροφικό; Η απάντηση, εκ των ενόντων, είναι κατηγορηματική…Το ατιμώρητο !

 

      Βέροια 19/02/2018                        Ουρσουζίδης Ν. Γιώργος

                                                       Βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ

Υ.Γ.  Η χώρα μας προσέρχεται στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, διεκδικώντας από την άλλη πλευρά να ανταποκριθεί στις δικές της δεσμεύσεις  –  τη ρύθμιση του χρέους –  (Επιμήκυνση των ωριμάσεων των ομολόγων –  περίοδος χάριτος των επιτοκίων –  επιστροφή κερδών των ομόλογων που διακρατά η ΕΚΤ)

Ούτε αυτό αρέσει στους βαρόνους,  αντίθετα προσβλέπουν ακόμη σε… εκτροχιασμό, μόνο και μόνο για να αναρριχηθούν στην εξουσία – δε θα τους περάσει – είναι ακατάλληλοι!

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας