Βέροια Ρεπορτάζ

Ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας για μια ακόμη χρονιά ξεσήκωσε την πόλη με τους “Καπεταναίους”

Για μια ακόμη χρονιά ο Σύλλογος  Βλάχων  τήρησε το έθιμο των “Καπεταναίων”, το  οποίο, όπως είπε ο Πρόεδρος  του Συλλόγου Γιάννης Μητριτώνης,  έγινε πλέον θεσμός.

Από νωρίς το απόγευμα στο Σπίτι του Συλλόγου άρχισαν να μαζεύονται τα μέλη και οι φίλοι του, ενώ σε σύντομο σχεδόν χρονικό διάστημα στην αυλή του Σπιτιού είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο. Πολλοί ήταν εκείνοι που φόρεσαν τις βλάχικες, στολές δίνοντας  στην όλη εκδήλωση ένα ιδιαίτερο χρώμα.

Η γνωστή εξαιρετική  Μπάντα των Μηνάδων με τους  χαρακτηριστικούς βλάχικους ήχους  έδινε τον τόνο παρασύροντας τους παρευρισκόμενους στο χορό.

Ταυτόχρονα, οι δυο μεγάλες ψησταριές που ήταν στημένες  έψηναν ασταμάτητα, υπερκαλύπτοντας  με ψητά όλους.  Άφθονο επίσης ήταν  το τσίπουρο και το κρασί, ενώ η συνολική οργάνωση, με συνδιοργανωτή το Δήμο Βέροιας, όπως κάθε χρόνο ήταν άψογη.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν το κέφι που δημιουργήθηκε σ’ όλους,  κάτι που είναι σπάνιο και ζητούμενο στις μέρες μας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννης Μητριτώνης απευθυνόμενος στον κόσμο είπε:

«Οι Καπεταναίοι είναι ένα δρώμενο που ξεκίνησε στην Τουρκοκρατία, σταμάτησε στα τέλη της δεκαετίας του ’30 και το συνεχίζουμε εμείς εδώ και πολλά χρόνια.

Και στη φετινή μας εκδήλωση συνδιοργανωτής μας είναι ο Δήμος της Βέροιας.

Χρόνια Πολλά σε όλους! Καλή Αποκριά!»

Παρών στην εκδήλωση ο Δήμαρχος της  Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης ο οποίος χαιρετώντας  είπε:

«Είμαστε και φέτος εδώ μαζί σας. Οι Βλάχοι είναι ένα δυναμικό κομμάτι του πληθυσμού της πόλης μας, είναι μπροστάρηδες σε πολλά πράγματα. Κι εμείς είμαστε μαζί σας, δίπλα σας. Συμβάλαμε κι εμείς με τις μικρές μας δυνάμεις, ώστε να γίνει αυτή η ιδέα πραγματικότητα, γιατί θεωρούμε ότι είναι κάτι ωφέλιμο για την πόλη.

Θα γίνει ένας θεσμός, που θα εξελιχθεί στα επόμενα χρόνια κι εμείς θα τον στηρίζουμε. Χρόνια Πολλά! Καλή Σαρακοστή!»

Αργά το απόγευμα  με τη Μπάντα και τους  χορευτές του Συλλόγου να  προηγούνται σε  μια μορφή  πομπής ξεκίνησαν όλοι  με πρώτο σταθμό την Πλατεία Ωρολογίου, όπου εκεί σήμερα βρισκόταν η ΕΡΤ3 και μετέδιδε ζωντανά από τη Βέροια. Φυσικά δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεκμετάλλευτο ένα τέτοιο γεγονός.

Μετέδωσε  ζωντανά  στο περιορισμένο χρονικό διάστημα  που είχε χορούς του Συλλόγου με την Μπάντα και τους χορευτές σε ένα αδιάρρηκτο  σύνολο, που αμέσως πήρε διαστάσεις   με καθολική  σχεδόν συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων που είχαν κατακλύσει την πλατεία, δημιουργώντας  έτσι έναν τεράστιο κύκλο, έναν τρανό χορό.

Στη συνέχεια, πάντα με την Μπάντα να παίζει και τους χορευτές να προηγούνται, ξεκίνησε η πομπή στους κεντρικούς δρόμους της Βέροιας  δίνοντας ένα ιδιαίτερο χρώμα παράδοσης, για να καταλήξει στην Πλατεία Δημαρχείου,  όπου το γλέντι συνεχίστηκε αμείωτο μέχρι αργά, για να τελειώσει μετά τα μεσάνυχτα στο Σπίτι του Συλλόγου.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας