Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Έρωτας και ελληνική μουσική παράδοση με τη ματιά του Μουσικού Σχολείου Βέροιας

 Δήμητρα Σμυρνή

Με τη γνωστή του σοβαρότητα  και από την άποψη των επιλογών αλλά και από την άποψη της άρτιας αντιμετώπισής τους, το Μουσικό Σχολείο προγραμμάτισε για σήμερα, μέρα του Αγίου Βαλεντίνου, μια συναυλία αφιερωμένη στον έρωτα, τον έρωτα όπως τον έδωσε η ελληνική μουσική παράδοση.

Με νέα παιδιά, που βομβαρδίζονται κυριολεκτικά από τα δυτικά πρότυπα που προβάλλει η τηλεόραση, το Μουσικό Σχολείο, κόντρα στο ρεύμα, είδε τον έρωτα μέσα από τη μουσική παράδοση του τόπου, ζωντανεύοντας τις μελωδίες της και τραγουδώντας τους στίχους της.

Κλαρίνα και λαούτα, νταούλι, κιθάρες και ακορντεόν, έντυσαν τις φωνές των παιδιών που τραγούδησαν «του έρωτα τα πάθια», όπως λέει κι o Βιτσέντσος Κορνάρος στον «Ερωτόκριτό» του.

Το «Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής» του Σχολείου, με τη διδασκαλία της ορχήστρας του από το Γιάννη Μπαλιάκα και τη διδασκαλία της χορωδίας και τη διεύθυνσή της από τον Ιορδάνη Κουτσιμανή, έδωσε στο κοινό, που γέμισε ασφυκτικά τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ένα πλούσιο πρόγραμμα, που το ενθουσίασε.

Με τραγούδια όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία, και την Πόλη, ο έρωτας υμνήθηκε ως δύναμη κυρίαρχη στη ζωή, όπως του πρέπει κι όπως η παράδοση, που δυστυχώς όλο και χάνει έδαφος στις μέρες μας, τον ζωντάνεψε μέσα στο χρόνο.

Με τραγούδια-σταθμούς, όπως το «Μενεξέδες και ζουμπούλια», «Τ’ ήθελα και σ’ αγαπούσα» ή το ωραιότερο ίσως απ’ όλα το «Κόκκιν’ αχείλι φίλησα», που έδωσε και τον τίτλο στη συναυλία, η βραδιά έσμιξε τα νιάτα, τον έρωτα και την παράδοση σ’ ένα δυνατό τρίπτυχο.

Και όπως είπε και ο Διευθυντής του Σχολείου, ο Γιάννης Γεωργουδάκης, για τους μαθητές του «αυτά τα παιδιά αντιστέκονται και αντέχουν…»

Φωτογραφίες:  faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων