Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Φωτεινή Δάρρα – Τζένη Βάνου. Μια φωνή, ένα πορτρέτο, μια εποχή

Δήμητρα Σμυρνή

Τα τραγούδια της Τζένης Βάνου, που υπήρξε σύμβολο του ελαφρού τραγουδιού για μια ολόκληρη εποχή, ερμήνευσε χθες η Φωτεινή Δάρρα, στο Χώρο Τεχνών της Βέροιας.

Η Δάρρα έχει εδώ και αρκετά χρόνια καταξιωθεί στον καλλιτεχνικό μουσικό κόσμο και οι φωνητικές της δυνατότητες αναγνωρίστηκαν από μεγάλους Έλληνες συνθέτες.

Στη συγκεκριμένη συναυλία της Βέροιας, αμέσως μετά από της Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής, η Δάρρα όχι απλά ερμήνευσε αλλά κυριολεκτικά «υποδύθηκε» τη Τζένη Βάνου, μελετώντας τους εκφραστικούς της τρόπους όχι μόνο στη φωνή αλλά και στην κίνηση, ακόμη και στο ντύσιμο.

Αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας ήταν όχι μόνο η απόδοση του πορτρέτου της Βάνου, αλλά και η αναβίωση μιας εποχής, κυρίως μέσα από τον ήχο και τον στίχο των  τραγουδιών της.

Και ήταν η εποχή αυτή η δεκαετία του ’60, τότε που το πρόσωπο του Έλληνα έχανε βαθμιαία πολλά από τα χαρακτηριστικά του, υποχωρώντας σε έξωθεν επιδράσεις. Επιδράσεις φυσικά και στο τραγούδι.

Το παραδοσιακό τραγούδι υποχωρεί, το ρεμπέτικο εξακολουθεί να συγκινεί τα βασανισμένα λαϊκά στρώματα, αλλά επουδενί αγγίζει την αστική τάξη, η οποία τέρπεται από το καινούργιο είδος με έντονες ευρωπαϊκές τάσεις, αυτό που θα ονομαστεί ελαφρό.

Οι στίχοι του ελαφρού τραγουδιού αναφέρονται σε έρωτες, διαψεύσεις και σε καμιά περίπτωση δεν αγγίζουν καυτά κοινωνικά και πολιτικά θέματα.

Την εποχή εκείνη στο μουσικό ορίζοντα  διαγράφονται  οι προσωπικότητες του Θεοδωράκη και του Χατζιδάκι, που τα τραγούδια τους δεν φέρνουν μόνο άλλο ήχο αλλά και άλλο στίχο. Αρχίζει να ακούγεται μέσα απ’ αυτά ο λόγος των ποιητών. Πράγματα πρωτόγνωρα!

Το ελαφρό τραγούδι όμως μεσουρανεί. Το ραδιόφωνο το υποστηρίζει υπέρμετρα και κατακτά τις μεγάλες λαϊκές μάζες. Τραγουδιέται παντού. Το Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης όχι μόνο το υιοθετεί αλλά ταυτίζεται κυριολεκτικά μαζί του. Στο Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης καταξιώνονται πολλοί από τους κυριότερους εκπροσώπους του.

Η Τζένη Βάνου ανήκει σ’ αυτούς, έχει ταυτιστεί με την εποχή και τα τραγούδια της, και το όνομά της και μόνο ανασύρει όλη εκείνη την ατμόσφαιρα της εποχής.

Η Φωτεινή Δάρρα αποφάσισε τη σειρά συναυλιών της με τραγούδια της Βάνου ξεκινώντας ίσως από ομοιότητες των δύο φωνών, αλλά και ίσως από το θαυμασμό της για το πρόσωπο της. Σαφώς η επιτυχία του δίσκου της με τραγούδια της Βάνου που προηγήθηκε – έγινε πλατινένιος- οδήγησε στην τελική απόφαση.

Έτσι το κοινό της Βέροιας είδε μια τραγουδίστρια που πάνω στη σκηνή ζωντάνεψε μιαν άλλη, άλλης εποχής, όχι μόνο με τα τραγούδια της αλλά και με μικρές εμβόλιμες αφηγήσεις σχετικές με τη ζωή της και τη μουσική της πορεία.

Οι φωνητικές δυνατότητες της Δάρρα είναι γνωστές και τα τραγούδια της Βάνου ήταν μια ακόμη ευκαιρία για να τις αναδείξει.

Με μια οχταμελή ορχήστρα, δεμένη εξαιρετικά, και με εκπλήξεις όπως την εμφάνιση της Μάγδας Πένσου  και της Αρετής Τζελέπη πάνω στη σκηνή να τραγουδούν για λίγο μαζί της, η Δάρρα ενθουσίασε τους θαυμαστές της και τους λάτρεις του ελαφρού τραγουδιού καταχειροκροτούμενη.

Και για να παραφράσουμε το γνωστό «Σας αρέσει ο Μπραμς;», αν σας αρέσει η Τζένη Βάνου και το ελαφρό τραγούδι, τότε η βραδιά είχε όλα τα στοιχεία, πέρα από την αξία της Φωτεινής Δάρρα, για να σας κατακτήσει…

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας