Βέροια Ρεπορτάζ

Πολύς κόσμος και κέφι στο λαϊκό γλέντι της Φυτιάς

Ανεβαίνοντας προς τη Φυτιά, ένα ορεινό χωριό της Ημαθίας ανάμεσα στη Βέροια και τη Νάουσα, σε υποδέχονται από μακριά οι ήχοι της παραδοσιακής ορχήστρας, ενώ ο μεγάλος αριθμός των σταθμευμένων αυτοκινήτων σε προετοιμάζει για το πλήθος των επισκεπτών.

Το χωριό σήμερα γλεντάει. Στην αυλή του Αγίου Αθανασίου, ενός ναού που είναι ο προστάτης του χωριού και που κρίθηκε διατηρητέος για τις τοιχογραφίες του, αναβιώνει σήμερα το έθιμο της Γουρουνοχαράς.

Τραπέζια στρωμένα, ντόπιοι αλλά και επισκέπτες μοιράζονται τη χαρά του γλεντιού, τρώγοντας, πίνοντας και χορεύοντας.

Ένα μεγάλο καζάνι βράζει  πάνω στα αναμμένα ξύλα και προσδίδει στην ατμόσφαιρα κάτι από την αυθεντικότητα του παλιού καιρού, ενώ οι ψησταριές δουλεύουν ασταμάτητα.

Ο ταμίας του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Φυτιάς, ο Βασίλης Τζίμπουλας, λέει στη Φαρέτρα:

«Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε το 1982. Μπορεί να ζούμε στη Βέροια, να μην είμαστε μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, δεν παύουμε όμως να νιώθουμε πως καταγόμαστε από δω  και να θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο για το χωριό μας.

Μέχρι τώρα οι εκδηλώσεις μας γίνονταν κυρίως το καλοκαίρι, που μαζευόμαστε στο χωριό, αποφασίσαμε όμως να μην περιοριστούμε εποχιακά και να τις επεκτείνουμε και σε άλλες περιόδους του χρόνου.

Έτσι ξεκινήσαμε με τη «Γιορτή του κάστανου» και φέτος κάνουμε την πρώτη μας Γουρουνοχαρά, για να φέρουμε τον κόσμο πιο κοντά, να του δώσουμε μια αφορμή για διασκέδαση και να δώσουμε την ευκαιρία και στους υπόλοιπους που δεν μας ξέρουν να γνωρίσουν τις ομορφιές του χωριού μας.

Αυτήν την πρώτη Γουρουνοχαρά θα την διαδεχτούν κι άλλες, αφού σκοπεύουμε να συνεχίσουμε ανάλογες εκδηλώσεις.»

Η Φυτιά έδωσε ένα «παρών» στην προσπάθεια αναβίωσης της παράδοσης με τη σημερινή της εκδήλωση και δικαιώθηκε, ο κόσμος ανταποκρίθηκε.

Ευχόμαστε στο Σύλλογο επιτυχία και συνέχιση των προσπαθειών του.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας