Βέροια

Καφέ “Foyer”. Τόπος συναντήσεων, αναμνήσεων και υψηλής αισθητικής

Στο φουαγιέ της Στέγης γεννήθηκε πριν μερικούς μήνες το καφέ «Foyer», δείγμα υψηλής αισθητικής αλλά και μιας αλλιώτικης αύρας, αφού από τη στιγμή που χτίστηκε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών,  πριν πάρα πολλά χρόνια, το φουαγιέ της ήταν τόπος  συναντήσεων  και συζητήσεων.

Ήταν εκείνα τα χρόνια που η δίψα για αλλαγή σε όλα τα επίπεδα, μετά από μια εφτάχρονη δικτατορία, είχε ταυτιστεί με δίψα και για πολιτισμό, που εκφραζόταν με πολλούς τρόπους. Ποιος από τους παλιότερους δε θυμάται το «Λαϊκό Πανεπιστήμιο» στη Στέγη και το περίφημο «Μακεδονικό Θέατρο», που γεννήθηκε μέσα στην πόλη μας…

Συζητήσεις ατέλειωτες, πάθος και οράματα… Κι ο απόηχος όλων αυτών γέμιζε το φουαγιέ. Ο χρόνος άλλα τα έσβησε τελείως κι άλλα τα άμβλυνε τόσο πολύ, που είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Η καρδιά του πολιτισμου συνέχισε να χτυπά στη Στέγη και στο Χώρο Τεχνών, που έγινε αργότερα. Οι άνθρωποι όμως άλλαξαν, άλλαξε και η επικοινωνία μεταξύ τους. Και το φουαγιέ σίγησε…

Ο χώρος παραχωρήθηκε τώρα από το Δήμο Βέροιας στον  ΚΟΙΣΠΕ «Δεσμός», που το ανέλαβε  δίνοντας ευκαιρίες και στα παιδιά του ΣΟΦΨΗ Ημαθίας. Μια καινούργια αρχή.

Χθες το απόγευμα ήταν τα εγκαίνια του καφέ. Ο χώρος, στημένος από τον χαρισματικό και ανεξάντλητο σε ιδέες αρχιτέκτονα και ζωγράφο Δημήτρη Κουκούδη, πήρε μια άλλη όψη. Λειτουργικότητα και υψηλή αισθητική συνδυάστηκαν σ’ ένα γοητευτικό σύνολο που έδεσε το κλασικό με το μοντέρνο, τις αναμνήσεις μας με τις προσδοκίες μας.

Στη μέση του χώρου ένα πιάνο, δωρεά της οικογένειας Παπαδοπούλου στη μνήμη της συμβολαιογράφου Ευαγγελίας Τασιανοπούλου-Παπαδοπούλου, που έφυγε από τη ζωή μόλις πριν λίγες μέρες, τη θυμίζει, καθώς ήταν ένας άνθρωπος όχι μόνο δοτικός και αγαπητός αλλά κι ένας άνθρωπος που ο πολιτισμός και οι εκφάνσεις του στη ζωή ήταν γι αυτήν καθημερινό ζητούμενο.

Γύρω, στο χώρο, το παρελθόν είναι παρόν με τη σφραγίδα των αντικειμένων που το θυμίζουν -παλιά αντικείμενα μιας άλλης εποχής- αλλά παρόν και το μέλλον που θα θέλαμε να ξαναφέρει μέσα απ’ αυτόν το χώρο την αύρα από κείνα τα χρόνια των αναζητήσεων και ελπίδων. Το ευχόμαστε.

Δήμητρα Σμυρνή

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων