Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Παρουσιάστηκε στη Βέροια “Ο κόκκινος σπάγκος” του Γιώργου Σιώμου, μια κατάθεση απλού και ουσιαστικού λόγου

 Δήμητρα Σμυρνή

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Βέροιας «Θεανώ Ζωγιοπούλου» παρουσιάστηκε χθες, 24 Ιανουαρίου 2018, το βιβλίο του Γιώργου Σιώμου « Ο κόκκινος σπάγκος», εκδόσεις Αλεξάνδρεια, με την υποστήριξη του Βιβλιοπωλείου Όμικρον.

Για το βιβλίο μίλησαν η αρχιτέκτων και συγγραφέας Γαρυφαλλιά Κατσαβουνίδου, η Βούλα Κοτσάλου Πάπαρη, υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Η Γαρυφαλλιά Κατσαβουνίδου με τη φράση «μ’ αυτήν την τελευταία, τρίτη συλλογή διηγημάτων του, ο Γιώργος Σιώμος φτάνει στην ωρίμανση και την ολοκλήρωση, αποδίδοντας το ουσιώδες» χαρακτήρισε ολόκληρη τη συλλογή και το συγγραφέα εύστοχα.

«Τα 28 διηγήματα της συλλογής, με τη μικρή σύντομη φόρμα  και τη λιτότητα της γραφής τους έχουν μια θεματολογία ποικίλη, όπου η αναφορά στο χθες δένει με την παρατήρηση της επικαιρότητας» είπε.

«Ο Γιώργος Σιώμος δε χρησιμοποιεί το μολύβι για να προβληθεί, αλλά για να στήσει την επικοινωνία ανάμεσα σ’ αυτόν και το κοινό του, περνώντας από το εγώ στο εμείς, συμπυκνώνοντας στη γραφή του τη συγγραφική φιλοσοφία ‘πώς το καθημερινό γίνεται αξιοσημείωτο’, ενάντια στην αλλοτρίωση του σήμερα» ολοκλήρωσε.

Η Βούλα Κοτσάλου Πάπαρη  χαρακτήρισε τον «Κόκκινο σπάγκο», που αποτέλεσε και τον τίτλο της συλλογής, τη γραμμή αίματος που συνδέει το παρελθόν με το παρόν αλλά και τα 28 διηγήματα μεταξύ τους.

«Η καταγωγή του από την επαρχία τον οδηγεί στην καταγραφή των απλών καθημερινών ανθρώπων, κρίνοντας όμως και αποδοκιμάζοντες παράλληλα την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα του σήμερα.

Αφηγηματικός του χώρος οι τόποι που έζησε αλλά και τόποι φανταστικοί, που μέσα τους αποδίδονται τα γεγονότα με χιούμορ, τρυφερότητα και κάποιες φορές τραγικότητα, με λόγο σαρκαστικό και καταγγελτικό» είπε.

Ο ίδιος ο συγγραφέας ξεκίνησε με μια μικρή του αυτοβιογραφία, επικεντρώνοντας το λόγο του στο πρώτο του βιβλίο, τον «Κορυδαλλό», που αποτυπώνει ανάγλυφα τα νεανικά του  βιώματα.

Περνώντας στο δεύτερο βιβλίο του, «Το παράπονο του Εμμανουήλ Παππά», έδωσε το περιεχόμενό του, που κινείται σε χώρο περισσότερο μεταφυσικό, ασκώντας κριτική  στην αδιαφορία του σημερινού Έλληνα για το παρελθόν του και τη βαθμιαία του μετάλλαξη.

Μιλώντας για το νέο του βιβλίο χαρακτήρισε τον «Κόκκινο σπάγκο» νήμα μνήμης και ζωής, καταθέτοντας την άποψη που διατυπώθηκε εντυπωσιακά γι αυτό: «Η συλλογή αυτή είναι ένα φορτηγό που τρέχει στην κατηφόρα χωρίς φρένα…»

Στο τέλος της παρουσίασης ο συγγραφέας υπέγραψε, μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα με πολλούς φίλους, τα βιβλία του.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας