Αγροτικά Ρεπορτάζ Τοπικά

Ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ημαθία από την Κουλούρα με τρακτέρ – Δηλώσεις τριών Προέδρων στη faretra

Από σήμερα, Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ημαθία και συγκεκριμένα από τον Κόμβο της Κουλούρας.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών δηλώνουν ότι δεν τους ικανοποίησαν οι απαντήσεις του Υπουργού, οι οποίες και δεν δίνουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν, γι αυτό η μόνη επιλογή που τους έχει απομείνει  είναι να βγουν με τα τρακτέρ στους δρόμους, για να διεκδικήσουν το δίκιο τους.

Ήδη από σήμερα το πρωί  άρχισε η συγκέντρωση των τρακτέρ στον Κόμβο της Κουλούρας και αύριο το πρωί στις 10, όπως μας είπε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, θα γίνει Γενική Συνέλευση, ώστε να παρθούν αποφάσεις για την περαιτέρω πορεία  των κινητοποιήσεων.

Στη   faretra σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις  μίλησαν οι Πρόεδροι του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας»  Τάκης Τσιουλάκος  και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Σάκης Τσίτσης.

Τάσος  Χαλκίδης

Βγαίνουμε στον Κόμβο της Κουλούρας όλοι οι αγρότες της Ημαθίας σήμερα, για να φωνάξουμε δυνατά γι αυτά τα μέτρα που ισχύουν φυσικά  για όλες τις κοινωνικές τάξεις και για μας τους αγρότες, που έχουμε σήμερα ένα ιδιαίτερο πρόβλημα.

Δεν έχουμε πληρωθεί τις αποζημιώσεις μας, δεν έχουμε πάρει τις αποζημιώσεις για το ρώσικο εμπάργκο, οι αγρότες από κάποιους συνεταιρισμούς είναι απλήρωτοι και παρόλα αυτά μας ζητάνε να πληρώσουμε ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ και τα φορολογικά.

Πώς θα μπορέσουμε  να ανταπεξέλθουμε με τέτοιο τρόπο συμπεριφοράς που έχει η Κυβέρνηση, ώστε να μπορέσουμε να μπούμε στην καινούργια καλλιεργητική περίοδο;

Εμείς θα μαζευτούμε από σήμερα μέχρι αύριο η ώρα 10. Από κει και πέρα θα αποφασίσουμε όλοι μαζί οι αγρότες αν θα προχωρήσουμε σε κλείσιμο δρόμων ή όχι.

 Τάκης Τσιουλάκος

Με βάση τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, προχωρήσαμε από τις 22 του μήνα, μέχρι τις 28, να στηθούν μπλόκα σε κομβικά σημεία όλης της χώρας.

Σήμερα βγήκαν τα τρακτέρ εδώ στην Κουλούρα, το Σάββατο προετοιμάζουμε κι εμείς το στήσιμο του μπλόκου, 12 το μεσημέρι, στη διασταύρωση της Νάουσας, ενώ σταθμός σ’ αυτήν την κινητοποίηση θα είναι το μεγάλο συλλαλητήριο στις 3 του Φλεβάρη, που θα γίνει στα πλαίσια της AGROTICA στη Θεσσαλονίκη.

Τα αιτήματά μας είναι δίκαια και συγκεκριμένα. Ζητούμε αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός μας λόγω του εμπάργκο και των ζημιών από τις βροχοπτώσεις. Ζητούμε κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και τα κτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, και να αφήνουν και ένα λογικό κέρδος, για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε και να ζήσουμε τις οικογένειές μας.

Ζητάμε να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να δοθεί φτηνό πετρέλαιο, όπως δίνεται στους εφοπλιστές, φτηνό ρεύμα και νερό, όπως δίνεται στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, σε σπίτια, χωράφια, κατάργηση και των άλλων χαρατσιών και να γίνουν απαραίτητα έργα υποδομής.

Ζητούμε ένα ατομικό φορολογικό εισόδημα 12000 συν 3000 για κάθε παιδί κι αυτό είναι ένα αίτημα που αφορά όχι μόνο εμάς τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, αλλά το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων. Το αφορολόγητο που ζητάμε το ζητάμε να ισχύσει για όλους, μέχρι και για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Να έχουμε ένα αφορολόγητο, όπως είπα, να καταργηθούν οι μεγάλες αυξήσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές, και να παίρνουμε μια σύνταξη αξιοπρέπειας στα 60 για τους αγρότες, στα 55 για τις αγρότισσες.

Να μη γίνει καμιά κατάσχεση, κανένας πλειστηριασμός, γιατί από 21 Φλεβάρη ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, και από 1η Μαΐου θα επεκταθούν και στα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πώς θα ζήσουμε, πώς θα καλλιεργήσουμε, αφού δεν έχουμε πληρωθεί τις προηγούμενες ζημιές.

Επίσης να καταργηθούν όλοι οι άμεσοι και έμμεσοι περιορισμοί που μπαίνουν από την αγροτική πολιτική που επιβάλλει να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις και στις ενισχύσεις.

Τα αιτήματά μας είναι δίκαια και γι αυτό καλούμε τον κόσμο κι όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, να σταθούν αλληλέγγυοι σ’ αυτόν τον τίμιο αγώνα που ξεκινάμε, κλιμακώνοντάς τον.

Συνεργαζόμαστε με τον Αγροτικό Σύλλογο Βέροιας, καθώς όλοι συντονιζόμαστε από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

Σάκης Τσίτσης

Η παρουσία μας εδώ είναι σημαντική, ήρθαμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στο δίκαιο αγώνα των αγροτών

Συμφωνούμε με τα αιτήματά τους. Τις μορφές πάλης και αγώνα οι ίδιοι τις καθορίζουν. Αυτήν τη στιγμή έχουν καθορίσει τη συγκέντρωση των τρακτέρ στην Κουλούρα, το Σάββατο στη Νάουσα.

Εκφράζουμε την απόλυτη συμπαράστασή μας. Άλλωστε οι αγρότες και οι εργάτες βράζουμε στο ίδιο καζάνι, αντιμέτωποι με την ίδια πολιτική, την αντιλαϊκή, που, όπως εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τσακίζει τους εργαζόμενους, καταργεί ακόμη και το δικαίωμα στην απεργία, ξεκληρίζοντας τους αγρότες και διώχνοντάς τους από τα χωράφια τους, με στόχο τη συγκεντροποίηση της αγροτικής παραγωγής.  

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας