Κοινωνία Παιδεία

Εκπαιδευτικός Όμιλος Ημαθίας: “Να αγωνιστούμε από κοινού για τα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης”

Δεν έχουν μεσολαβήσει πολλές ημέρες από τότε που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , συνεχίζοντας ακριβώς την ίδια πορεία με τις προκάτοχες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ψήφισε και νέα εξοντωτικά μέτρα εις βάρος των εργαζόμενων της χώρας, προωθώντας το γνωστό πλέον Πολυνομοσχέδιο της 3ης αξιολόγησης. Στα σπλάχνα κι αυτού του θηριώδους νομοθετικού μορφώματος «έκρυψαν» έντεχνα σειρά αντιεκπαιδευτικών μέτρων και ρυθμίσεων, βαφτίζοντας τη συντηρητική- αντιδραστική οπισθοδρόμηση… πρόοδο, δρώντας όπως εκείνοι που ονοματίζουν το «κρέας ψάρι» για να αποφύγουν τυχόν αντιδράσεις. Φιλοτέχνησαν και φιλοτεχνούν και για την εκπαίδευση και την κατάστασή της μία κίβδηλη, πλαστή εικόνα, ωραιοποιώντας τα ερείπια που αφήνει πάνω της η πολιτική τους.

Με τη νέα αυτή σειρά αντιεκπαιδευτικών και αντιπαιδαγωγικών μέτρων,  βαθαίνει ακόμα πιο πολύ η διαδικασία-πολύχρονη και πολυσχιδής- αποδόμησης, σταδιακής διάλυσης του δημόσιου σχολείου, του σχολείου που αφορά τις εκατοντάδες χιλιάδων παιδιών των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων.

Καθένας γνωρίζει σήμερα, αν όχι μπορεί εύκολα να διαπιστώσει, τη βαθιά μεταλλαγή προς το χειρότερο που έχει υποστεί η εκπαίδευση σε κάθε της βαθμίδα, ξεκινώντας από την πιο τρυφερή ηλικία της Προσχολικής Αγωγής και καταλήγοντας στην ανώτερη βαθμίδα των Πανεπιστημίων της χώρας. Αποκλειστικά υπεύθυνοι αυτής της μεταλλαγής οι πολιτικές που εφαρμόζονται από όλες τις κυβερνήσεις διαδοχικά και με συνέπεια.

Η κατρακύλα του δημόσιου σχολείου, που οδηγεί στην ημιμάθεια ή την αμάθεια, στην παροχή όχι στέρεης, σύγχρονης και βαθιάς μόρφωσης αλλά δεξιοτήτων και απλών ικανοτήτων, έχει ονοματεπώνυμο και πηγή προέλευσης. Κύκλους που την εμπνέονται και την επιβάλλουν, εγχώριους και στο εξωτερικό, πρόθυμους που από κυβερνητικές ή άλλες θέσεις την στηρίζουν και την υποστηρίζουν.

Υπεύθυνοι για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της εκπαίδευσης των μαθητών- ιδιαίτερα έντονη στα μνημονιακά χρόνια- δεν είναι άλλοι από την Ε.Ε., το γνωστό για τη δράση του ΔΝΤ, τον ΟΟΣΑ , όλοι τους κάθε άλλο παρά γνωστοί και φημισμένοι για τις φιλάνθρωπες και φιλεκπαιδευτικές τους διαθέσεις και θέσεις. Όλοι τους σε αγαστή συνεργασία με τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών, προχωρούν μεθοδικά το αντιεκπαιδευτικό τους έργο.

Είναι η πολιτική τους που συσσωρεύει διαρκώς προβλήματα , όπως η διαρκής υποχρηματοδότηση στην  εκπαίδευση που έλαβε δραματικές διαστάσεις στα χρόνια των διαδοχικών Μνημονίων, η τραγική υλικοτεχνική υποδομή και οι ελλείψεις των σχολείων σ’ ολόκληρη τη χώρα!

Είναι η πολιτική τους που δημιουργεί τις τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό κάθε χρόνο, αυτή που αδιαφορεί για τα τεράστια κενά, δεν πραγματοποιεί διορισμούς, καλύπτει τα δυσαναπλήρωτα κενά με αλχημείες, και κύρια σε βάρος των μαθητών!

Είναι η πολιτική τους που αδιαφορεί και δημιουργεί τις τεράστιες ελλείψεις και αδυναμίες των όποιων υποστηρικτικών δομών εξακολουθούν να λειτουργούν, να υπολειτουργούν, αν δεν τις έχει εξαφανίσει!

Είναι η πολιτική όλων των παραπάνω που εξαφάνισε χιλιάδες σχολεία και τμήματα τα προηγούμενα χρόνια από το χάρτη της εκπαίδευσης της χώρας στο όνομα της παιδαγωγικής ή της εξοικονόμησης και του εξορθολογισμού, συγχώνευσε ή κατάργησε σχολεία και τμήματα, δημιούργησε σχολεία μεγαθήρια και τμήματα τάξεων με πολλούς μαθητές, είναι αυτή ίδια πολιτική που ετοιμάζεται και πάλι να πράξει το ίδιο, η πολιτική που θεωρεί μαθητές και εκπαιδευτικούς εμπορεύματα που πρέπει να μετακινούνται από σχολείο σε σχολείο, δήθεν για μια καλύτερη εκπαίδευση!

Αυτά και μύρια άλλα αποτελούν τα αληθινά, τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης, των σχολείων μας, των μαθητών και εκπαιδευτικών μας. Απέναντι σε αυτά τα θηριώδη ζητήματα , οποιαδήποτε προσπάθεια ωραιοποίησης, οποιαδήποτε επιχείρηση απόκρυψης πέφτει στο κενό. Η κατάσταση στην εκπαίδευση εν έτει 2018 είναι αδύνατον να κρυφτεί, να εξαφανιστεί, αν και πολύ θα το επιθυμούσαν.

Απέναντι στη συνεχιζόμενη αντιεκπαιδευτική λαίλαπα των τελευταίων ετών ορθώθηκαν αντιστάσεις, δόθηκαν και εξακολουθούν να δίνονται αγώνες, και μάλιστα σημαντικοί, που δεν τους ξεχνούμε αλλά τους λαμβάνουμε υπόψη και πρέπει,  οφείλουμε να συνεχίσουμε.

Ενάντιοι σε αυτήν την πορεία βρέθηκαν, από σωστές θέσεις, οι εκπαιδευτικοί και το οργανωμένο εκπαιδευτικό κίνημα, όλοι όσοι ζώντας καθημερινά στις σχολικές αίθουσες αναπνέουν τη μπόχα της πολιτικής αυτής, διαπιστώνουν τα σημάδια που αφήνει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ενάντιοι σε αυτή την εξοντωτική πολιτική για τα παιδιά τους και για τους ίδιους, στάθηκαν από σωστή οπτική γωνία, και οι γονείς, βρίσκοντας έκφραση για τα προβλήματά τους μέσα από τους Συλλόγους Γονέων, τις Ενώσεις, την Ομοσπονδία.

Ενάντιοι σε αυτή την εγκληματική πολιτική, αλληλέγγυοι και παρόντες στους αγώνες για το σταμάτημά της και την ανατροπή της, φορείς, σωματεία εργαζόμενων και μεμονωμένα άτομα που αντιλαμβάνονται τον πραγματικό της χαρακτήρα, τις αληθινές προθέσεις όσων τις επιβάλλουν και τις εφαρμόζουν.

Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο διάστημα τα πάντα δείχνουν να έχουν σταματήσει. Είναι αλήθεια πως πολλοί επιδιώκουν να μας πείσουν ότι όλα έχουν τελειώσει. Είναι αλήθεια πως η απογοήτευση πολλών έχει φτάσει στο ζενίθ της. Είναι αλήθεια πως για άλλη μια φορά καλλιεργούν το μύθο πως « η Ιστορία έφτασε στο τέλος της» Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Είναι μέγιστο ψέμα! Όσο η επίθεση συνεχίζεται…τόσο μεγαλώνει η ανάγκη αυτοί οι αγώνες να αναζωογονηθούν, να μεγαλώσουν, να επεκταθούν!

Είναι ανάγκη όμως αυτοί να γίνονται οργανωμένα, μαζικά και όχι διά αντιπροσώπων. Να γίνονται κοιτώντας κατάματα τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης, με στόχο το αντιπάλεμα με τις αιτίες και τους αίτιους,  ακολουθώντας σωστή οπτική. Το τελευταίο διάστημα δημιουργούνται εύλογες απορίες για το κατά πόσο αυτό γίνεται αντιληπτό από όσους συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια. Απορίες για τη στάση που ακολουθεί ένα κομμάτι από όσους ασχολούνται με τα της εκπαίδευσης στην περιοχή, δραστηριοποιούμενοι μέσα από την Ένωση Συλλόγων Γονέων της Πρωτοβάθμιας.

Η πρακτική τους του τελευταίου διαστήματος πρέπει να μας κάνει όλους να αναρωτηθούμε, μα πρώτα και κύρια οφείλει να αναρωτηθεί το ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης που ευθύνεται για αυτήν.

Θεωρεί κανείς από όσους ενδιαφέρονται για τις τύχες της δημόσιας εκπαίδευσης- και πρώτα και κύρια η Ένωση- πως με τις πρωτοβουλίες του τελευταίου διαστήματος  (συνδιοργάνωση εκδήλωσης με τη Μητρόπολη προ ημερών και ανακοίνωση συμμετοχής εκ νέου το επόμενο διάστημα πάλι με τη Μητρόπολη και την «Ελληνική Ρωμιοσύνη») προχωρά η αντίσταση απέναντι στην αντιεκπαιδευτική πολιτική; Πώς είναι δυνατόν να υποστηριχτεί κάτι τέτοιο όταν η πρώτη εκδήλωση όχι μόνο δεν ανέδειξε κανένα από τα πραγματικά προβλήματα αλλά έδωσε βήμα σε σωβινιστικές, εθνικιστικές φωνές κάθε είδους, έστω κι αν αυτές ακούγονταν από επίσημα χείλη;

Θεωρεί κανείς – και πρώτα και κύρια η Ένωση- πως οι πρωτοβουλίες αυτές βοηθούν στη συνειδητοποίηση των προβλημάτων από τον κόσμο, στη συσπείρωσή του, βοηθούν να αναζωογονηθεί και να δημιουργηθεί κίνημα ισχυρό που θα βάλει τις βάσεις για το σταμάτημα της διάλυσης του σχολείου μας;

Θεωρεί κανείς  -και πρώτα και κύρια η Ένωση- πως μπήκε το παραμικρό λιθαράκι για μια σωστή ενημέρωση, αντίληψη της σημερινής κατάστασης και των προβλημάτων που πρέπει με αγώνες , από κοινού, να αντιμετωπίσουμε;

Είναι σίγουρο πως όσοι εμπλέκονται από συγκεκριμένες θέσεις «ευθύνης» διατηρούν το δικαίωμα της επιλογής των όποιων κινήσεων. Αυτό τους είναι αναφαίρετο δικαίωμα. Απέναντι στο λάθος όμως, απέναντι σε επιλογές που αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά διακυβεύματα  έχουμε όλοι την υποχρέωση της κριτικής.

Είναι δεδομένο πως τα «σφιχταγκαλιάσματα» αυτού του είδους δεν πρόκειται κατά κανένα τρόπο να βοηθήσουν την Ένωση να πραγματοποιήσει τους στόχους για τους οποίους,  έτσι κι αλλιώς, έχει συσταθεί και υπάρχει. Αντίθετα η συνέχιση αυτής της πορείας θα λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά και δεν πρόκειται να οδηγήσει σε καμία απολύτως επιτυχία.

Απέναντι σε όλους όσους ενδιαφέρονται για την τύχη της εκπαίδευσης και του σχολείου μας , για την τύχη της εκπαίδευσης των μαθητών μας, βρίσκεται η αντιλαϊκή , αντιεκπαιδευτική πολιτική των ΕΕ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ που εφαρμόζουν χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις , με ιδιαίτερη οξύτητα η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτούς και την πολιτική τους αντιπαλεύουμε από κοινού, συστήνοντας εκπαιδευτικό μέτωπο γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές , εργαζόμενοι. Η ομίχλη του τελευταίου διαστήματος , ας μη θολώσει την κρίση μας.

Βέροια 24-1-2018

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας