Βέροια Πολιτισμός

Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας. Ταξιδεύοντας στο χθες της πόλης μέσα από ένα ημερολόγιο

Οι δεσμοί του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας με το χθες και το χρέος του απέναντι στο παρελθόν, ώστε μέσα από την αναβίωσή του να κάνει το σήμερα καλύτερο, είναι πράγματα που το Λύκειο τα πέτυχε με πολύ κόπο  και πάθος, κερδίζοντας τη γενική αναγνώριση.

Το φετινό  ημερολόγιο του Λυκείου αποδεικνύει ακριβώς αυτήν τη σχέση ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, καθώς πραγματεύεται τη συνέχεια των επαγγελμάτων στη Βέροια από παλιά μέχρι σήμερα.

«Επαγγέλματα από τα χτες… μέχρι τα τώρα» είναι ο τίτλος που έδωσε ο δημιουργός του ημερολογίου, ο εκπαιδευτικός Θωμάς Δημητράκης, που βάσισε την έρευνά του και τα κείμενά του κάθε φορά σε  παλιές φωτογραφίες, που διέθεσαν οι Γεράσιμος Καλλιγάς και Παναγιώτης Ζέρβας, και σε φωτογραφίες που τράβηξε σήμερα η Σοφία Ελευθεριάδου, για να φανεί η συνέχεια ανάμεσα στα επαγγέλματα.

[…] «Από τα χτες… ως τα σήμερα αρκετά επαγγέλματα έπαψαν να ασκούνται. Οι νεότεροι δεν τα έζησαν και δεν τα γνώρισαν και οι παλιότεροι στον ίλιγγο του σημερινού ρυθμού ζωής τα λησμόνησαν.

Οι παλιότεροι επαγγελματίες «έφυγαν» και αρκετοί «πήραν» μαζί τους τις γνώσεις και τις εμπειρίες αλλά και τις αντιξοότητες των επαγγελμάτων τους.

Με την κυκλοφορία του ημερολογίου αυτού το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας δίνει την ευκαιρία και να θυμηθούμε ορισμένα καταστήματα και κάποιους επαγγελματίες που κάποτε υπήρξαν τα ζωντανά κύτταρα της βεροιώτικης κοινωνίας αλλά και να αναπολήσουμε τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε μαζί τους» γράφει ο Θωμάς Δημητράκης στον πρόλογό του.

Παλιά εστιατόρια, ωρολογάδικα, μπακάλικα, μανάβικα, τυροκομεία, κομμωτήρια, φωτογραφεία, τενεκετζίδικα, φουρνάρικα, τσαγκαράδικα και ζαχαροπλαστεία , με τις φωτογραφίες των χώρων και των ανθρώπων του χθες, συνοδεύονται από την παρουσία των σημερινών χώρων και ανθρώπων που αποτελούν τη συνέχεια.

Μια δουλειά σοβαρή από τη μεριά του Λυκείου και όσων εργάστηκαν ή συνεργάστηκαν στην έκδοσή του, που αποτελεί και μια παρακαταθήκη στην Ιστορία της καθημερινότητας της πόλης.

far

banner-article

Ροη ειδήσεων