Βέροια Ρεπορτάζ

Έντονες διαμαρτυρίες στο ΔΣ Βέροιας για τη μετεγκατάσταση των Ρομά στο Εργοχώρι

Σε κλίμα πρωτοφανούς έντασης κάτοικοι του Εργοχωρίου γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα  συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας διαμαρτυρόμενοι για τη μετεγκατάσταση των Ρομά της περιοχής τους και κυρίως για τον τρόπο που αυτή αποφασίστηκε να γίνει, χωρίς, όπως είπαν, προηγούμενη ενημέρωσή τους.

Το θέμα έγκριση ή μη του σχεδίου δράσης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά στον Δήμο Βέροιας και της πρότασης οικιστικής αποκατάστασης των οικογενειών Ρομά που διαβιούν στον καταυλισμό του Εργοχωρίου, μετά από τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων, και παρά την κατευναστική στάση του Δημάρχου Βέροιας, ο οποίος εξήγησε ότι προηγήθηκε διαβούλευση για το συγκεκριμένο θέμα, στην οποία οι κάτοικοι δεν παρέστησαν, αναβλήθηκε.

Και μετά την αποχώρηση των κατοίκων, οι οποίοι πείστηκαν κυρίως από την υπόσχεση του Δημάρχου ότι καμία απόφαση σχετική με το θέμα τους δεν πρόκειται να παρθεί χωρίς ενημέρωσή τους, το ίδιο το θέμα συνέχισε να προβληματίζει το ΔΣ.

Συγκεκριμένα, υπό μορφή συμβουλής ο Κώστας Καραπαναγιωτίδης επεσήμανε την έλλειψη συνεργασίας της Δημοτικής Αρχής με την Αντιπολίτευση, πράγμα που θα έλυνε ευκολότερα τα εκάστοτε προβλήματα.

«Δεν ήταν εικόνα Δημοτικού Συμβουλίου η σημερινή. Ο Δήμος διαθέτει και νομικούς και τεχνικούς συμβούλους. Δεν πρέπει να αφήνετε τα πράγματα να φτάνουν εδώ. Συμβουλευτείτε μας, διαθέτουμε εμπειρία» είπε.

Προχειρότητα καταλόγισε στη Δημοτική Αρχή και ο Αντώνης Μαρκούλης για το συγκεκριμένο θέμα.

«Ήρθε για συζήτηση ένα θέμα, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των κατοίκων. Αυτό είναι έλλειμμα Δημοκρατίας!» κατέληξε.

Η τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Θεόφιλου Κορωνά, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το συγκεκριμένο θέμα, έδωσε μια άλλη διάσταση.

«Κληθήκαμε να καταγράψουμε τον πληθυσμό των Ρομά, σε σχέδιο ενσωμάτωσής τους στον οικισμό Εργοχωρίου. Καλέσαμε διαβούλευση, έγινε η διαβούλευση και κανείς από τους σήμερα διαμαρτυρόμενους δεν προσήλθε.

Το σχέδιο δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς συγκατάθεση των κατοίκων του Εργοχωρίου. Δεν υπήρξε σκοπιμότητα να γίνει κάτι εν κρυπτώ. Ο καταυλισμός των Ρομά υπάρχει πάνω από 30 χρόνια. Με το νέο σχέδιο αναβαθμίζεται η περιοχή. Συνεργαζόμαστε με εταιρεία που ξέρει να κάνει μελέτες» πρόσθεσε.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας