Βέροια Ρεπορτάζ

Εκδήλωση διαμαρτυρίας στη Βέροια για το μάθημα των Θρησκευτικών: “Όχι στα Νέα Προγράμματα Σπουδών. Η φωνή μας θα ακουστεί!”

  Δήμητρα Σμυρνή

Με μια εντυπωσιακή σε όγκο εκδήλωση στο Χώρο Τεχνών της Βέροιας, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων  Α’/θμιας Εκπαίδευσης της πόλης, με τη στήριξη  της Ιερής Μητρόπολης και συνδιοργανωτές την Ένωση Θεολόγων Νομού Ημαθίας, την Ενωμένη Ρωμιοσύνη, το Σύλλογο Πολυτέκνων και τη στήριξη επίσης Μορφωτικών, Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων του Νομού, διαμαρτυρήθηκε έντονα για τις αλλαγές στο Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Η εκδήλωση, που κράτησε σχεδόν ένα τρίωρο και κατέληξε μετά από δύο κεντρικές εισηγήσεις και άλλες τοποθετήσεις σε ψήφισμα, διακρινόταν για το πάθος των ομιλητών και την επιχειρηματολογία τους, βασισμένη σε καταγραφή των παρατηρήσεών τους πάνω στο Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, που χαρακτηρίστηκε από όλους επικίνδυνο για τους μαθητές και από κάποιους εγκληματικό.

Η συντονίστρια της εκδήλωσης κ. Σαρηγιαννίδου, εκπροσωπώντας το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, είπε  προλογίζοντας :

«Η αποψινή είναι μια σύναξη προβληματισμού και διαμαρτυρίας. Το ψέμα, η διαστρέβλωση και η αμάθεια έχουν αντίχτυπο στον ψυχισμό των παιδιών μας. Ήρθε η ώρα των γονέων. Οι γονείς επιτέλους κινούνται, το Υπουργείο ανήσυχο αμύνεται. Πρέπει να αποφασίσουμε τρόπους δράσης!»

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων πρόσθεσε στο κλίμα διαμαρτυρίας τη δική του φωνή λέγοντας:

«Ενισχύουμε τη φωνή διαμαρτυρίας όσων ανησυχούν για τις αλλαγές που θίγουν την εθνική μας ιδιοπροσωπία. Ο αλλαγές δεν μπορούν να γίνονται αυθαίρετα και σκόπιμα. Έχουμε χρέος να υποδείξουμε τους κινδύνους που προκύπτουν. Πρέπει να ενώσουμε τη φωνή μας και στο θέμα των βιβλίων αλλά και στο  θέμα της Μακεδονίας. Η φωνή μας πρέπει ν΄ ακουστεί και να γίνει σεβαστή από τους υπεύθυνους.»

Μετά από  σύντομες τοποθετήσεις του Προέδρου του Συλλόγου Γονέων κ. Δούκα, του Προέδρου της Ένωσης Θεολόγων κ. Χωματά και του Προέδρου της Ενωμένης Ρωμιοσύνης κ. Κοτσάμπαση, ο λόγος δόθηκε στον  Καθηγητή Θεολογίας του ΑΠΘ και Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων κ. Ηρακλή Ρεράκη, ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας:

«Εκδήλωση διαμαρτυρίας και μαρτυρίας είναι η σημερινή. Όχι στη διάδοση  της πολυθρησκείας.  Δεν είμαστε φανατικοί και ακραίοι. Μολύνεται όμως και διαστρέφεται η θρησκευτικότητα της πίστης μας.»

Τονίζοντας  τις θέσεις του Χένρυ Κίσινγκερ για τους τρεις τρόπους αφελληνισμού, με κυρίαρχο αυτόν της θρησκείας, ο εισηγητής ισχυρίστηκε πως υιοθετούνται, όταν αμβλύνεται το αίσθημα της Ορθοδοξίας μέσα από τα νέα βιβλία. Οι μαθητές οδηγούνται  σε αποπροσανατολισμό, καθώς σκοπός των βιβλίων είναι η ομογενοποίηση και βαθμιαία η αλλοίωση των ταυτοτήτων.

« Η αρρωστημένη πολυθρησκευτικότητα οδηγεί  στην αποδόμηση των πάντων. Η Θεολογία δεν μπορεί να γίνει μοχλός προπαγάνδας και αποπροσανατολισμού» πρόσθεσε.

Ανάμεσα στον α’ εισηγητή και στον β’ που ακολούθησε, παρεμβλήθηκε η Σχολική Χορωδία της Α’/θμιας Εκπαίδευσης με μαέστρο την Ελένη Αναγνώστου στο πιάνο.

Τραγούδια,  όπως το «έχε το νου σου στο παιδί» του Μίκη Θεοδωράκη, ή το «Γιώργος Θαλάσσης» του Λουκιανού Κηλαηδόνη, που το τραγούδησε ο βαρύτονος Γιώργος Κυρόπουλος με την παιδική χορωδία γύρω του, έστειλαν τα σαφή μηνύματά τους στο ακροατήριο.

Τελευταίος εισηγητής ο κ. Θεόδωρος Κουτσιώρας, Θεολόγος Μέσης Εκπαίδευσης Λάρισας  και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τετελεσμένο γεγονός , το οποίο παραβιάζει το Σύνταγμα, ξεριζώνοντας το αίσθημα της Ορθοδοξίας. Το Υπουργείο τώρα πια ανησυχεί, καθώς στέλνονται κατά χιλιάδες πίσω οι ‘φάκελοι’ των νέων βιβλίων. Η υποκρισία είναι ολοφάνερη. Εξυφαίνεται η αποδόμηση του Γένους μας» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια με υλικό παρμένο από τα σχολικά βιβλία Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου στήριξε την επιχειρηματολογία του, επιμένοντας σε λόγο αλλά και σε εικόνα μέσα από ταυτόχρονη προβολή αποσπασμάτων.

Η βραδιά έκλεισε με συζήτηση και ψήφισμα.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας