Πολιτισμός

Αλέξανδρος Τζιόλας: “Το πιό γλυκό ηχόχρωμα μπουζουκιού σήμερα στην Ελλάδα έχει όνομα Χρήστος Παπαδόπουλος”

 Επιμέλεια: Αλέξανδρος ΤΖΙΟΛΑΣ
Η Βιογραφία του
Φθινοπωρινή όμορφη γλυκιά βραδιά, καθημερινή, στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης. Η ώρα σχετικά περασμένη και ο κόσμος λίγος. Ό,τι πρέπει για να την βρεί κανείς!Κάποιος από την παρέα φωνάζει το πατριωτάκι μου που μας σέρβιρε : «φίλε πιάσε μία μπύρα ακόμη». Αυτός, ξέροντας τις μουσικές μου αγάπες, μπαίνει στο μαγαζί και βγαίνοντας πατάει το κουμπί στο stereo, που για λίγο είχε σταματήσει γυρίζοντας το κουμπί της έντασης στο τέρμα. Από τα ηχεία του μαγαζιού ακούγεται δυνατά : Φίλε πιάνεις δύο μπύρες σε παρακαλώ! Όχι δύο, τρείς!
Και ξεκινάει ένα καταιγισμός γλυκιάς πενιάς, ενός γλυκού ήχου μπουζουκιού, μιάς ασυγκράτητης μίξης χορευτικού ξεσηκωμού και ψυχικής αγαλλίασης, ο μεταξένιος ήχος να πλημυρίζει την πλατεία, οι νότες να κελαηδούν πρωτόγνωρα και ξαφνικά όλοι οι τριγύρω μας να φωνάζουν με μια φωνή : Ερεεε Χρήστο μεγάλεεεε! Παλαιότερα στην Ελλάδα, στα χωριά και στις συνοικίες ένας και μόνο ήχος μπουζουκιού αναγνωρίζονταν : του Χιώτη! Σήμερα αυτό το χάρισμα το έχει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Τα Παιδιά από την Πάτρα.
 
Ο Χρήστος Παπαδόπουλος ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 στα Γρεβενά παίζοντας rock.  Όμως, το 1980, στο Πολυτεχνείο της Πάτρας μια παρέα έψαχνε για μπουζούκι. Έτσι γνώρισε τα… Παιδιά απ’ την Πάτρα.Οι πρώτοι τέσσερις δίσκοι του συγκροτήματος «Τα Παιδιά απ’ την Πάτρα» πούλησαν μέσα σε τρία χρόνια πάνω από 700.000 αντίτυπα, και τα CD τους εξακολουθούν να έχουν απήχηση, αφού είναι το μακροβιότερο συγκρότημα της Ελλάδας στο λαϊκό τραγούδι.
Το γκρουπ συνεργάζεται με μεγάλες φωνές, όπως: Ρίτα Σακελλαρίου, Σταμάτης Κόκοτας, Θέμης Αδαμαντίδης, Δούκισσα κ.ά. Παράλληλα, ο Χρήστος Παπαδόπουλος ταξιδεύει σε όλη την Ανατολή (Ινδία – Συρία – Ιορδανία – Ιράκ – Αίγυπτο – Τουρκία και αλλού), όπου πειραματίζεται και αυτοσχεδιάζει με μεγάλους ντόπιους μουσικούς.Η εκπομπή “Χάριν Ευφωνίας” που κάνει απ’ το 1995 ως το 2002 στο τηλεοπτικό κανάλι Seven γίνεται άλλο ένα μεγάλο σχολείο γι’ αυτόν, αφού έχει αυτοσχεδιάσει με 120 από τους σημαντικότερους Έλληνες και ξένους μουσικούς.
Τώρα συνεχίζεται στο κανάλι της Βουλής. Όλα αυτά σήμερα τα φιλτράρει και τα μεταφέρει στις μουσικές του. Με τα «Παιδιά απ’ την Πάτρα» γέμισαν δύο φόρες σε μια εβδομάδα τον Λυκαβηττό, το καλοκαίρι του 1984. Το 1986 έπαιξαν στη συναυλία της ΕΣΜΕ στο Ολυμπιακό Στάδιο μπροστά σε 80.000 θεατές.
Με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση τα πρώτα χρόνια
Ο Χρήστος Παπαδόπουλος έχει εμφανιστεί στο Ηρώδειο, σε παράσταση για τη Γενοκτονία του Διστόμου. Επίσης έχει παίξει στο Μέγαρο Μουσικής στο Χόμπαρτ, την πρωτεύουσα της Τασμανίας, και στο Μέγαρο Μουσικής στην Παταγονία της Χιλής, σε αφιέρωμα στον Ζωρζ Μουστακί.
Το 2013 εμφανίστηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια φεστιβάλ στα Σκόπια με τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες των Βαλκανίων, επίσης τον Απρίλιο του 2015 παρουσίασε την μουσική του στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με μεγάλη επιτυχία.Παράλληλα από το 1998 αρχίζει να γράφει μουσικές για σίριαλ και ταινίες. Η αρχή έγινε στο σίριαλ του Mega «Κάτι τρέχει με τους δίπλα» το οποίο όμως δεν κυκλοφόρησε σε soundtrac.
 Στη συνέχεια μπορείτε να διαβάσετε την ενδιαφέρουσα  συνέντευξη τουΧρήστου  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ στον Αλέξανδρο ΤΖΙΟΛΑ  καθώς και στιγμιότυπα από τη γενέθλια γη, τα Γρεβενά,  ΕΔΩ
banner-article

Ροη ειδήσεων