Βέροια Κοινωνία

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας σχετικά με την καλλιέργεια της “ιατρικής – φαρμακευτικής” κάνναβης

Το Δ.Σ. του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας , στη συνεδρείαση της 9-ης Ιανουαρίου 2018 ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα, που αφορά την καλλιέργεια της “ιατρικής-φαρμακευτικής” κάνναβης.

ΨΗΦΙΣΜΑ

                      Με αφορμή την συζήτηση για την καλλιέργεια «ιατρικής-φαρμακευτικής» κάνναβης

Το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί η συζήτηση για την αξιοποίηση της λεγόμενης «ιατρικής» ή «φαρμακευτικής» χρήσης της κάνναβης.

Ο νομός Ημαθίας βρίσκεται στο κέντρο της συζήτησης, αφού θεωρείται περιοχή στην οποία επιχειρήσεις που ασχολούνται με την καλλιέργεια της «ιατρικής» κάνναβης έχουν ήδη βρει τα στρέμματα στα οποία θα ξεκινήσει η παραγωγή. Για το θέμα έχει γίνει συζήτηση και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νάουσας, όπου εκφράστηκε και η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να παραχωρήσει-ενοικιάσει αγροτικές εκτάσεις για την καλλιέργεια.

Με όχημα τη «φαρμακευτική» τάχα, χρήση της κάνναβης, επιχειρείται η πλήρης αποποινικοποίηση της χρήσης και της διακίνησης των ναρκωτικών.

Με ασαφή και ανυπόστατα πολλές φορές «επιστημονικά» δεδομένα, προσπαθούν να αποκρύψουν το γεγονός ότι η όλη προσπάθεια στοχεύει στην επιδίωξη για γρήγορη καπιταλιστική ανάπτυξη («Υπάρχει δυνατότητα και αναγκαιότητα ν’ αποτελέσει η «ιατρική-φαρμακευτική κάνναβη πεδίο παραγωγικής δραστηριότητας και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και επενδύσεων»). Μία ανάπτυξη που θα βασίζεται στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων ή των αγροτών εκείνων που θα μετατραπούν σ’ εργάτες γης πολυεθνικών εταιρειών καλλιέργειας «φαρμακευτικής» κάνναβης.

Δε νοιάζονται για τη θεραπεία των ασθενών αυτοί που διέλυσαν τη Δημόσια Υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση, αυτοί που μετέτρεψαν τα φάρμακα σε πανάκριβα εμπορεύματα. Ακόμη κι αν κάποιο συστατικό απομονωθεί και μπορέσει ν’ αξιοποιηθεί ιατρικά, δε χαρακτηρίζεται «θεραπευτικό» κανένα ναρκωτικό. Το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει την επιστημονική έρευνα για ιατρικούς σκοπούς, υπάρχει από χρόνια. Με το να ζητούν απελευθέρωση της παραγωγής και διάθεσης της κάνναβης, αυτό που κάνουν, είναι να διαφημίζουν μια ουσία που προκαλεί εξάρτηση, και «κοινωνικό θάνατο».

Τα οικονομικά και πολιτικά «λόμπι» που τάσσονται υπέρ της ελεύθερης χρήσης ναρκωτικών συνδέονται άμεσα με πολυεθνικούς ομίλους-κολοσσούς, καθώς, τα κέρδη που φέρνει η υπόθεση των ναρκωτικών για λογαριασμό του κεφαλαίου, είναι πολυεπίπεδα, είτε από την παράνομη, είτε από τη νόμιμη αγορά: μόνο στην Ευρώπη, η κάνναβη αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο (38%) της λιανικής αγοράς παράνομων ουσιών, με αξία η οποία εκτιμάται μέχρι και 12,9 δις. ευρώ το χρόνο.

Αυτό είναι το μέλλον που επιδιώκουν για τη νέα γενιά: ελεύθερη χρήση, ελεύθερη διακίνηση ναρκωτικών, κέρδος για τα μονοπώλια της φαρμακοβιομηχανίας. Θέλουν μια νεολαία παραδομένη στα ναρκωτικά, απαθή κι ανίκανη ν’ αντισταθεί και να παλέψει για τα δικαιώματά της στη μόρφωση, στη δουλειά, στην ψυχαγωγία. Θέλουν μια νεολαία να κινείται στο περιθώριο της ζωής, ακίνδυνη για το σύστημα και για ότι σχεδιάζεται και υλοποιείται γι αυτήν, αλλά χωρίς την ίδια ενεργό και συμμέτοχο.

Καλούμε τους φορείς  τού νομού ν’ αντιταχθούν σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις. Απαιτούμε να σταματήσει τώρα η όποια διαδικασία παραχώρησης γης, για την καλλιέργεια της λεγόμενης «ιατρικής» κάνναβης.

Δε διαχωρίζουμε τα ναρκωτικά σε σκληρά και μαλακά. Λέμε ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά.

Αγωνιζόμαστε για μία κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά.

banner-article

Ροη ειδήσεων