Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Ένα ταξίδι στον ελληνόφωνο πολιτισμό της Κάτω Ιταλίας με οδηγό τη Φωτεινή Καϊμάκη

Δήμητρα Σμυρνή

Προσκεκλημένη των «Φίλων του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας» και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης η Φωτεινή Καϊμάκη, φιλόλογος, ποιήτρια και φωτογράφος, με το πάθος της μελέτης του ελληνόφωνου πολιτισμού της Κάτω Ιταλίας, έδωσε στη Βιβλιοθήκη μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη με τίτλο «Ένα ταξίδι 21 χρόνων στην Πούλια και την Καλαβρία».

Εκπροσωπώντας τους «Φίλους», η Ζώγια Καρακώστα έκανε ένα μικρό πορτρέτο της ομιλήτριας, που τη διακρίνει όχι μόνο η επιστημονική γνώση αλλά και η διάθεση για συνεχή και μακροχρόνια έρευνα στον τομέα του ελληνόφωνου πολιτισμού.

Παίρνοντας το λόγο η κ. Καϊμάκη, κέρδισε αμέσως τις εντυπώσεις, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού με τον επιστημονικό της λόγο, αλλά και με την αμεσότητα και την επικοινωνιακή δυνατότητα που διέθετε ο λόγος αυτός.

Η διάλεξη βασίστηκε στο τελευταίο της βιβλίο «Με τη φτερούγα του ταξιδιού», που κλείνει στις σελίδες του το γοητευτικό κόσμο του ελληνόφωνου πολιτισμού, έτσι όπως τον έζησε ταξιδεύοντας στα χωριά του και γνωρίζοντας τους ανθρώπους του η συγγραφέας.

Έχοντας ως σημαντικά στοιχεία στήριξης της διάλεξής της τις φωτογραφίες του τόπου και των ανθρώπων που τράβηξε η ίδια, αλλά και τραγούδια και διαλόγους αυθεντικούς, απόσταγμα των ταξιδιών της, που συνοδεύουν το βιβλίο της, διάβασε χαρακτηριστικά αποσπάσματα απ’ αυτό, πλουτίζοντας με σχόλια, εικόνα και μουσική τη διάλεξη.

Ο τόπος με τα χαρακτηριστικά του γνωρίσματα, τις εκκλησιές του, τα ορεινά του χωριά, οι άνθρωποι, φτωχοί και βασανισμένοι, η γλώσσα,  που οι γκρεκάνοι ακόμα αντιστέκονται στη λαίλαπα του χρόνου και τη μιλούν όσο μπορούν, και η μουσική, εκρηκτική σαν απόηχος της διονυσιακής λατρείας, ήταν πυρήνες της διάλεξης που μετέφερε το κοινό σ’ έναν άλλο κόσμο με οδηγό τη συγγραφέα του βιβλίου.

Η βραδιά έκλεισε με μια εκρηκτική ταραντέλα, και μια φωτογραφία παιδιών που κρατώντας στα χέρια τους ταμπορέλα την τραγουδούσαν, αφήνοντας σε όλους τη γεύση του ταξιδιού.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας