Βέροια Κοινωνία

Απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Βέροια: “Δίνουμε μαχητική απάντηση στα νέα μέτρα πτώχευσης του λαού”

Με σχετικά καλή συμμετοχή, εργαζόμενων αλλά και συνταξιούχων, έγινε σήμερα το πρωί η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Πλατεία Ωρολογίου της Βέροιας.

Τη συγκέντρωση αρχικά χαιρέτισε η Πρόεδρος του Σωματείου  των Συνταξιούχων ΙΚΑ  και ΟΑΕΕ  Βέροιας,  Αθανασιάδου Βασιλική, η οποία  τόνισε μεταξύ  άλλων ότι η Κυβέρνηση, ύστερα από απαίτηση των δανειστών και του μεγάλου κεφαλαίου, ετοιμάζεται για νέα καρατόμηση των συντάξεων. Είπε χαρακτηριστικά:

“Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους να δώσουν μαχητική απάντηση στα αντιλαϊκά παζάρια, στα νέα σχέδια πτώχευσης των λαϊκών στρωμάτων.

Κατακρεουργούν κύριες και επικουρικές συντάξεις, έχουν αφαιρέσει δώρα, εξαφανίζουν το ΕΚΑΣ. Έχουν συμφωνήσει σε νέα μείωση του αφορολόγητου. Τσακίζουν εμάς και τα παιδιά μας.

Η υγεία, η περίθαλψη, η πρόνοια δεν είναι παροχές. Είναι κατακτήσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος, δικαιώματα αποσπασμένα με αγώνες και αίμα. Με τον ιδρώτα μας φτιάχτηκαν τα νοσοκομεία, το δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν κάνουμε πίσω από τα αιτήματά μας.

Τα ψίχουλα που μοιράζουν είναι από το ματωμένο πρωτογενές πλεόνασμα, είναι το αποτέλεσμα του μοιράσματος του κλεμμένου εισοδήματος εργαζομένων και συνταξιούχων. Είναι μοίρασμα τις φτώχειας ανάμεσα στους φτωχούς

Οι αντιλαϊκές καταιγίδες της κυβέρνησης δεν πρόκειται να πνίξουν το αγωνιστικό – ταξικό – εργατικό και λαϊκό κίνημα. Όσοι λάσπη και αν του ρίξουν οι δυνάμεις του κεφαλαίου, θα στέκεται όρθιο, θα προχωρά μπροστά αταλάντευτο και αποφασισμένο.”

Τέλος  κάλεσε τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος στο αυριανό  συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα.

Στη συνέχεια  κεντρική ομιλία  έκανε το μέλος του ΔΣ του Διδασκαλικού Συλλόγου Βέροιας  Άννα Κοκοζίδου. Είπε μεταξύ άλλων ότι το πανηγυρικό κλίμα που προσπαθεί να καλλιεργήσει η Κυβέρνηση σχετικά με το παραμύθι της «δίκαιης  ανάπτυξης»  δεν έχει τίποτα θετικό για τους εργαζόμενους, ενώ στην ουσία  αυτό που επιχειρείται  είναι επιπλέον καταργήσεις δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζόμενων.

Τα μέτρα της 3ης αξιολόγησης που ετοιμάζονται να περάσουν μέσα στη σιωπή έχουν ως επίκεντρο τα νέα χτυπήματα στα «εργασιακά» με νέες μειώσεις συντάξεων και κοινωνικών παροχών, με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και ότι αυτό συνεπάγεται.

Επίσης η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ικανοποιήσει ένα ακόμη αίτημα των δανειστών και της μεγαλοεργοδοσίας με το χτύπημα στην απεργία και της συνδικαλιστικής δράσης.

Η κυβέρνηση  μέσω του   κρατικού προϋπολογισμού  για το 2018   διαπράττει ακόμα μια ληστεία απέναντι στο λαό, αφού τα ξαναπαίρνει από μας και τα δίνει ζεστό χρήμα στους επιχειρηματίες, για να ανακάμψουν τα κέρδη τους. Μας βυθίζουν πιο βαθιά στη φτώχεια για να γίνουν ακόμα πιο πλούσιοι οι άλλοι, αυξάνοντας τη φοροληστεία για το λαό και μειώνοντας τους φόρους στα κέρδη των επιχειρήσεων, μειώνοντας και άλλο τη χρηματοδότηση σε νοσοκομεία και πετσοκόβοντας τις συντάξεις. Με τα πλεονάσματα που δημιουργούνται από τις δικές μας θυσίες ανοίγουν νέα πεδία για επενδύσεις και κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Τέλος απευθυνόμενη  σ’ αυτούς που είναι  μια μικρή  μειοψηφία που  μας εκμεταλλεύονται και μας ξεζουμίζουν στους χώρους δουλειάς, που μας τρομοκρατούν, μας απολύουν, μας κλείνουν το μαγαζί και μας διώχνουν από το χωράφι πετώντας μας στην ανεργία, σ’ αυτούς που κολυμπάνε στα πλούτη και που  ζουν στη χλιδή, ενώ εμείς δεν μπορούμε στο 2017 να εξασφαλίσουμε ούτε τα απαραίτητα, είπε πως δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί.

Καλούμε, τόνισε η ομιλήτρια,  το κάθε σωματείο, τον κάθε σύλλογο, όλους τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να οργανώσουν την αντίθεσή τους απέναντι σε κάθε πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας. Να μην τολμήσουν να απλώσουν το χέρι τους. Δεν θα χάσει κανένας εργάτης και εργάτρια, ΕΒΕ, άνεργος, συνταξιούχος το σπίτι του για λογαριασμό των συμφερόντων των τραπεζών.

Διεκδικούμε, είπε στη συνέχεια η ομιλήτρια:

Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό. Κατώτερο μεροκάματο 33,57 ευρώ.
Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ και κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.
Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων.
Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό.
Όχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν τη λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζομένων, τις εργατικές διεκδικήσεις.
 Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη!

Μετά το  τέλος της ομιλίας ακολούθησε μαχητική πορεία με συνθήματα του ΠΑΜΕ στους δρόμους της Βέροιας.

far

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας