Γράμματα & Τέχνες

Συγκλονιστικός ο Στέλιος Μάινας ερμηνεύοντας Παπαδιαμάντη

 Δήμητρα Σμυρνή

Νάουσα, 12 Δεκεμβρίου, και ο Στέλιος Μάινας ανασταίνει εντυπωσιακά, συγκινητικά και ανεπανάληπτα τον κόσμο του Παπαδιαμάντη, στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης.

Μια βραδιά λόγου και μουσικής, όπου ο λόγος του Παπαδιαμάντη μετατρέπεται μαγικά σε θεατρική πράξη και η μουσική, που συνοδεύει τον Μάινα σ’ ένα συγκλονιστικό ρεσιτάλ ηθοποιίας, περνάει μέσα από παραδοσιακά όργανα που εναλλάσσονται διαρκώς, ξεκινώντας από το Δημοτικό Τραγούδι, για να φτάσουν  μέσα  από θραύσματα μελοποιημένων στίχων του Σολωμού  στον ύμνο του Απόστολου Παύλου για την αγάπη.

Ένα σύνολο αρραγές, όπου όλα έχουν θέση!

Κυρίαρχος ο λόγος του Παπαδιαμάντη να πλάθει με τη δική του γλώσσα έναν κόσμο για πάντα χαμένο, έναν κόσμο αθώο, όπου τα μικρά μεγεθύνονται μέσα στη λάμψη της απλότητάς τους, κι όπου “τα πάθη κι οι καημοί του κόσμου”  ίσως δεν έχουν τελειωμό, όμως καταγράφονται πάνω στο χαρτί σαν αναπόδραστη μοίρα με τον βαθύτερο και στωικότερο φιλοσοφικό στοχασμό.

Ο Στέλιος Μάινας έχει αποδείξει μέχρι τώρα το  εύρος των ερμηνευτικών δυνατοτήτων του και στο θέατρο και στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Όλοι ξέρουμε ποιος είναι. Αυτό που κατάφερε όμως ερμηνεύοντας  Παπαδιαμάντη, είναι κάτι διαφορετικό, που ξεπερνά τα συνηθισμένα.

Το να μπεις στον κόσμο του Παπαδιαμάντη  παίζοντας όχι έναν ρόλο αλλά πολλούς, το να αναστήσεις μια ολόκληρη εποχή με τις λεπτότερες ερμηνευτικές αποχρώσεις, μόνο με τη φωνή και την έκφραση, είναι μια κατάθεση όχι απλά στο Θέατρο αλλά στο Λόγο, που εμπεριέχει όλες τις εν δυνάμει εκφάνσεις του.

Όρθιος μπροστά σ’ ένα αναλόγιο, ψάλτης θαρρείς μιας λειτουργίας κατανυκτικής, έδεσε τη φωνή του και την εκπληκτική εκφραστική της δεινότητα, με τους ήχους που άφηναν τα κρουστά, τα έγχορδα, και τα πνευστά του Κώστα Κωνσταντάτου και της Ουρανίας Πάντζιου, που έπαιζαν και τραγουδούσαν, προσθέτοντας με τα ιντερμέδιά τους στη μουσική αυτή παράσταση μια ξεχωριστή γοητεία. Εξαιρετικές μουσικές και σκηνικές παρουσίες και οι δυο τους!

«Η Υπηρέτρα», «Το μοιρολόι της φώκιας», το «Έρως-Ήρως» του Παπαδιαμάντη, εικόνες, αισθήματα, χρώματα, ξέφυγαν από τις σελίδες των βιβλίων του και ζωντάνεψαν μέσα από μια παράσταση, που ξάφνιασε και συγκίνησε με τη λιτότητα των εκφραστικών της μέσων και την ερμηνευτική δύναμη των συντελεστών της. Μια παράσταση αξιώσεων!

Φωτογραφίες: faretra.info

Μπορείτε να διαβάσετε παλιότερη συνέντευξη του Στέλιου Μάινα στη Φαρέτρα ΕΔΩ

banner-article

Ροη ειδήσεων