Βέροια Ρεπορτάζ

Το Μουσείο Εκπαίδευσης “Χρίστος Τσολάκης” εκπέμπει SOS

Δήμητρα Σμυρνή

Ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Εκπαίδευσης «Χρίστος Τσολάκης», με αφορμή την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση, που έγινε χθες το απόγευμα, 11 Δεκεμβρίου, πρόβαλε ανάγλυφα τα προβλήματα του Μουσείου, που δεν αντιμετωπίζει πια μόνο το πρόβλημα της μετεγκατάστασης, αλλά πολύ σοβαρότερα προβλήματα, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελισάβετ Κορδονίδου έκανε αρχικά μια σύντομη αναδρομή στις δράσεις του Συλλόγου, που σκοπό είχαν τη μετεγκατάστασή του. Αν και  επιθυμητός στόχος ήταν η  διεκδίκηση των Παλιών Δικαστηρίων, ενός χώρου που θα αναδείκνυε το πολύτιμο υλικό που πρόσφερε ο Χρίστος Τσολάκης στη Βέροια, η Πρόεδρος ανακοίνωσε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τώρα το Μουσείο είναι πολύ σοβαρότερα από τη μετεγκατάσταση, λέγοντας:

«Το Μουσείο αυτήν τη στιγμή δεν είναι επισκέψιμο, γιατί δίπλα του τελούνται οι εργασίες για την εγκατάσταση του Μουσικού Σχολείου Βέροιας. Όμως, ακόμη και να μη συνέβαινε αυτό, το Μουσείο δεν είναι επισκέψιμο, γιατί χρειάζεται άμεσα επισκευές, κάτι που απαγορεύει κάθε είδους επίσκεψη.»

Έχοντας το απερχόμενο συμβούλιο στα χέρια του ένα πλήθος φωτογραφιών, που αποδεικνύουν τη σοβαρότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Μουσείο, τόνισε την ανάγκη άμεσων επισκευών, πρωτίστως στη στέγη του κτιρίου, αλλά και στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι η συντήρηση του εκπαιδευτικού υλικού, που φθείρεται ανεπανόρθωτα.

Οι φωτογραφίες, τοποθετημένες σε διαφάνειες έτσι,  που να δείχνουν το μέγεθος της εγκατάλειψης και της φθοράς, πραγματικά αποτέλεσαν το μεγαλύτερο πειστήριο για τους κινδύνους που προαναφέρθηκαν.

«Πολλά προβλήματα μπορούν να λυθούν, αν ο Δήμος εντάξει το Μουσείο στο πρόγραμμα leader, που τρέχει τώρα. Έτσι, όχι μόνο θα γίνουν εργασίες απολύτως απαραίτητες για τη διάσωσή του, αλλά θα μπορέσει ίσως και να λειτουργήσει  ουσιαστικά και όχι τυπικά. Στρατηγικός μας στόχος είναι η πλήρης λειτουργία του, η ζωντανή σύνδεσή του με την εκπαίδευση. Το Μουσείο, που έπρεπε να είναι ένα επιστημονικό εντευκτήριο, πεθαίνει» ολοκλήρωσε η Πρόεδρος του Συλλόγου.

Στη συνέχεια κατατέθηκαν προτάσεις από τη συνέλευση για το πώς το συμβούλιο που θα εκλεγεί θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα από τα οποία κινδυνεύει το Μουσείο και εκλέχτηκαν  τα καινούρια μέλη.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τους:

Αγγελική Γιαννάκη
Σουζάνα Βασιλειάδου
Ευγενία Καβαλάρη
Αικατερίνη Παπαγεωργίου
Ελένη Παπαδοπούλου
Μαρία Σμυρλή
Αλέξανδρο Χατζηκώστα

Και η Ελεγκτική Επιτροπή από τους:

Απόστολο Γκανά
Ιωάννη Παντερμαράκη
Γιώργο Τζίκα

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα συγκροτηθεί σε σώμα σύντομα.

Όλες οι φωτογραφίες είναι των “Φίλων του Μουσείου”

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν δείχνουν το Μουσείο, όπως ήταν πριν

banner-article

Ροη ειδήσεων