Εκδηλώσεις Νάουσα

Το λαϊκό πιάνο – ανακατασκευές. Ρεσιτάλ στο Ωδείο Μητρόπολης, Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου

Το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας διοργανώνει ρεσιτάλ για πιάνο και φωνή, με τον  Άκη Πιτσάνη στο τραγούδι και τον Νίκο Ορδουλίδη στο πιάνο, που θα περιλαμβάνει ανακατασκευές λαϊκών τραγουδιών από το ελληνόφωνο ρεπερτόριο.
Το ρεσιτάλ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου και ώρα 8 μ.μ. στην μικρή αίθουσα εκδηλώσεων του Ωδείου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ:

Νίκος Ορδουλίδης

Ο Νίκος Ορδουλίδης σπούδασε στο University of Leeds της Αγγλίας (διδακτορικό στην λαϊκή μουσικολογία και μεταπτυχιακό στην μουσική εκτέλεση) και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (πτυχίο μουσικής επιστήμης και τέχνης). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα κινούνται γύρω από τον μουσικό συγκρητισμό που διέπει τα μουσικά είδη και ιδιώματα. Επίσης, οι πρακτικές εκτέλεσης και η παιδαγωγική προσέγγιση του λαϊκού πιάνου συνιστούν μία έτερη πτυχή της ερευνητικής του δραστηριότητας. Είναι ενεργός συνθέτης με πέντε δισκογραφικές δουλειές· μέλος του Modern Greek Studies Association, του ελληνικού παραρτήματος του International Association of Music Libraries, Archives and Documentation Centres και της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας. Διδάσκει ως Πανεπιστημιακός Υπότροφος στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου από το 2015 και έχει εκδώσει δύο μουσικολογικά συγγράμματα: Η δισκογραφική καριέρα του Βασίλη Τσιτσάνη (1936-1983). Ανάλυση της µουσικής του και τα προβλήµατα της έρευνας στην ελληνική λαϊκή µουσική (Ιανός, 2014)· Συννεφιασμένη Κυριακή και Τη Υπερμάχω – Καθρέφτισμα ή αντικατοπτρισμός; (Fagotto, 2017).

Άκης Πιτσάνης

Ο Άκης Πιτσάνης είναι μουσικός με καταγωγή από την Καστοριά. Από την ηλικία των εφτά ζυμώθηκε με την προφορική εκμάθηση της μουσικής στο οικογενειακό του περιβάλλον, ενώ λίγο αργότερα πραγματοποίησε σπουδές πιάνου για τέσσερα χρόνια. Παράλληλα, έκανε μαθήματα φωνητικής και συμμετείχε σε παιδική χορωδία ως σολίστ, συμμετέχοντας σε συναυλίες και εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην περιφέρεια της Μακεδονίας και στην Αθήνα. Στα εφηβικά του χρόνια συνέθεσε και έδρασε με μουσικές μπάντες στο χώρο του metal, μία εκ των οποίων έχει στο ιστορικό της ένα demo με τίτλο Telma. Στα 20 του χρόνια, εγγράφεται στη σχολή οργανοποιίας Καστοριάς και αφού ολοκληρώνει τις σπουδές του, μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη, όπου κατοικεί για πέντε χρόνια και εργάζεται ως μουσικός. Παράλληλα, μελετάει και αναπτύσσει την τεχνική του τραγουδιού, ακούγοντας τραγουδιστές του αστικού λαϊκού τραγουδιού της εποχής του μεσοπολέμου. Δημιουργεί μουσικά σχήματα με τα οποία θα κάνει εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο ενεργητικό του συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, συμμετοχές στη δισκογραφία και συνεργασίες με επώνυμους και καταξιωμένους καλλιτέχνες.  Από το 2012 φοιτεί στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας