Κοινωνία

Ο Γιώργος Ουρσουζίδης για το “Κοινωνικό Μέρισμα 2017”

Από τον Βουλευτή Ημαθίας Γιώργο Ουρσουζίδη πήραμε το κείμενο που ακολουθεί, το οποίο και αποτέλεσε την ομιλία του στη Βουλή για το «Κοινωνικό Μέρισμα 2017».

Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στους οικείους των ανθρώπων, που έχασαν την ζωή τους στη Δυτική Αττική με αυτόν τον τραγικό τρόπο και να τους ευχηθώ κουράγιο για την συνέχεια.

Αγαπητοί συνάδελφοι, σήμερα συζητάμε για την διανομή του Κοινωνικού Μερίσματος.

Η κριτική της αντιπολίτευσης εστιάζεται στο ότι το Κοινωνικό Μέρισμα αποδίδεται από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού που προήλθε από τη μεγάλη πίεση στην οικονομία και τους υψηλούς φόρους και εισφορές.

Όμως, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, πως ήταν η μόνη επιλογή που είχε πράγματι η κυβέρνηση, όταν οι δανειστές απαιτούσαν παράλογα μέτρα και είχαν «στυλώσει τα πόδια» – προκαλώντας νέα κρίση – κάτι το οποίο η κυβέρνηση απέφυγε τελικά.

Έχοντας διανύσει μια ιδιαίτερα επώδυνη οικονομική διαδρομή, κατάφερε να διασφαλίσει κάποιες ελάχιστες παροχές για τα πιο αδύνατα στρώματα της κοινωνίας.

Είναι αλήθεια πως η «ένεση» του Κοινωνικού Μερίσματος θα τονώσει την οικονομία, αφού το σύνολο των χρημάτων αυτών θα πέσουν στην αγορά.

Εκφράστηκαν δύο κυρίαρχες απόψεις σε σχέση με τη διανομή του Μερίσματος.

Η Πρώτη, να δοθεί σε απόλυτα φτωχοποιημένες κοινωνικές ομάδες με αυστηρά εισοδηματικά, περιουσιακά κριτήρια και κριτήρια καταθέσεων, όπως ακούσαμε από τον Υπουργό.

Η άλλη άποψη, αφορούσε στο να διοχετευθούν αυτά τα χρήματα βάσει ενός στοχευμένου σχεδίου στις δημόσιες επενδύσεις, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για να συμβάλουν μακροχρόνια στην πραγματική ανάπτυξη των κλάδων της εθνικής οικονομίας.

Επίσης μια τρίτη άποψη που αφορούσε στο να μην καταβληθεί η 3η δόση του ΕΝΦΙΑ.

Από τις τρεις κυρίαρχες αυτές απόψεις, επικράτησε η πρώτη και νομίζω, ότι είναι και πιο κοντά στην πραγματικότητα την οποία βιώνει η χώρα. Είναι αλήθεια, ότι πολλοί από τους Έλληνες πολίτες πλέον, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη και έχουν ανάγκη, έστω και αυτής της μικρής βοήθειας. 

Θα ήθελα να παραθέσω ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία.

  Όταν παραλάβαμε, υπήρχε η Συμφωνία από το 2012, η οποία αναφερόταν σε συγκεκριμένα πράγματα, που δεσμεύανε τη χώρα, παραλάβαμε  συμφωνία για  πλεονάσματα:

 3.0%  για το 2015,   μετά από διαπραγμάτευση – 0.25%  

 4.2%  για το  2016,  συμφωνήσαμε στο   0.50%

 4.5 % για το  2017,  συμφωνήσαμε στο   1.75%

 4.5 % για το  2018,  συμφωνήσαμε  στο  3.50%

Διευκρινίζω, ότι τα μέτρα λαμβάνονται από πριν με βάση τους στόχους και συμφωνούνται.

Συνεπώς, θα έπρεπε να είχαμε νομοθετήσει και εφαρμόσει  επιπλέον φόρους ή περικοπές (στην υγεία,  στην παιδεία , στην άμυνα , στις υποδομές),  της τάξης:

2,75%  για το 2015,  που αντιστοιχεί σε    4,950   δις €

3.70%  για το 2016,  που αντιστοιχεί σε    6,666   δις €

2,75%  για το 2017,  που αντιστοιχεί σε    4,950   δις €

1,00%  για το 2018,  που αντιστοιχεί σε    1,800   δις € 

Θα έπρεπε λοιπόν, να είχαμε φορολογήσει επιπλέον τον ελληνικό λαό, ώστε να προέκυπταν έσοδα από επιπλέον φόρους από το 2015 μέχρι το 2018 που θα άγγιζαν το ποσό των 18.366.000.000 € (δεκαοκτώ δις τρακόσια εξήντα έξι εκ. ευρώ)!        Αυτή τη δέσμευση παραλάβαμε!! 

Αντιλαμβάνεστε, ότι δεν θα υπήρχε καμία συζήτηση σήμερα για διανομή μερίσματος,… αλλά για επιπλέον μέτρα. 

Η αφαίρεση λοιπόν από την αγορά αυτού του ποσού, θα είχε διαλύσει την ούτως ή άλλως, προβληματική επιχειρηματικότητα, τους ηρωικά – θα έλεγα εγώ – αγωνιζόμενους επιχειρηματίες να αντεπεξέλθουν, όχι για να κερδίσουν ή να αποταμιεύσουν – αυτές τις λέξεις τις διαγράψατε από το ελληνικό λεξιλόγιο – αλλά για να επιβιώσουν.

  Αυτή είναι η ανάγνωση της δική σας συμφωνίας.

 Όμως τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Τα χρήματα αυτά θα έλειπαν από την αγορά από επενδύσεις σε υποδομές, από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που είναι το μέσο για να αναπτυχθεί η οικονομία, καθώς και οι εντελώς απαραίτητες ενέργειες – οι οφειλόμενες ενέργειες – από πλευράς της πολιτείας προς τους ανθρώπους που υπέστησαν τις συνέπειες των δικών σας επιλογών – επί δεκαετίες.

  Δεν ήρθαν τυχαία τα πράγματα εδώ που έφτασαν σήμερα. 

Θυμίζω, ότι επί σειρά δεκαετιών σπαταλούσατε ασύστολα το μόχθο των υγιών επιχειρηματιών και των εργαζομένων στα κόμματα σας  και στους νταβατζήδες – όπως είπε και ο πρώην πρωθυπουργός  κ. Καραμανλής – μισό δισεκατομμύριο και 1 δις αντίστοιχατα φανερά – και στους εθνικούς εργολάβους τα δεκαπλάσια από αυτά.

Όμως ο παράδεισος ήταν κάλπικος, ήταν εφήμερος, ο ελληνικός λαός σας έβαλε στη θέση που βρίσκεστε σήμερα – τουλάχιστον αξιοποιήστε την σωστά – ψηφίστε τα στοιχειώδη αυτά μέτρα στήριξης των εντελώς ευάλωτων πολιτών –  τους ανήκουνείναι αυτά που τους στερήσατε, στηρίζοντας, επαναλαμβάνω, τα κόμματα σας και τους κρατικοδίαιτους συνεταίρους σας, μόνο και μόνο για να κρατηθείτε στην εξουσία. 

Σας ευχαριστώ. 

Αθήνα 21.10.2017               Ουροσουζίδης Ν.Γιώργος

                                         Βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ

banner-article

Ροη ειδήσεων