Κόσμος

Οι τρεις πλουσιότεροι Αμερικανοί έχουν περισσότερα από όσα τα 160 εκατομμυρία του φτωχότερου πληθυσμού της χώρας τους!

Ο Μπιλ Γκέιτς ανάμεσα στους πλουσιότερους στον κόσμο
Πηγή: Associated Press

Ο πλούτος των τριών πλουσιότερων ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπερνά το συνολικό πλούτο του φτωχότερου μισού του αμερικανικού πληθυσμού, δηλαδή 160 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Αυτό έδειξε έρευνα της δεξαμενής σκέψης Institute for Policy Studies, η οποία επιπλέον υπογραμμίζει ότι το αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς μεγαλώνει γρηγορότερα από ποτέ.

Η ανάλυση του πλούτου των πλουσιότερων ανθρώπων της Αμερικής έδειξε πως οι Μπιλ Γκέιτς («Microsoft»), Τζεφ Μπέζος («Amazon») και Γουόρεν Μπάφετ (επενδυτικό ταμείο «Berkshire Hathaway») διαθέτουν συνολικά μια περιουσία που φθάνει τα 248,5 δισεκατομμύρια δολάρια (214,2 δισεκ. ευρώ).

Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως οι δισεκατομμυριούχοι που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του περιοδικού «Forbes» με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους των ΗΠΑ συγκεντρώνουν συνολικά πλούτο 2,68 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (2,31 τρισεκ. ευρώ), ποσό μεγαλύτερο από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Βρετανίας.

«Οι 400 πλουσιότεροι πολίτες μας έχουν πλέον μαζί περισσότερο πλούτο απ’ ότι το φτωχότερο 64% του αμερικανικού πληθυσμού, δηλαδή 80 εκατ. νοικοκυριά ή 204 εκατομμύρια άνθρωποι», αναφέρεται στην έκθεση. «Είναι περισσότεροι άνθρωποι απ’ ότι οι πληθυσμοί του Καναδά και του Μεξικού μαζί».

Στην έκθεση προστίθεται πως «η τάξη των δισεκατομμυριούχων» συνεχίζει «να απομακρύνεται από εμάς τους υπόλοιπους» με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ. «Τέτοια ακραία επίπεδα συγκέντρωσης πλούτου και ισχύος έχουν να παρατηρηθούν από την πρώτη “χρυσή εποχή”» του καπιταλισμού (σ.σ.: 1865-1901).

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «The Guardian»)

902.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων