Εργασία Νάουσα

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας για την ΕΝ-ΚΛΩ και τους απολυμένους σ’ αυτή

«Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στη σύλληψη τους εκπροσώπου της AIGLON SLP φερόμενο «επενδυτή» στην περιοχή μας, στην κλωστοϋφαντουργία, στην παραγωγή ενέργειας και τον τουρισμό.»

Νοέμβρης, 2017

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας διαχρονικά πήρε θέση, κάλεσε τους εργαζόμενους και στην πορεία απολυμένους της ΕΝ-ΚΛΩ, να μη ταυτίσουν τα δικά τους συμφέροντα με αυτά της εργοδοσίας, σε αυτή την κατεύθυνση οργάνωσε κινητοποιήσεις, είχαμε κατακτήσεις. Το «δώστε λεφτά στο Λαναρά για να σωθούν εργοστάσια και θέσεις εργασίας», αίτημα που πρόταξαν τα τσιράκια της εργοδοσίας, είχε οδυνηρά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους.

Για τα «συνεργατικά» σχήματα στο πλαίσιο της λεγόμενης «κοινωνικής», «αλληλέγγυας» οικονομίας το Εργατικό Κέντρο όπως και το σωματείο της ΚΛΩΘΩ προειδοποίησαν έγκαιρα τους απολυμένους να μη στοιχηθούν πίσω από «επενδυτικά» σχέδια του ενός ή άλλου fund, να μην μπλέξουν ως μέτοχοι για τα συμφέροντα των αρπακτικών που καρπώνονται τον πλούτο που παράγουμε.

Οι νέοι «σωτήρες – επενδυτές» είτε βρίσκονται στη φυλακή είτε όχι, είτε παρουσιάζονται ως «φερέγγυοι» είτε όχι, μαζί με αυτούς που έστειλαν εκατοντάδες απλήρωτους εργάτες στην ανεργία, θέλουν όλα τα εργοστάσια και περιουσία της ΕΝ-ΚΛΩ που χτίστηκαν με τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων για δεκαετίας ολόκληρες, τζάμπα.

Με αυτούς συνομιλεί και συνδιοργανώνει – 2,5 χρόνια τώρα- η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το νέο σχέδιο εξαπάτησης των απολυμένων, αυτούς ξαναταϊζει, αυτούς απαλλάσσει από χρέη και οφειλές, αυτούς φοροαπαλάσσει και δίνει νέα προνόμια. Μαζί με την κυβέρνηση και οι γνωστοί εργοδοτικοί συνδικαλιστές, τοπικοί «άρχοντες» της περιοχής μας με κοινό στόχο να αθωώσουν την πρώην εργοδοσία, να συγκαλύψουν τις πραγματικές αιτίες για το κλείσιμο των εργοστασίων, να ξαναπληρώσουν οι εργαζόμενοι χρέη και πρόστιμα, να παγιδευτούν απολυμένοι, να χάσουν δικαιώματα και κυρίως να τους χρεώσουν την ευθύνη.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Οι τελευταίες εξελίξεις αναδεικνύουν περίτρανα ποιοι είναι οι νέοι «ευεργέτες» που τα θέλουν ΟΛΑ, όχι  μόνο εργοστάσια – περιουσία του ομίλου, αλλά και δημοτική περιουσία, βουνό, ξενοδοχεία στην περιοχή μας και κυρίως φθηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους, αξιοποιώντας το γνωστό παραμύθι ότι είναι προς όφελος των εργαζομένων. Αυτή είναι η «δίκαιη ανάπτυξη» που τάζει η σημερινή κυβέρνηση, που μεταξύ των άλλων ανακοινώνει ως κύριο μέσο την «κοινωνική οικονομία» μαζί με διευθυντικά στελέχη της ΕΝ-ΚΛΩ που εμφανίζονται ως εκπρόσωποι των εργαζομένων δημόσια και στα υπουργεία, ενώ ταυτόχρονα είναι διευθυντικά στελέχη (executive manager) της AIGLON SLP που μετά τη σύλληψη του εκπροσώπου της αφαιρέθηκαν ονόματα στην ιστοσελίδα τους.

Υπάρχει πείρα, βγαίνουν συμπεράσματα πως ούτε χθες, ούτε σήμερα, ούτε ποτέ διευθυντικά στελέχη, εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους νοιάστηκαν για τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Θέλουμε τα εργοστάσια ανοιχτά και τους εργαζόμενους με ψηλά το κεφάλι, να μη συμβιβαστούν , να μην μπλέξουν ως μέτοχοι, να απαιτήσουν δουλειά με δικαιώματα, να μην επιτρέψουν να χαθεί ούτε ένα ευρώ από δεδουλευμένα – αποζημιώσεις και ασφαλιστικά ταμεία, να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων.

Θέλουμε να μπουν σε λειτουργία τα εργοστάσια με τους εργαζόμενους ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν και όχι ως μέτοχους –  μικρούς καπιταλιστές που ανέχονται – στηρίζουν το εκμεταλλευτικό σύστημα και τη διαιώνισή του.

Να πιστέψουν στη δύναμή τους. Να απεγκλωβιστούν από τα βαρίδια αυτών που σπέρνουν την απογοήτευση και το συμβιβασμό, να εμπιστευτούν τα ταξικά συνδικάτα που ποτέ δεν τους πρόδωσαν, ποτέ δεν μπόρεσαν να ελέγξουν εργοδοσία και κυβερνήσεις,

Να συμμετέχουν σε όλα τα συλλαλητήρια – κινητοποιήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας